تاریخ انتشار : شنبه 13 آبان 1402 - 9:42
کد خبر : 145567

آینده مبهم صادرات آرد

آینده مبهم صادرات آرد

صادرات آرد به شرط واردات گندم در حالی که بازار داخلی نان چندان تعریفی ندارد و هر روز درباره اصلاح قیمت آن در داخل سخن به میان می‌آید، اخباری مبنی بر صادرات نان به گوش می‌رسد؛ آردی که در برخی مناطق کشور به حدی بی‌کیفیت است که مردم حتی رغبت نمی‌کنند آن را خریداری کنند.

صادرات آرد به شرط واردات گندم

در حالی که بازار داخلی نان چندان تعریفی ندارد و هر روز درباره اصلاح قیمت آن در داخل سخن به میان می‌آید، اخباری مبنی بر صادرات نان به گوش می‌رسد؛ آردی که در برخی مناطق کشور به حدی بی‌کیفیت است که مردم حتی رغبت نمی‌کنند آن را خریداری کنند. از سوی دیگر با وجود عدم اعلام نرخ خرید تضمینی گندم‌ و دلسردی گندمکاران از ادامه کشت این محصول استراتژیک احتمال اینکه در سال آتی با کمبود گندم مواجه باشیم، فراوان است. از سوی دیگر احتمال تغییر کاربری بسیاری از مزارع کشت گندم به این نگرانی دامن زده است. از طرفی معاون اقتصادی استاندار تهران در حالی که از نامشخص بودن جزئیات برنامه صادرات نان سخن می‌گفت، از پیشنهاد صادرات آرد خبر داد.
این در حالی است که صادرات آرد یکی از مهم‌ترین عوامل در توسعه صنعت غذایی کشورهاست. صادرات آرد به دلیل کیفیت بالا و قیمت مناسب آن، می‌تواند به عنوان یکی از مهم‌ترین منابع درآمدی برای کشورها باشد. صادرات آرد می‌تواند به توسعه صنایع مرتبط مانند بسته‌بندی، حمل‌ونقل و توزیع کمک کند و اشتغالزایی در کشور را افزایش دهد. با توجه به اینکه آرد در بسیاری از کشورها به عنوان ماده غذایی اساسی محسوب می‌شود، صادرات آرد می‌تواند به توسعه تجارت بین‌المللی و ارتقای روابط دوجانبه کشورها کمک کند.
به گزارش اقتصاددان به نقل از جهان‌صنعت ، ۱۲مهر بود که موضوع صادرات نان‌های حجیم آن هم با آرد غیر‌یارانه‌ از سوی وزارت کشاورزی مطرح شد. حال محمد علیمهری معاون اقتصادی استاندار تهران خبر از صادرات آرد در قبال واردات موقت گندم می‌دهد؛ سیاستی که با اجرای آن نگرانی از فروش آرد یارانه‌ای یا حتی افزایش قاچاق آرد یارانه‌ای را افزایش خواهد داد، زیرا در حال حاضر که این طرح اجرا نشده، آرد قاچاق می‌شود. هفته گذشته دادستان عمومی و انقلاب کرمانشاه از دستگیری باند قاچاق آرد خبر داد. شهریور ماه خبر آمد که بیش از ۱۰ تن آرد قاچاق به ارزش ۱۵ میلیارد ریال در اسلامشهر کشف و ضبط شد؛ خبرهایی که از ابتدای امسال بارها شنیده شده است. اگرچه برخی باندها شناسایی، اما برخی کماکان به فعالیت خود می‌دهند.
در پی ابلاغ نامه‌ای از وزارت جهاد کشاورزی به رییس سازمان توسعه تجارت با موضوع صادرات نان با آرد غیریارانه‌ای، بازار حدس و گمان‌ها و پرسش‌ها و واکنش‌ها به این موضوع داغ شده و بحث درخصوص آن بالا گرفته است؛ طرح پرسش‌هایی نظیر اینکه آیا باوجود کمبود و کیفیت پایین آرد در برخی مناطق می‌توان به صادرات آن اندیشید یا اینکه هم‌زمان با صادرات آرد، بازار پرمصرف داخلی با بحران مواجه نخواهد شد؟ این مباحث در استان تهران که تهیه آرد و نان در آن گاهی با چالش‌هایی مواجه بوده، داغ‌تر است.عرضه خارج از شبکه آرد یارانه‌ای به ویژه در شهرستان‌های استان تهران هر‌از‌گاه مشکلاتی را ایجاد کرده و گاه میزان زیادی از آرد یارانه‌ای در انبارهای مجاز و غیرمجاز کشف و ضبط می‌شود. گذشته از این در برخی مناطق استان مردم از پخت محدود نان، کیفیت پایین، گرانفروشی و رعایت نشدن موازین بهداشتی گلایه دارند.
وجود صف‌های طویل و شلوغ جلوی درب برخی نانوایی‌ها و گلایه مردم از کمبود نان فقط یک معنا دارد و آن اینکه سهمیه فعلی آرد نانوایی‌ها برای تامین نان مردم در برخی مناطق کفایت نمی‌کند. پرسش اینجاست که در چنین شرایطی آیا می‌شود سخن از صادرات نان به میان آورد و نان تهرانی‌ها را در سبد صادراتی کشور قرار داد یا نه؟!
محمد علیمهری‌ رییس کارگروه آرد و نان استانداری تهران در این خصوص گفت که مصوبه‌ صادرات نان را دریافت کرده‌ایم، اما سازوکار و جزئیات این مصوبه و شیوه اجرای آن و مقاصد صادراتی‌اش هنوز مشخص نیست. معاون اقتصادی استاندار تهران عنوان کرد: پیش از این، پیشنهادی درباره صادرات آرد در قبال ورود موقت گندم ارائه شده بود که براساس آن شرکت‌های خصوصی می‌توانستند در صورت واردات گندم و پس از تبدیل آن به آرد، به‌اندازه نصف میزان واردات، صادرات آرد داشته باشند.
به باور علیمهری صادرات آرد علاوه بر افزایش کیفیت گندم داخلی، موجب افزایش صادرات و ارزآوری خواهد شد و مشکل نقدینگی دولت را برای واردات گندم تا حد زیادی برطرف می‌کند، بنابراین نیازی نیست که دولت منابع خود را صرف واردات گندم کند، زیرا بخش خصوصی عهده‌دار واردات گندم خواهد شد.

صادرات آرد به شرط واردات گندم

تصویب و اجرایی شدن طرح صادرات آرد به راحتی آنچه گفته می‌شود، نیست و نخواهد بود و اولین آفتی که آن را تهدید می‌کند، تخلفات و فروش خارج از شبکه آرد یارانه‌ای و به عبارتی فروش و صادرات آرد یارانه‌ای است که فقط باید به مصرف داخلی برسد.
علیمهری معتقد است که صادرات اگر با برنامه‌ریزی و نظارت انجام شود، افزایش تخلفات نانوایان یا صادرات آرد یارانه‌ای را به‌دنبال نخواهد داشت و در واقع به ازای واردات گندم، صادراتی در اندازه مشخص انجام خواهد شد. به طور مثال واردکننده مجاز به واردات ۱۰۰ تن گندم می‌شود که پس از تبدیل آن به آرد، ‌باید نیمی از میزان واردات یعنی ۵۰ تن را به صادرات اختصاص دهد.
به گفته وی در این راستا می‌توان با واردات گندم با کیفیت خوب، کیفیت آرد داخلی را نیز افزایش داد، به شرط آنکه در این طرح مشخص شود در ازای چه میزان واردات گندم، امکان صادرات آرد وجود دارد.
معاون اقتصادی استاندار تهران تاکید می‌کند که صادرات باید در ازای واردات باشد و در صورتی که واردات در این زمینه در نظر گرفته نشود، امکان صادرات نیز وجود نخواهد داشت.
علیمهری با بیان اینکه در استان تهران اگر واردات گندم نداشته باشیم، آردی هم برای صادرات نداریم، ادامه ‌داد: امسال تا حدودی به خودکفایی نزدیک شدیم و بیش از ۱۰ میلیون تن خرید گندم انجام شده، اما با این میزان گندم فقط می‌توان نیازهای داخلی را پوشش داد و امکان صادرات وجود ندارد.

گندم استان تهران بی‌کیفیت است

از نکات دیگری که در بحث صادرات آرد مطرح است و به عبارتی بابت آن نگرانی‌هایی وجود دارد، کیفیت پایین آرد داخلی است که درصورت صادرات می‌تواند نارضایتی مشتریان را دربر داشته باشد. علیمهری معتقد است همه آردهای داخلی بی‌کیفیت نیستند، وی در این مورد بیان کرد: گندم تولیدی در داخل کشور کیفیت‌های متفاوتی دارد و در استان‌های گلستان، خوزستان، ایلام و بخشی از فارس، گندم با کیفیت خوبی تولید می‌شود. هرچند در حال حاضر گندم استان تهران از نوع گندم بی‌کیفیت است.
معاون اقتصادی استاندار تهران می‌گوید که با وجود تولید گندم باکیفیت در برخی مناطق کشور، اما بیشتر آرد مصرفی ما از کیفیت بالایی برخوردار نیست، زیرا در کارخانه‌ها گندم با کیفیت‌های متفاوت مخلوط و تبدیل به آرد می‌شود. البته پیگیری‌هایی برای رفع این مشکل انجام شده است.
هنوز کسی نمی‌داند هدف از طرح صادرات نان چیست. دست‌کم معاون استاندار تهران از این موضوع اظهار بی‌اطلاعی کرده و می‌گوید: تنها چیزی که می‌دانم این است که در وضعیت فعلی صادرات از استان تهران بعید است، مگر اینکه آرد جداگانه‌ای در کارخانه‌ها تولید شود و در اختیار متقاضیان قرار گیرد.
علیمهری ‌افزود: اگر مساله صادرات نان درخصوص نان فانتزی و حجیم باشد می‌توان مسیر و روند مناسبی برای آن اتخاذ و نرخ آن را نیز براساس درخواست متقاضیان تعیین کرد.
در هر روی این طرح با هر هدف و انگیزه‌ای مطرح شده باشد، معاون اقتصادی استاندار تهران معتقد است صادرات نان با آرد غیریارانه‌ای در کشورهای همسایه سودآور خواهد بود، زیرا تفاوت قیمتی محسوسی برای آرد در داخل و خارج از کشور وجود دارد.

مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.

 

ع

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

اقصاددان رسانه با مجوز برخط اخبار اقتصاد - فناوری - کسب و کار - اجتماعی و ....