تاریخ انتشار : چهارشنبه 16 اسفند 1402 - 11:38
کد خبر : 160083

خاندوزی: از نرخ فعلی تورم راضی نیستیم!

خاندوزی: از نرخ فعلی تورم راضی نیستیم!

بر اساس آخرین گزارشی که از سوی مرکز آمار منتشر شده، نرخ تورم در بهمن ماه کاهشی بوده و البته تورم نقطه به نقطه پس از دوره‌ای طولانی به ۳۵ درصد رسیده است. این در حالی است که تورم سالانه نیز همچنان بالای ۴۰ درصد اعلام می‌شود و البته تلاطم‌هایی که در روزهای اخیر در

بر اساس آخرین گزارشی که از سوی مرکز آمار منتشر شده، نرخ تورم در بهمن ماه کاهشی بوده و البته تورم نقطه به نقطه پس از دوره‌ای طولانی به ۳۵ درصد رسیده است. این در حالی است که تورم سالانه نیز همچنان بالای ۴۰ درصد اعلام می‌شود و البته تلاطم‌هایی که در روزهای اخیر در بازار ارز رخ داده، این نگرانی را به وجود آورده که بار دیگر تورم جهشی تازه را ثبت کند.
در چنین بستری اما دولت معتقد است که توانسته بخش مهمی از سیاست‌های تورمی خود را اجرا کند و این انتظار را دارد که در آینده تورم از این پایین‌تر نیز بیاید. این در حالی است که در ابتدای دولت سیزدهم، رییسی وعده داده بود که تورم ابتدا نصف شده و سپس تک‌رقمی شود و حالا در شرایطی که تنها چند ماه تا آغاز سال پایانی فعالیت دولت سیزدهم باقی مانده وزیر اقتصاد می‌گوید که دولت از تورم ۳۵ درصدی راضی نیست.
بر اساس جدیدترین آمارهایی که از سوی خاندوزی ارایه شده، اقتصاد ایران در حوزه رشد پیشرفت قابل توجهی داشته است اما همزمان به نظر می‌رسد که راهی طولانی تا اهداف باقی مانده ادامه داشته باشد. احسان خاندوزی سخنگوی اقتصادی دولت در نشست خبری گفت: یکی از معضلات اقتصاد کشور قبل از دولت سیزدهم، رشدهای اقتصادی منفی و ناپایدار در کنار وضعیت نگران‌کننده و بحرانی متغیرهای اسمی مانند رشد نقدینگی، رشد بدهی‌های دولت و… بود. وی افزود: در واقع اقتصاد ایران در یک چرخه فرسایش و کلنگی شدن قرار گرفته و رشد سرمایه‌گذاری‌ها منفی بود؛ ناترازی بودجه کشور موجب شده بود که دولت وقت از هر ابزاری مانند نظام بانکی، بورس و… بودجه خود را تامین کند؛ از طرفی بانک‌های خصوصی به محلی برای تامین مالی سهام‌داران خود تبدیل شده بود و با خلق نقدینگی، از جیب مردم بر می‌داشتند و به جیب سهامداران اصلی می‌ریختند.
به گزارش اقتصاددان به نقل از تعادل  ، سخنگوی اقتصادی دولت عنوان کرد: در چنان شرایطی دولت سیزدهم وقتی کارش را آغاز کرد، باید تدابیر مهمی در ۳ زمینه رفع ناترازی‌های بودجه و نظام بانکی و نجات اقتصاد از رشدهای اقتصادی منفی و ناپایدار و همچنین مهار متغیرهای اسمی مانند رشد نقدینگی و تورم را رقم می‌زد. تازه‌ترین آمار مراجع رسمی بیانگر تداوم حرکت اقتصاد کشور در مسیر اصلاحی است. خاندوزی بیان کرد: رشد اقتصادی در پاییز امسال با ثبت عدد ۵.۱ درصد با نفت و ۲.۵ درصد بدون احتساب نفت، ادامه‌دهنده روند مثبت رشد در فصول گذشته بوده است. وی افزود: بررسی گروه‌های مختلف اقتصادی نشان می‌دهد که در گروه نفت رشد ۲۱.۸ درصدی ثبت شده است که این رشد در ادامه رشد ۱۰.۷ درصدی سال گذشته است. سخنگوی اقتصادی دولت اظهار داشت: رشد ۲ برابری امسال نشان از این دارد که دولت سیزدهم با وجود تحریم‌ها توانسته است در حوزه نفتی و صادرات محصولات آن رکوردشکنی کند.
خاندوزی تصریح کرد: در زیر گروه بخش صنایع و معادن، در پاییز امسال بخش صنعت رشد ۱.۳ درصدی داشته است که استمرار رشد مثبت ۷.۲ درصدی سال گذشته است. در بخش ساختمان نیز با وجود دو فصل دارای رشد مثبت، خوشبختانه در پاییز نیز این بخش رشد مثبت ۰.۴ درصدی داشته است. رشد این بخش در پاییز سال گذشته منفی۴.۶ درصد بود. در بخش کشاورزی، اما متاسفانه به دلیل خشکسالی‌ها همچنان شاهد رشد منفی هستیم. وی درباره امار تورم اظهار داشت: تورم نقطه به نقطه کشور در پایان بهمن‌ماه با ۲.۷ درصد کاهش به عدد ۳۵.۸ درصد رسیده است. تورم نقطه به نقطه در فروردین ۵۵ درصد بود و با کاهش ۱۹.۷ درصدی در بهمن ماه امسال مواجه بودیم که البته این میزان کاهش قابل توجه نیز برای دولت مطلوب نیست. سخنگوی اقتصادی دولت همچنین گفت: براساس آخرین آمار خزانه داری در ۱۱ ماهه اول امسال یکهزار و ۵۷۰ میلیارد تومان از درآمدهای دولت محقق شده است که این عدد نشان می‌دهد، ۸۲ درصد قانون بودجه سال گذشته محقق شده است. در بخش بودجه عمرانی تا پایان بهمن ۱۸۶ هزار میلیارد تومان پرداخت بودجه عمرانی داشتیم که نسبت به سال گذشته ۷۹ درصد رشد داشته است.
خاندوزی در پاسخ به پرسشی درباره شفاف‌سازی شرکت‌های دولتی خاطرنشان کرد: شفافیت مالی دولت و پاسخگو کردن شرکت‌های دولتی بر این است که شرکت‌ها از تاریک‌خانه خارج شود. تا پایان اسفند به حدود ۲ هزار شرکت دولتی می‌رسید که صورت‌های مالی آنها شفاف برای عموم اعلام می‌شود. وی درباره الزام مشاغل به استفاده از دستگاه کارتخوان گفت: ساماندهی و نظارت بر ناوگان حمل و نقل عمومی در شهرها که قطعا در افزایش رضایت شهروندان موثر است جزو اولویت‌های دستگاه‌های این مجموعه است وهمچنین ۴۸۰۰ دستگاه اتوبوسی که قرار است به شهرداری‌ها داده شود مجهز به پرداخت کرایه الکترونیکی می‌شوند. مساله دوم استفاده از ظرفیت مالیات ستانی برای کمک به شهرداری‌هاست از ابتدای سال تا امروز قریب به ۱۲۰ هزار میلیارد تومان درآمد مالیات بر ارزش افزوده وصول شده است که به شهرداری‌ها داده شده و ۲۸ همت سهم شهرداری تهران بوده است این بخش از کمک‌های نظام مالیاتی برای توسعه شهری سهم بسزایی دارد که به توسعه ناوگان عمومی کمک می‌کند. سخنگوی اقتصادی دولت درخصوص تحریم‌ها نیز عنوان کرد: دولت سیزدهم تلاش‌های زیادی در این دوسال برای خنثی کردن اثر تحریم‌ها انجام داده که فعال کردن کانال‌های بانکی اعم از پیام رسان مالی غیر قابل رصد و هم مکانیزم‌های تسویه مالی در دستور کار قرار گرفته با برخی از کشورها به شکل فعالانه وارد حوزه عملیاتی شده‌ایم و بانک مرکزی هم پیشنهادهایی با برخی کشورهای همسو مطرح کرده تا آثار منفی تحریم‌ها را کاهش دهد گفت‌وگوها در جریان است و به محض حصول به نتیجه، اطلاع‌رسانی می‌شود.
خاندوزی در پاسخ به سوالی درباره میزان سرمایه‌گذاری خارجی بیان کرد: این موضوع یکی از نکات عملکرد قابل توجه دولت در بخش دیپلماسی اقتصادی است در ۱۱ ماه اول امسال ۵۵ میلیارد دلار تجارت غیر نفتی با ۱۵ کشور همسایه بوده که ۲.۵ درصد بیش از ۱۱ ماهه پارسال بود در حوزه سرمایه‌گذاری خارجی هم خوشبختانه از ابتدای شروع به کار دولت سیزدهم تا ابتدای اسفند ماه بیش از ۱۱ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری مصوب معتبر منجر به شروع فرآیند سرمایه‌گذاری نه فقط روی کاغذ داشته‌ایم ۳.۸ میلیارد دلار صنعت و ۵۸۰ میلیون دلار کشاورزی ۶۱۷ میلیون دلار برای خدمات و نفت با ۴.۸ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی کارنامه قابل توجهی نسبت به سال‌های گذشته است؛ امیدواریم این اتفاقی که در سرمایه‌گذاری خارجی رخ داده، سال آینده ادامه‌دار باشد. وی درباره زمان پرداخت سود سهام عدالت اظهار داشت: همواره تلاش کردیم که سود سهام عدالت را زودتر از دولت‌های قبل پرداخت کنیم و ا‌ن‌شاءالله مرحله دوم سود سهام عدالت تا ۲۵ اسفندماه پرداخت می‌شود.
سخنگوی اقتصادی دولت درباره اقدامات دولت در کنترل بازار ارز و سیاست‌های ارزی دولت در سال آینده خاطرنشان کرد: اول یک تقاضایی را با اصحاب رسانه مطرح کنم و آن اینکه در راستای منفعت مردم و کشور کمک کنیم انتظارات درست در کشور منتشر شود، چون بعضا انتظاراتی دامن زده می‌شود که به تغییر رفتار جامعه منجر شده و شاهد برخی رفتارهای هیجانی در بازارهای مختلف هستیم، اما در مجموع تلاش ما این است که پارامترهای ارزی و اقتصادی مانند رشد نقدینگی، افزایش صادرات نفت، مدیریت ثبت سفارش واردات و کاهش قاچاق کالا شرایط بهتری را برای آینده فراهم کرده که مدیریت بازار ارز را به صورت بهینه انجام دهد. در کنار وزیر اقتصاد، روز گذشته سخنگوی دولت نیز به ارایه برخی از سیاست‌های کلان اقتصادی دولت پرداخت و البته از این گفت که برای معیشت اقشار کم درآمد برنامه‌ریزی مناسبی صورت گرفته است. دبیر هیات دولت در پاسخ به پرسشی درباره اقدامات دولت برای پایان سال و بازار عید، اظهار کرد: طرح عید تا عید اصلی‌ترین طرح دولت برای حمایت از سبد امنیت غذایی و مصرفی خانوارها است که شاهد نتیجه‌بخش بودن آن در زمینه تأمین نیازهای مردم هستیم.
بهادری جهرمی ادامه داد: عرضه مستقیم کالاها به منظور تنظیم قیمت کالاها در بازار در قالب نمایشگاه‌هایی بوده که در همین بازه زمانی عید تا عید هدف‌گذاری شده است. گسترش این نمایشگاه‌ها در روزهای پایانی سال بیشتر خواهد شد و تا ۳۸۰ نمایشگاه برای این فروش بهاره تشکیل می‌شود.
سخنگوی دولت یادآور شد: برای کسانی که امکان پرداخت نقدی ندارند، فروش اعتباری در نظر گرفته شده است. با فعال شدن وزارت صمت، نظارت موثری بر بازار و کنترل قیمت‌ها در ایام نوروز و رمضان انجام خواهد شد. در فروشگاه‌ها هم طرح تخفیف یا عرضه با قیمت‌های تنظیم بازاری را اجرا خواهند کرد.
سخنگوی دولت در پاسخ به پرسشی درباره انتخابات و مشارکت، گفت: با توجه به حجم گسترده تخریبی که دشمن انجام داد تا مردم را از حضور پای صندوق‌ها منصرف کند، این حضور یک «نه» بزرگ به دشمنان بود. دولت تلاش کرد نقش خود را در راهبردهای چهارگانه مشارکت، سلامت، امنیت و رقابت ایفا کند. مردم می‌توانستند طبق سلیقه خود، انتخاب کنند و کسانی هم که مشارکت نداشتند، به کشورشان علاقه دارند و ان‌شاءالله در ادوار بعدی مشارکت خواهند داشت. نگاه دولت به هر دوره مجلس، همکاری برای تعامل و خدمت‌رسانی مناسب به مردم و تسریع در حل مسائل کشور است. مردم با نگاه‌های مختلف از بین گزینه‌های شناخته‌شده و گزینه‌های جوان انتخاب کردند و دولت در چارچوب قانون اساسی با مجلس همکاری خواهد کرد.
دبیر هیات دولت درباره سرانجام تعطیلی پایان هفته، تاکید کرد: دولت نظر خود را در لایحه به مجلس داده و باید از مجلس پرسیده شود و منتظر تصمیم‌گیری مجلس هستیم. وی در پاسخ به پرسشی درباره اقدامات دولت برای بازگشت نخبگان به کشور، گفت: سال گذشته دو مصوبه در این زمینه داشتیم و اقدامات متعددی هم صورت گرفته است. مجوزهای بورس‌های تحصیلی و امکان جذب برای هیات علمی، امکان بورسیه شدن نخبگان برای فعالیت در بخش خصوصی، کمک به اشتغال نخبگان در شرکت‌های دانش‌بنیان با حمایت کمّی و کیفی، افزایش سفارش‌های مجموعه‌های دولتی به شرکت‌های دانش‌بنیان، تفاهم‌نامه ساخت مسکن نخبگان و همچنین فراخوان جذب نخبگان در دستگاه‌های اجرایی تا با سرعت بیشتری جذب شوند از جمله‌ این اقدامات است. سخنگوی دولت در پاسخ به پرسشی درباره افزایش حقوق کارگران، با بیان اینکه «افزایش آن در شورای عالی کار مشخص می‌شود»، اظهار کرد: این نهاد مبتنی بر سه‌جانبه‌گرایی است و یکی از این سه بخش، یعنی یک‌سوم اعضای این شورا نمایندگان دولت هستند که نگاه آنها جبران هزینه‌ها برای قشر کارگران است و در عین حال کارفرمایان ما هم باید توان اقتصادی تحقق رشد اقتصادی و استمرار ظرفیت تولیدی و اشتغال‌زایی داشته باشند. یعنی هم جبران هزینه تورمی برای کارگران وجود داشته باشد و در عین حال عاملی برای رشد تورم نباشد. امیدواریم برای سال آینده تصمیم مناسبی برای افزایش مناسب حقوق کارگران داشته باشیم. بهادری جهرمی با بیان اینکه «طرح کالابرگ الکترونیکی با استقبال ۸۰ درصدی مشمولان روبه رو شده است»، اظهار کرد: اجرای این طرح تا سه ماه تداوم دارد. استقبال گسترده از این طرح نشانگر تأثیر آن در ایجاد سپری برابر انتظارات و آثار تورمی، به‌ویژه در کالاهای اساسی مورد نیاز خانوارها است. وی در پاسخ به پرسشی درباره ارایه لیست اموال وزرای دولت به قوه قضاییه، یادآور شد: قانون اساسی همه را ملزم به ارایه لیست اموال به بخش مربوط در قوه قضاییه می‌کند. در ابتدای دولت سیزدهم طبیعتا این الزام، ابلاغ، پیگیری و اجرا شده است.
سخنگوی دولت در پاسخ به پرسشی درباره برنامه‌های دولت برای تامین گوشت، گفت: اولویت ما حمایت از تولید داخل و احیای دام مولد سبک و سنگین است، دولت پیگیر آن است و در حوزه مرغ و طیور هم اجرا شده و در حوزه دام نیز به نتیجه رسیده اما طبیعتاً زمان بیشتری می‌برد. بهادری جهرمی یادآور شد: در این زمینه اقداماتی از جمله قراردادهایی با عشایر برای تولید گوشت پیش‌بینی شده، هم تامین مواد مصرفی دام پیش‌بینی، ذخیره‌سازی و سفارش‌گذاری شده است. در عین حال به منظور جبران کمبودها مجوز لازم به وزارت جهاد داده شده که محدود به این ماه هم نیست. تا زمانی که نیاز داخلی به گوشت از طریق تولید داخل به‌طور کامل تامین نشود، واردات گوشت ادامه خواهد داشت. واردات گوشت تحت نظارت سازمان دامپزشکی، سازمان استاندارد و سایر نهادهای قانونی مرتبط انجام می‌شود. دبیر هیات دولت درباره کشیدن خط لوله گاز ایران به پاکستان، گفت: شب گذشته رییس‌جمهور تلفنی با نخست‌وزیر پاکستان گفت‌وگو کرد که طی آن از رییس‌جمهوری برای سفر به پاکستان در سال آینده هم به شکل رسمی دعوت شد. وی ادامه داد: همچنین موضوع خط لوله گاز در این گفت‌وگو مطرح شد. ایران تعهدات خود را در مورد خط لوله گاز را تقریباً تمام کرده و در حال تکمیل است. مقامات پاکستانی نیز اعلام کرده‌اند که در حال انجام تعهدات خود هستند. امیدواریم هرچه سریع‌تر این تعهدات مشترک نهایی شده و امکان بهره‌برداری از خط لوله فراهم شود. سخنگوی دولت در پاسخ به پرسشی درباره نوسانات قیمت دلار در بازار، تصریح کرد: دولت و بانک مرکزی سیاست‌های مختلفی را برای تثبیت نرخ ارز اجرا کردند. در حوزه کنترل مصارف ارزی و اولویت‌دهی به آن از جمله در دارو، کالاهای اساسی و کمک به بخش تولید کشور، نیز اقداماتی انجام شد. در حوزه افزایش منابع ارزی با ظرفیت دیپلماسی اقتصادی و با ساماندهی و بازگشت ارزهای ناشی از صادرات، منابع ارزی به‌طور قابل توجهی افزایش یافته است. وی با بیان اینکه بهبود انتظارات جامعه از طریق پیش‌بینی‌پذیر کردن وضعیت اقتصادی را محور سوم اقدامات دولت در زمینه کنترل نوسانات بازار ارز دانست و اظهار کرد: تلاش شده تا انتظارات تورمی مهار شود. از محورهای جنگ اقتصادی هم ایجاد انتظارات تورمی است. دولت شهریور که کارش را شروع کرد گفتند بناست در آخر ۱۴۰۰ به این عدد در فلان شاخص اقتصادی برسد، چون اینگونه نشد، گفتند اردیبهشت ۱۴۰۱ این اتفاق می‌افتد و بعد گفتند شهریور؛ این همان انتظارات تورمی ایجاد کردن است. دبیر هیات دولت یادآور شد: ۲.۵ تا ۳ سال است که مدام می‌گویند به فلان عدد می‌رسیم این همان انتظار تورمی ایجاد کردن است. مردم و فعالان اقتصادی در زمینه تثبیت نرخ ارز کمک کنند تا همگی مبنای برنامه‌ریزی‌مان نرخ‌های رسمی بانک مرکزی و بازار رسمی باشد. با رسیدن به سال پایانی دولت سیزدهم، باید دید که سرانجام بسیاری از این سیاست‌ها و وعده‌های اعلامی چه می‌شود و تورم به چه نقطه‌ای خواهد رسید.

 

مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.

 

ع

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

اقصاددان رسانه با مجوز برخط اخبار اقتصاد - فناوری - کسب و کار - اجتماعی و ....