تاریخ انتشار : چهارشنبه 18 بهمن 1402 - 16:00
کد خبر : 156912

اتهام قالیباف به بخش خصوصی

اتهام قالیباف به بخش خصوصی

اعضای هیات‌رییسه اتاق ایران، اتاق تهران و برخی دیگر از فعالان اقتصادی، روز دوشنبه مهمان محمدباقر قالیباف رییس مجلس بودند تا به بیان مسائل و مشکلات بخش خصوصی در حوزه تولید بپردازند. در این دیدار بخش خصوصی به بیان نظرات و چالش‌های موجود برای این پارلمان بخش خصوصی پرداخت و از دولت خواست که بر

اعضای هیات‌رییسه اتاق ایران، اتاق تهران و برخی دیگر از فعالان اقتصادی، روز دوشنبه مهمان محمدباقر قالیباف رییس مجلس بودند تا به بیان مسائل و مشکلات بخش خصوصی در حوزه تولید بپردازند. در این دیدار بخش خصوصی به بیان نظرات و چالش‌های موجود برای این پارلمان بخش خصوصی پرداخت و از دولت خواست که بر اجرای صحیح قانون بهبود مستمر محیط کسب‌وکار نظارت کند. گلایه‌های بخش خصوصی از بی‌توجهی دولت به طرح نظرات این بخش نسبت به برنامه هفتم توسعه نیز یکی دیگر از مباحث مطرح‌شده در این دیدار بود.
در حالی که بخش خصوصی گلایه‌های خود را در مورد امور مختلف مطرح کرد، رییس مجلس در واکنش گفت این بخش خصوصی است که پای کار نیست، وگرنه من کمربسته پیگیر این کار هستم. این در حالی است که با باور فعالان بخش‌ خصوصی دولت‌ها هیچ‌گاه بخش‌خصوصی را جدی نمی‌گیرند و جایگاه واقعی پارلمان بخش خصوصی را به رسمیت نمی‌شناسند. یکی دیگر از مباحث قابل تامل در این نشست صحبت‌های قدیر قیافه نایب‌رییس اتاق ایران بود که از کاهش ۱۰۰ میلیارد دلاری تولید ناخالص داخلی خبر داد و آن را فاجعه‌ای برای گسترش بیشتر فقر و رفاه عمومی خواند.
رییس اتاق ایران در این نشست اعلام کرد که باید استراتژی صنعت کشور حداقل برای ۱۰ سال آینده مشخص شود. رییس اتاق ایران ضمن تاکید بر ضرورت تعامل بیشتر دولت و مجلس، با بخش خصوصی گفت: امروز نیازمند تدوین استراتژی صنعتی کشور، دست‌کم برای ۱۰ سال آینده هستیم و اتاق ایران آماده همکاری در تدوین آن است.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در این نشست گفت: باید استراتژی صنعت کشور حداقل برای ۱۰ سال آینده مشخص شود. صمد حسن‌زاده بیان کرد: باید برای تعیین این استراتژی، اقدامات موثری انجام شود و اتاق ایران نیز آماده همکاری در تدوین آن است.
او با بیان اینکه بخش خصوصی با تعامل بیشتر مسوولان نظام، قادر به انجام وظایف خود خواهد بود، تاکید کرد: امروز نیازمند تعامل بیشتر دولت و مجلس با بخش خصوصی در جریان تدوین برنامه‌های توسعه و قوانین و مقررات مختلف هستیم. متاسفانه نگاه حاکمیت به بخش خصوصی آن‌طور که لازم است، وجود ندارد، در حالی که اتاق ایران علاقه‌مند است در کنار مسوولان نظام به وظایف خود عمل کند. او گفت: در مجموعه اتاق‌های کشور، کارهای مطالعاتی در راستای ایجاد اشتغال، رفاه عمومی و امنیت انجام شده و جمع‌بندی آنها در قالب برنامه‌ریزی کلان در اتاق ایران صورت می‌گیرد.

کاهش ۱۰۰ میلیارد دلاری تولید ناخالص داخلی

به گزارش اقتصاددان به نقل از جهان صنعت  ، قدیر قیافه نایب‌رییس اتاق ایران با تاکید بر اهمیت برخورداری کشور از یک استراتژی توسعه اقتصادی و صنعتی گفت: متاسفانه مشخص نیست که در کشور از کدام مدل اقتصادی پیروی می‌کنیم. مسائل کشور در طول ۱۵۰ سال گذشته از نظر ماهوی تغییری نداشته است. او با طرح این پرسش که چرا ارز تک‌نرخی نمی‌شود، ادامه داد: در حال حاضر هشت نوع نرخ ارز در کشور وجود دارد که باعث ایجاد رانت برای یک عده شده است.
قیافه با انتقاد از بی‌توجهی دولت‌ها به بخش خصوصی افزود: اقتصاد ایران در سال‌های اخیر به وضوح لاغرتر شده است. تولید ناخالص داخلی از ۴۶۰ میلیارد دلار به ۳۶۶ میلیارد دلار رسیده است. با این ۱۰۰ میلیارد دلار کاهش، یعنی فاجعه در کشور رخ داده که معنای آن گسترش بیشتر فقر و کاهش رفاه عمومی است.
او با اشاره به رویکرد ویژه رهبری به بخش خصوصی ادامه داد: حتما باید به جذب سرمایه‌گذاری خارجی کمک کنیم و برای سرمایه‌گذاری داخلی، تضمین ایجاد کنیم. متاسفانه برخی از بخشنامه‌ها ازجمله بخشنامه محدودیت صادرات مواد معدنی و فلزی یا وضع عوارض از سوی وزارت صمت به بخش تولید ضربه جدی وارد می‌کند. اگرچه آنها بعدا پذیرفتند که این تصمیم اشتباه و نوعی کمک به صادرات ترکیه بوده، اما به ‌هر حال اثر منفی خود را بر تولید گذاشته است.
نایب‌رییس اتاق ایران تاکید کرد: وقتی مقام‌های دولتی مقرره‌ای وضع کرده و برای کشور مشکل ایجاد می‌کنند، باید با آنها برخورد شود تا پیامدهای منفی تصمیمات خود را ببینند. او در پایان خواستار واگذاری تعیین راهبرد و مدیریت اجرای اصل ۴۴ به بخش خصوصی شد.

به نظرات و جایگاه بخش خصوصی بی‌توجهی می‌شود

پیام باقری نایب‌رییس دیگر اتاق ایران در این نشست با اشاره به تاکید رهبری مبنی بر اهمیت جایگاه بخش خصوصی و ضرورت رفع موانع تولید از سوی دولت گفت: انتظار بخش خصوصی نظارت بر اجرای صحیح قانون بهبود مستمر محیط کسب‌وکار است. براساس این قانون باید در تدوین قوانین، مقررات و آیین‌نامه‌ها نظرات بخش خصوصی اخذ و به آن توجه شود، در حالی که این اتفاق معمولا به درستی رخ نمی‌دهد. مثلا اتاق ایران نظرات و پیشنهادات خود درباره برنامه هفتم را به دولت ارائه کرد، اما توجهی به آنها نشد.
او ادامه داد: همان‌طور که رهبری فرمودند، این بخش خصوصی است که می‌تواند رشد ۸ درصدی اقتصاد را محقق کند. بخش خصوصی مجری این سیاست است، اما باید آن را تجهیز کنید. اشکال جدی در فرآیند تصمیم‌گیری‌ها وجود دارد و بعضا تصمیمات با اهداف تعیین‌شده در تعارض و تناقض است. اساسا نظرات بخش خصوصی دیده نمی‌شود.
باقری خطاب به رییس مجلس گفت: انتظار داریم کمک کنید تا جایگاه اتاق‌های سراسر کشور و بخش خصوصی در کنار سایر ارکان تقویت شود تا بتوانیم به مسوولیت‌های خود عمل کنیم. او با انتقاد از حضور پررنگ دولت در اقتصاد ادامه داد: اگر نقش دولت در حوزه تصدی‌گری کاهش نیافته، دولت از اقتصاد خارج نشده و فرآیند قیمت‌گذاری دستوری تداوم پیدا کند، نمی‌توانیم به رشد ۸ درصدی در اقتصاد برسیم.

فضا را برای ورود متخصصان اقتصادی به مجلس باز کنید

حسین پیرموذن نایب‌رییس اتاق ایران با تاکید بر اهمیت نقش مجلس در قانون‌گذاری گفت: اگرچه در ایام انتخابات هستیم و کاندیداها می‌خواهند تا از آنها حمایت کنیم، اما متاسفانه فضا هنوز بسته است. اگر می‌خواهیم فکری برای آینده و رشد اقتصادی کنید نیاز به فضای مناسب است. فضا را برای افراد متخصص اقتصادی باز کنید، در غیر این صورت افرادی با مدارج غیر‌مرتبط مانند حقوق و الهیات وارد کمیسیون اقتصادی می‌شوند، این در حالی است که تصمیمات مجلس برآمده از تصمیمات کمیسیون‌هاست.

حمایت از بخش خصوصی را در عمل نشان دهید

عبدالله مهاجردارابی عضو هیات رییسه اتاق ایران با اشاره به جایگاه بخش خصوصی در نگاه رهبری گفت: هر بار که ایشان در حوزه اقتصادی سخن گفته‌اند حتما از بخش خصوصی هم حمایت کرده‌اند، اما ادوار مختلف دولت‌ها در عمل حمایتی از بخش خصوصی نداشته‌اند. او خطاب به رییس مجلس گفت: شما در مواضع خود از حمایت از بخش خصوصی سخن می‌گویید، اما انتظار ما این است که در عمل این حمایت را نشان دهید.
مهاجردارابی با بیان اینکه همه ارکان کشور به اهمیت صادرات اذعان دارند، اظهار کرد: ما در شرایطی باید با رقبای خود در کشورهای دیگر رقابت کنیم که قوانین صادراتی ثبات ندارند و در اثر این قوانین بعضا قیمت‌های ما رقابتی نیستند. کالاهای تولیدی در شرایطی به فروش می‌رسند که سودی برای تولیدکننده ندارند. باید برای حل این مسائل تدبیر شود.
او گفت: در شرایطی که در حوزه صنعت در زمستان گاز و در تابستان برق نداریم و برق و گاز صنایع قطع می‌شود، برای افزایش تولید به سرعت مجوز صادر می‌شود، در حالی که مشکل تولید را باید در جای دیگری حل کرد.

با تسهیل سرمایه‌گذاری در تولید، مانع ایجاد بحران شوید

محمود نجفی‌عرب رییس اتاق تهران، با بیان اینکه خصوصی‌سازی تبدیل به خصولتی‌سازی شده است، گفت: طبق بررسی‌های صورت گرفته ریسک سرمایه‌گذاری در کشور بالاست و سرمایه‌گذاری خارجی نیز کاهش یافته است، از این رو باید با تسهیل سرمایه‌گذاری در تولید مانع ایجاد بحران شویم.
او با تاکید بر اینکه بخش خصوصی به دنبال دریافت ارز ترجیحی نیست، گفت: لازم است برای سرمایه‌گذاری در هر حوزه‌ای، مشوق‌هایی در نظر گرفته شود که نخستین آن حذف قیمت‌گذاری دستوری است که نه‌تنها افزایش قیمت را به دنبال نخواهد داشت، بلکه رقابت در تولید را افزایش می‌دهد.
نجفی‌عرب به موضوع ساماندهی تعطیلات پایان هفته اشاره کرد و گفت: فعالان اقتصادی از اینکه ۴ روز با دنیا اختلاف تعطیلی داریم انتقاد دارند. ما می‌گوییم این تعطیلات جمعه و شنبه باشد که همه دنیا و کشورهای اسلامی به این شکل است.

تشکیل نهاد تعاملی میان بخش نظارتی و اتاق ایران در رابطه با قانون بودجه

دیگر اعضای حاضر در این جلسه درباره موضوعاتی در حوزه توسعه، صادرات، کشاورزی و نرخ تورم صحبت کردند. آنها از کاهش سهم بخش خصوصی از کیک اقتصاد کشور انتقاد کرده‌اند و خواستار نظارت دقیق مجلس بر اجرای قوانین وضع‌شده در حوزه کسب‌وکار شده‌اند.
حمایت از صادرات، رفع موانع تولید، عمل به وعده‌های داده شده در حوزه کشاورزی، ارائه آمار دقیق و واقعی، افزایش تعامل میان دولت و بخش خصوصی، چابک‌سازی دولت و هماهنگی میان نرخ تورم و افزایش حقوق از دیگر نکات مورد تاکید اعضای حاضر در این جلسه بود. آنها معتقد بودند تشکیل نهاد تعاملی میان بخش نظارتی و اتاق در جریان بررسی و تصویب قانون بودجه، باعث فعال‌سازی توان نظام خدمات فنی و مهندسی در عرصه ملی و بین‌المللی خواهد شد.

اعضای اتاق بازرگانی امکان اظهارنظر در صحن علنی را دارند

محمدباقر قالیباف با بیان اینکه نظرات اتاق‌های بازرگانی در موضوعات مرتبط، برای مجلس بسیار اهمیت دارد، گفت: نمایندگان اتاق بازرگانی می‌توانند در موضوعات مربوطه در صحن حاضر شوند و نظرات خود را اظهار کنند.
رییس مجلس با اشاره به اهمیت بخش خصوصی در نگاه رهبر معظم انقلاب گفت: دولت، مجلس و قوه قضاییه از امنیت سرمایه‌گذاری می‌گویند و به آن اعتقاد دارند، پس چرا در نهایت به نتیجه نمی‌رسیم و سال‌هاست با مشکلات مشابه مواجه هستیم؟ چه چیزی مانع کار است؟
قالیباف در دیدار با اعضای هیات‌رییسه اتاق ایران و اتاق تهران و برخی دیگر از فعالان اقتصادی عنوان کرد: در حال حاضر در حوزه دام و طیور، ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی به ابتدای زنجیره تولید داده می‌شود و از سوی دیگر یارانه به انتهای زنجیره یعنی مصرف‌کننده نیز داده می‌شود. قرار بود با تخصیص یارانه به انتهای زنجیره، یارانه ابتدای آن قطع شود، اما نشد و از دو سو در حال پرداخت یارانه هستیم که در این بین دولت، مردم و تولیدکننده ضرر می‌کنند.
او با بیان اینکه هنوز در مدیریت تولید، توزیع و مصرف اشکالاتی داریم، بیان کرد: حوزه انرژی می‌تواند به ‌عنوان یک پیشران مورد توجه باشد تا به محلی برای سرمایه‌گذاری تبدیل شود.

استفاده از ظرفیت بخش خصوصی در جذب سرمایه

قالیباف بیان کرد: برجام در زمانی که هنوز ترامپ هم نیامده بود، تنها توانست ۴ میلیارد دلار ارز برای سرمایه‌گذاری وارد کشور کند، اما به اعتقاد من می‌توانیم با تصمیم‌گیری درست ظرف کمتر از ۲۰ ماه و با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و بدون تکیه بر سرمایه‌گذاری‌های خارجی، بین ۵ تا ۷ میلیارد دلار، سرمایه در گام‌های بعدی این حوزه داشته باشیم.
رییس مجلس با بیان اینکه با اصلاح روش تولید گاز بعد از مدتی می‌توانیم سالانه ۷ تا ۸ میلیارد دلار سرمایه به مجموعه بازگردانیم، افزود: قانون مربوط به تامین مالی در طرح‌های زیرساختی حمل‌ونقل جاده‌ای از طریق بازار سرمایه ایران، که در حال نهایی شدن در شورای نگهبان است، می‌تواند در حوزه تولید تسهیل‌گر باشد و بسیاری از موانع تولید را حذف کند. روش جدیدی ایجاد شده است تا تولیدکنندگان بتوانند از ظرفیت سرمایه‌ها و دارایی‌های راکد خود استفاده و آن را تبدیل به نقدینگی و وام کنند. تعدد وثایق، اصلاح تعاریف، شرکت‌های اعتبارسنجی، بازار سرمایه، بازارهای مالی و پولی و شرایط تولید در جریان این قانون تسهیل‌گری شده است.

مجلس، خصوصی‌سازی با مدیریت دولتی را جرم‌انگاری کرده

قالیباف با بیان اینکه شما در اتاق ایران باید در عرصه تولید و حوزه‌های مرتبط آن میدان‌داری کنید تا ما تسهیل‌گری کنیم، ادامه داد: نباید صرفا منتظر دولت و مجلس باشید. مجلس در جریان رسیدگی به احکام برنامه پنج‌ساله هفتم به گونه‌ای رفتار کرده است که حتی اگر دولت ناگزیر به بنگاهداری باشد، مدیریت آن دولتی نبوده و به بخش خصوصی واگذار شود؛ حتی برای آن جرم‌انگاری نیز صورت گرفته است. محکم ایستاده‌ایم تا بخش‌هایی از کفایت سرمایه بانک‌ها را اصلاح کنیم. بانک‌ها باید بتوانند ظرفیت اعطای وام خود را افزایش دهند.
او در پاسخ به یکی از اعضای اتاق که پرسید «پس چرا اکنون این روند را اصلاح نمی‌کنید؟» پاسخ داد: اصلاح نمی‌کنیم، چون شما پای کار نیستید، وگرنه من کمربسته پیگیر این کار هستم و روش‌هایی وجود دارد که بدون افزایش قیمت این موضوع را اصلاح کنیم و معتقدم با سیاست‌هایی می‌توان این ناترازی را اصلاح کرد.

منع دولت از قیمت‌گذاری کالاها به جز چند قلم

رییس مجلس با بیان اینکه در جریان قانون برنامه هفتم، دولت را از قیمت‌گذاری کالاها به جز چند قلم منع کرده‌ایم، گفت: ۵۵ سال است که دوگانه‌های سیب‌زمینی و گوجه‌فرنگی وجود دارد، به این معنا که روزی اجازه صادرات به این محصولات داده می‌شود و روزی اجازه صادرات آن وجود ندارد. نمی‌توان به کشاورز گفت یک روز اجازه کشت محصولی را داری و روز دیگر اجازه آن را نداری و باید اجازه داد ثبات در کشاورزی ایجاد شود.
قالیباف با بیان اینکه نظرات اتاق‌های بازرگانی در موضوعات مرتبط، برای مجلس بسیار اهمیت دارد، گفت: نمایندگان اتاق بازرگانی می‌توانند در موضوعات مربوطه در صحن حاضر شوند و نظرات خود را اظهار کنند.
او با بیان اینکه دولت و بخش خصوصی باید با هم کار کنند، افزود: پای آن ایستاده‌ایم. معلوم است که قیمت کالا باید عرضه و تقاضا را تنظیم کند. دولت و اتاق بازرگانی به معنای بخش خصوصی باید با هم کار کنند، اما متاسفانه این کار با هم انجام نمی‌شود و هر کدام به صورت جزیره جداگانه کار می‌کنند.

 

مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.

 

ع

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

اقصاددان رسانه با مجوز برخط اخبار اقتصاد - فناوری - کسب و کار - اجتماعی و ....