تاریخ انتشار : شنبه 12 اسفند 1402 - 8:30
کد خبر : 159517

مواد غذایی در یک سال اخیر چقدر گران شدند؟

تورم ۹۳ درصدی گوشت و نصف شدن سرانه مصرف

تورم ۹۳ درصدی گوشت و نصف شدن سرانه مصرف

مرکز آمار ایران در هفته گذشته شاخص قیمت مصرف‌کننده در بهمن‌ماه را منتشر کرد که نشان می‌دهد در طول ۱۲ ماه منتهی به پایان بهمن ۱۴۰۲ قیمت هر ۱۰ زیرگروه مربوط به خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها صعودی بوده و تورم مواد غذایی بین ۲۲ تا ۹۳ درصد به ثبت رسیده است تا میانگین تورم سالانه این

مرکز آمار ایران در هفته گذشته شاخص قیمت مصرف‌کننده در بهمن‌ماه را منتشر کرد که نشان می‌دهد در طول ۱۲ ماه منتهی به پایان بهمن ۱۴۰۲ قیمت هر ۱۰ زیرگروه مربوط به خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها صعودی بوده و تورم مواد غذایی بین ۲۲ تا ۹۳ درصد به ثبت رسیده است تا میانگین تورم سالانه این گروه با رسیدن به ۱/۴۵ درصد از میانگین کل تورم ۶/۲ درصد بیشتر باشد.
تورم نقطه‌ای مقایسه‌ای بین قیمت یک ماه طی یک ماه در مقایسه با قیمت آن محصول در ماه مشابه سال گذشته است. در بهمن ۱۴۰۲، پس از کنسرو تن ماهی، طبق انتظار گوشت قرمز قرار دارد که نوع گوساله‌ای آن نسبت به بهمن ۱۴۰۱ دوبرابر شده و گوشت گوسفند نیز ۹۲ درصد گران‌تر از سال گذشته به دست مصرف‌کنندگان می‌رسد. این در حالی است که به گفته مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک، سرانه مصرف گوشت قرمز در کشور باید به ۱۲ کیلو در سال بازگردد و نصف شدن سرانه مصرف به دلیل کاهش قدرت خرید مردم و حذف شدن گوشت از سبد خرید دهک‌هایی از جامعه است.
قارچ که در بعضی از غذاها جایگزین گوشت شده، رشد قابل‌توجهی را تجربه کرده و مانند کشمش پلویی ۷۵ درصد متورم شده است. نکته جالب توجه در این داده‌ها به کاهش قیمت ۶ محصول در مقایسه با سال گذشته مربوط می‌شود. چنانکه پیاز، روغن نباتی جامد، برنج ایرانی، سیب‌زمینی، روغن مایع و هویج فرنگی تورم منفی را تجربه کرده‌اند.
به گزارش اقتصاددان به نقل از جهان‌صنعت ،  بهمن‌ماه ١۴٠٢، از ۵٣ قلم خوراکی منتخب در نقاط شهری، تعداد ٢٠ قلم، درصد تغییر سالانه بالاتر از نرخ تورم نقطه‌ای نقاط شهری کشور (۲/۳۶ درصد) داشته‌اند. در بهمن‌ماه ١۴٠٢، تغییرات متوسط قیمت اقلام خوراکی منتخب برای گروه‌های مختلف کالاهای خوراکی در مناطق شهری کشور به‌شرح زیر است:

نان و غلات

در این گروه، اقلام شیرینی خشک با ۴/۲ درصد، رشته آش با ۳/۱ درصد و ماکارونی با ۳/۱ درصد بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشته‌اند و همچنین بیشترین کاهش قیمت مربوط به برنج ایرانی درجه یک با ۰/۱- درصد است.

گوشت قرمز و سفید و فرآورده‌های آنها

در این گروه، اقلام ماهی قزل‌آلا با ۲/۳ درصد، گوشت گوسفندی با ۹/۲ درصد و کنسرو تن ماهی با ۰/۲ درصد بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشته‌اند و همچنین بیشترین کاهش قیمت مربوط به مرغ ماشینی با ۴/۵- درصد است.

لبنیات، تخم‌مرغ و انواع روغن

در این گروه، بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به شیر خشک با ۳/۹ درصد و کره پاستوریزه با ۱/۱ درصد و همچنین بیشترین کاهش قیمت مربوط به روغن‌نباتی جامد با ۵/۱- درصد، روغن مایع با ۷/۰- درصد و پنیر پاستوریزه با ۱/۰- درصد است.

میوه و خشکبار

در این گروه، بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به خربزه با ۸/۳۸ درصد، انار با ۷/۵ درصد و کشمش پلو با ۰/۵ درصد همچنین بیشترین کاهش قیمت مربوط به پسته با ۱/۱- درصد و موز با ۶/۰- درصد است.

سبزیجات و حبوبات

در این گروه، بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به خیار با ۲/۴ درصد، لوبیا قرمز با ۰/۲ درصد و عدس با ۸/۱ درصد و همچنین بیشترین کاهش قیمت مربوط به گوجه‌فرنگی با ۹/۳۵- درصد، کدو سبز با ۴/۶- درصد و بادمجان با ۰/۵- درصد است.

قند و شکر، آشامیدنی‌ها و سایر خوراکی‌ها

در این گروه، بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به سس گوجه‌فرنگی با ۳/۲ درصد و سس مایونز با ۱/۱ درصد و همچنین بیشترین کاهش قیمت مربوط به قند با ۳/۰- درصد است. سرانه مصرف گوشت قرمز نصف شد
به گفته مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک، سرانه مصرف گوشت قرمز در کشور باید به ۱۲ کیلو در سال بازگردد و نصف شدن سرانه مصرف به دلیل کاهش قدرت خرید مردم و حذف شدن گوشت از سبد خرید دهک‌هایی از جامعه است.
افشین صدر‌دادرس مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور در تشریح آخرین وضعیت بازار گوشت قرمز گفت: در شرایط کنونی نمی‌توان انتظاری برای کاهش قیمت گوشت قرمز داشت، هرچند در نیمه دوم سال جاری مقامات مسوول پیوسته در رسانه‌ها وعده تحقق این امر را می‌دهند، اما همانطور که می‌بینیم اتفاق جدیدی رخ نداده است.
وی افزود: قیمت هر کالایی در کشور به اندازه نرخ تورم افزایش پیدا کرده است، در شرایطی که تورم کشور بنا بر گزارش مرکز آمار ۳/۴۴ درصد است قیمت گوشت نمی‌تواند تابع این تورم نباشد.
مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور اظهار کرد: علاوه‌بر نرخ تورم شاخص قیمت تولیدکننده که هزینه‌های تولید را نشان می‌دهد نیز موید تداوم افزایش قیمت است؛ نگاهی به هزینه تمام‌شده تولید گوشت قرمز گویای این است که این کالا نمی‌تواند با قیمتی کمتر از ۶۰۰ هزار تومان در هر کیلو عرضه شود.
صدر‌دادرس خاطرنشان کرد: آمارهای مرکز آمار همچنین حکایت از کاهش کشتارها دارد، دولت هم برای جبران کاهش تولید گوشت قرمز به واردات متوسل شده است در حالی که ارزان شدن گوشت در شرایطی رقم می‌خورد که تولید داخل تقویت شود.
وی قیمت کنونی دام زنده پروار نر را به طور میانگین ۲۳۰ تا ۲۵۰ هزار در هر کیلو اعلام کرد و ادامه داد: سرانه مصرف گوشت قرمز در کشور به ۶ تا ۷ کیلو در سال کاهش یافته و برای این میزان از مصرف عرضه کنونی کافی است، اما سرانه مصرف گوشت قرمز در کشور باید به ۱۲ کیلو در سال بازگردد و نصف شدن سرانه مصرف به دلیل کاهش قدرت خرید مردم و حذف شدن گوشت از سبد خرید دهک‌هایی از جامعه و کاهش خرید دهک‌هایی دیگر اتفاق افتاده است.
مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور تاکید کرد: تنها راهی که می‌تواند به تعدیل قیمت گوشت بینجامد، تسهیل شرایط خرید گوشت قرمز تولید داخل است؛ این اتفاق به افزایش تقاضا و در پی آن رشد تولید می‌انجامد. با اتخاذ این سیاست قیمت گوشت در سال آینده می‌تواند به کانال ۵۰۰ هزار تومان در هر کیلو وارد شود و تداوم سیاست تقویت واردات پیامدی جز تضعیف تولید نخواهد داشت.

مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.

 

ع

برچسب ها : ، ،

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

اقصاددان رسانه با مجوز برخط اخبار اقتصاد - فناوری - کسب و کار - اجتماعی و ....