تاریخ انتشار : شنبه 14 مرداد 1402 - 9:27
کد خبر : 134739

تهران در بحران اشعه فرابنفش

تهران در بحران اشعه فرابنفش

سراسر ایران دو روز تعطیل شد؛ یازدهم و دوازدهم مردادماه ادارات و کسب‌و‌کارهای دولتی و خصوصی تعطیل شدند. به گفته سخنگوی دولت برای حفظ سلامتی مردم به‌علت افزایش دما و گرم شدن هوا این تصمیم گرفته شده است؛ تصمیمی که برخی گزاره عدم تولید و توزیع برق را یکی از دلایل آن می‌دانند. چند سالی

سراسر ایران دو روز تعطیل شد؛ یازدهم و دوازدهم مردادماه ادارات و کسب‌و‌کارهای دولتی و خصوصی تعطیل شدند. به گفته سخنگوی دولت برای حفظ سلامتی مردم به‌علت افزایش دما و گرم شدن هوا این تصمیم گرفته شده است؛ تصمیمی که برخی گزاره عدم تولید و توزیع برق را یکی از دلایل آن می‌دانند. چند سالی هست که با شروع فصل گرما قطعی برق به سبد تحمل مردم اضافه شده است، گاهی خانه و کاشانه سمت‌وسوی این قطعی‌ها هستند و گاهی کسب‌وکار و ادارات. هرچه هست وزارت نیرو تلاش دارد توزیع برق را با روش قطع کردن مدیریت کند. اگرچه این تعطیلی سراسری خبر هولناکی را با خود به همراه داشت، چراکه طبق گزارش‌ها زمین گرم‌تر شده و ایران هم درگیر گرمایش زمین و اثرات ویرانگر آن شده است. یکی از اساسی‌ترین تاثیرات گرمایش زمین بر زندگی انسان‌ها، فقر غذایی است. هر چقدر زمین گرم‌تر شود، فقر غذایی گسترده‌تر می‌شود. گرمایش زمین می‌تواند از طرق مختلف به فقر غذایی منجر شود. اولا، می‌تواند باعث رویدادهای شدید آب و هوایی مانند خشکسالی، سیل و طوفان شود که می‌تواند به محصولات آسیب برساند و عملکرد را کاهش دهد. این امر می‌تواند منجر به کمبود مواد غذایی و افزایش قیمت‌ها شود و مردم نتوانند مواد غذایی کافی را برای تامین نیازهای اولیه خود تهیه کنند. ثانیا، گرم شدن زمین می‌تواند بر توزیع آفات و بیماری‌هایی که می‌توانند به محصولات زراعی آسیب بزنند، تاثیر بگذارد. با افزایش دما، آفات و بیماری‌ها ممکن است به مناطق جدید سرایت کنند و منجر به شکست محصول و کاهش عملکرد شوند. در نهایت، گرم شدن زمین می‌تواند بر دسترسی به آب برای کشاورزی تاثیر بگذارد. با افزایش دما، منابع آبی مانند رودخانه‌ها و دریاچه‌ها ممکن است خشک یا آلوده‌تر شوند و آبیاری محصولات کشاورزی برای کشاورزان دشوار شود و بهره‌وری کلی کشاورزی را کاهش دهد. همه این عوامل می‌توانند به فقر غذایی بیفزایند، زیرا افراد و جوامع برای دسترسی به غذای مغذی کافی برای رفع نیازهای اولیه خود تلاش می‌کنند. بنابراین دولت باید برای گذر از این بحران اقدامات متعددی از جمله اجرای سیاست‌های کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای، تشویق بهره‌وری انرژی، ترویج کشاورزی پایدار، حفاظت از منابع طبیعی، سرمایه‌گذاری در تحقیق و توسعه و افزایش آگاهی انجام دهد. با اجرای این اقدامات، دولت ایران می‌تواند نقش مهمی در کاهش اثرات گرمایش زمین و حفاظت از شهروندان خود در برابر اثرات فقر غذایی ایفا کند. از طرفی چنین وضعیتی می‌تواند بر سلامت شهروندان نیز تاثیر چشمگیری داشته باشد، به‌گونه‌ای که بسیاری از کارشناسان از شهروندان خواستند از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۷ به طور جدی در معرض آفتاب قرار نگیرند و در خانه بمانند.

به گزارش اقتصاددان به نقل از جهان‌صنعت ،  رییس مرکز مدیریت بیمارستانی و تعالی خدمات بالینی معاونت درمان وزارت بهداشت از دپوی کامل سرم و تجهیزات مرتبط با گرمازدگی خبر داد و گفت: «‌از هفته آخر تیرماه سال جاری تاکنون بین ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش مراجعه بیماران قلبی و ریوی به مراکز درمانی را داشتیم که درصدی هم مربوط به گرمازدگی بوده است.» دکتر حسن واعظی تاکید کرد: «توصیه ما به مردم این است که در ساعت پیک گرما یعنی از ۱۰ صبح تا ۴ عصر کمتر در معرض گرما قرار گیرند و ترجیحا کارهای خود را به قبل یا بعد از این ساعات موکول کنند. افزایش مصرف مایعات به‌ویژه مایعات دارای املاح می‌تواند جایگزین آب از‌دست‌رفته بدن شود. پودر ORS و سرم‌های خوراکی می‌توانند برای کسانی که به بیماری‌های گوارشی مبتلا هستند و در عین حال دچار گرمازدگی می‌شوند، مفید باشند.» از سوی دیگر دو طیف همیشه در معرض بیشترین آسیب هستند. به همین دلیل به گفته وی کودکان زیر ۵ سال و افراد بالای ۶۵ سال هم باید احتیاط ویژه برای تردد کمتر در محیط باز و فضای گرم داشته باشند. افراد دارای بیماری‌های قلبی، عروقی، ریوی و مزمن گوارشی هم باید رعایت کنند، چون خیلی از داروها هم می‌توانند آستانه تحمل گرما در فرد را کاهش دهند. او ادامه داد: «‌کسانی که علائمی همچون تهوع، استفراغ، عدم تحمل مایعات، بی‌حالی و ضعف و… دارند باید با مراجعه به مراکز خدمات جامع سلامت شبانه‌روزی یا نزدیک‌ترین مرکز درمانی سریعا اقدام به بهبود شرایط خود کنند.» بنابراین براساس گزارشات گرمای بی‌سابقه ایران به قدری هولناک شده است که چند روز گذشته به گفته معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز در یکی از شهرهای استان خوزستان کودکی دو و نیم ساله بعد از آن که حدود دو ساعت در خودرو تنها مانده بود، دچار عوارض گرمازدگی شد و جان خود را از دست داد. اگرچه عواقب گرمازدگی مختص به کودکان نیست، به همین دلیل تعطیلات باید برای هر انسانی اختصاص می‌یافت.

کارگران تعطیل نشدند

با اینکه وضعیت اشعه فرابنفش بحرانی اعلام شده بود، اما براساس گزارشات این تعطیلی شامل حال کارگران عسلویه که هر روز رکورد گرم‌ترین روز سال را می‌زند، نشده بود. کارگران پارس جنوبی عسلویه نیز جزو این دسته از کارگران هستند. آنها که در یکی از گرم‌ترین نقاط کشور کار می‌کنند، در این دو روز به روال سابق به کار خود ادامه دادند. این کارگران در دمای بالای ۴۳ درجه و رطوبت بالای ۵۰ درجه، بدونِ آنکه تغییری در شرایط کارشان به وجود بیاید، مشغول کار بودند. در همین راستا «علیرضا میرغفاری» رییس کانون انجمن‌های صنفی پارس جنوبی اعلام کرد: «‌کارگران بخش بهره‌برداری و ساخت پروژه پارس جنوبی این دو روز را سر کار حاضر شدند، در حالی که گرمای هوا و رطوبت در منطقه عسلویه به شدت بالاست. نه تنها کارگران این منطقه تعطیل نشدند بلکه حتی ساعات کاری آنها نیز تغییر نکرد و کارگران مانند روزهای دیگر به کار خود ادامه دادند.»
رییس کانون انجمن‌های صنفی پارس جنوبی تاکید کرد: «‌کار کردن در این گرما و رطوبت بالا، بازی با جان کارگران است و حداقل انتظار ما این است که تدابیری برای به حداقل رساندن تلفات ناشی از گرمی هوا ببینند که متاسفانه حتی این اتفاق هم نمی‌افتد.»

وضعیت تابش اشعه فرابنفش به عدد ۱۲ رسیده

«سمیه رفیعی» رییس فراکسیون محیط‌زیست مجلس با اشاره به اینکه وضعیت تابش اشعه فرابنفش به عدد ۱۲ رسیده گفت: برخلاف باور برخی از مردم این روزها وضعیت تابش اشعه فرابنفش در تهران بحرانی شده و به عدد ۱۲ رسیده است. در این راستا ضروری است شهروندان از قرارگیری در معرض نور مستقیم خورشید از ساعت ۸ صبح تا ۱۷ به طور جدی پرهیز کنند و ضمن استفاده از تجهیزات مراقبتی مانند کرم‌های ضدآفتاب، لباس و عینک‌های مناسب از استخرهای سرباز استفاده نکنند.
وی افزود: در این خصوص قطعا دستگاه‌های مسوول باید اطلاع‌رسانی مناسب و به‌موقع انجام دهند. فراکسیون محیط‌زیست مجلس نیز در هفته آتی از متولیان امر درخصوص اقدامات انجام‌شده گزارش خواهد خواست.
رییس فراکسیون محیط‌زیست مجلس با بیان اینکه تداوم گرما در این روزها موجب تعطیلی در کشور شده است افزود: در حالی تهرانی‌ها این روزها تداوم گرمای ۴۰ درجه را تجربه می‌کنند که بر اساس گزارشات هواشناسی استان تهران، رکورد گرمای استان در مردادماه سال ۹۲ با ۶/۴۵ درجه سانتیگراد در ورامین ثبت شده است. در شهر تهران هم در تیرماه سال‌های ۳۷، ۵۲ و ۵۴ دمای ۴۳ درجه و در تیر ماه سال‌های ۷۴، ۸۲، ۸۷ و مرداد ماه ۹۲ دمای ۴۲/۶ رکورد زده است. او ادامه داد: از سوی دیگر از ابتدای سال زراعی ۱۴۰۱ (مهرماه) تا روز گذشته در مقایسه با دوره بلند‌مدت ۳۰ساله، متوسط دما در استان تهران یک درجه و نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۰/۶ درجه افزایش داشته است. همچنین از ابتدای فصل تابستان تا روز گذشته متوسط کمینه دما ۰/۸ درجه، بیشینه ۰/۹ درجه و میانگین ۰/۹ درجه افزایش نسبت به دوره بلند‌مدت ۳۰‌ساله را در استان تهران شاهدیم.
رییس فراکسیون محیط‌زیست مجلس تاکید کرد: تمام این آمارها نشان می‌دهد موضوع تغییرات اقلیم و گرمایش جهانی تاثیر خود را با سرعتی بیش از تصور بر زندگی و حیات کشور و منطقه ما گذاشته است و اگر هرچه سریع‌تر اقدام موثری نشود قطعا همه متضرر خواهند شد.
وی گفت: فراکسیون‌ محیط‌زیست مجلس به طور جدی پیگیر ایجاد آژانس منطقه‌ای پارلمانی مقابله با تغییر اقلیم و گرد و غبار با عضویت کشورهای عضو منا و پارلمان اروپا است. در این راستا تلاش‌های بسیاری با حمایت قالیباف شده که امیدواریم به زودی شاهد شکل‌گیری این اجماع منطقه‌ای و پس از آن آغاز فعالیت‌های هماهنگ برای مقابله و سازگاری با این پدیده با حمایت‌های مجامع قانون‌گذار منطقه باشیم.

خطرات گرمازدگی برای کودکان زیر ۵ سال

«حمیدرضا لرنژاد» رییس اداره سلامت کودکان وزارت بهداشت با بیان اینکه با افزایش دمای هوا در تابستان و به خصوص در مناطق گرمسیری توجه به توصیه‌های بهداشتی برای پیشگیری از گرمازدگی ضروری است، گفت: افزایش دمای بدن و داغی و قرمزی پوست، فرورفتگی چشم‌ها، استفراغ یا اسهال و کم شدن ادرار، نبض ضعیف و تنفس تند، گریه و بی‌قراری و تحریک‌پذیری و بی‌حالی و کاهش هوشیاری علائم گرمازدگی در کودکان است.
وی با اشاره به اینکه مهم‌ترین خطر در گرمازدگی کودکان خطر کم‌آبی است که در صورت عدم مراقبت کافی حتی می‌تواند منجر به مرگ در کودک شود، افزود: زمانی که کودک دچار کم‌آبی می‌شود، ابتدا بی‌قرار و تحریک‌پذیر می‌شود و اگر کم‌آبی ادامه پیدا کند کودک خواب‌آلوده یا دچار عدم هوشیاری می‌شود. کودکی که خواب‌آلودگی غیرعادی یا عدم‌هوشیاری دارد، در معرض خطر است و فورا باید با اورژانس تماس بگیرید و به نزدیک‌ترین مرکز درمانی منتقل شود.
رییس اداره سلامت کودکان وزارت بهداشت با بیان اینکه خودداری از بردن کودکان به بیرون از منزل و محیط‌های شلوغ و زیر آفتاب در ساعت‌های اوج گرما و قرار دادن کودک گرمازده در آب ولرم و محیط خنک با تهویه مناسب توصیه دیگر مقابله با گرمازدگی کودکان است، گفت: از کمپرس سرد روی گردن، کشاله ران و زیر بغل کودک استفاده کنید. دادن مایعات فراوان و در شیرخواران افزایش دفعات شیردهی، بهترین راه برای جبران کم‌آبی است. راه پیشگیری از کم‌آبی در یک شیرخوار یا کودک این است که به او ORS یا مایعات کم‌نمک و خنک بدهید. هر مقدار مایعی که کودک بخواهد باید تا زمانی که وضعیت کودک بهبود یابد به او بدهید و از داروها در زمان کم‌آبی و گرمازدگی استفاده نکنید.

مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.

 

ع

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

اقصاددان رسانه با مجوز برخط اخبار اقتصاد - فناوری - کسب و کار - اجتماعی و ....