تاریخ انتشار : سه شنبه 26 مرداد 1400 - 20:30
کد خبر : 57606

گلچین اقتصادی روز

گلچین اقتصادی روز

هر روز بسته‌ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و … تا خبر‌ها و رویداد‌های جذاب اقتصادی را گردآوری می‌کنیم. این پیمانه تیتر‌هایی همچون رکورد جدید در بازار رمزارزها، آیا طالبان به منابع بانک مرکزی افغانستان در آمریکا دسترسی

هر روز بسته‌ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و … تا خبر‌ها و رویداد‌های جذاب اقتصادی را گردآوری می‌کنیم.

این پیمانه تیتر‌هایی همچون رکورد جدید در بازار رمزارزها، آیا طالبان به منابع بانک مرکزی افغانستان در آمریکا دسترسی خواهد داشت؟ درآمد چند میلیارد دلاری فایزر و مدرنا از دوز سوم واکسن کرونا، توقف صادرات بنزین، برنامه روس‌ها برای تنظیم بازار داخل و دغدغه صادرکنندگان با تعطیلات کرونایی را در بر دارد.

رکورد جدید در بازار رمزارزها

به گزارش اقتصاددان به نقل از تابناک  ، قیمت بیت‌کوین، روز گذشته، مهمترین رمزارز جهان به بالای ۴۸ هزار دلار رسید و با وجود از دست دادن بخشی از این رشد در معاملات روز دوشنبه، ارزش بازار رمزارزها برای اولین بار در سه ماه اخیر از دو تریلیون دلار فراتر رفت. ریکاوری قیمت بیت‌کوین پس از آن اتفاق افتاد که قیمت آن در ماه ژوئن و جولای با سقوطی سنگین از ۳۰ هزار دلار هم پایین‌تر رفت. با این حال باید توجه داشت که قیمت بیت‌کوین نوسانات شدیدی را تجربه کرده است. قیمت آن در ماه آوریل به رکورد تاریخی ۶۴ هزار دلار هم رسیده بود. کارشناسان عامل رشد اخیر قیمت بیت‌کوین را تجمع سنگین سرمایه در زمان پایین‌ بودن قیمت آن و رسیدن به محدوده ۳۰-۲۹ هزار دلاری می‌دانند.

سرمایه‌گذاران بسیاری در آن زمان به خرید بیت‌کوین روی آورده بودند. قیمت بیت‌کوین در نیمه‌شب دوشنبه با یک درصد سقوط نسبت به قیمت بسته شده روز قبل به ۴۵,۸۴۶.۰۹ دلار بازگشت. کارشناسان همچنان نوسانات شدیدی را در آینده بیت‌کوین پیش‌بینی می‌کنند. جهان چو، مؤسس صندوق سرمایه‌گذاری رمزارز کینتیک کپیتال می‌گوید: در حالی که ممکن است قیمت بیت‌کوین به ۵۵ هزار دلار برسد، سرمایه‌گذاران باید منتظر سقوط قیمت به محدوده زیر ۳۰ هزار دلار باشند و سپس قیمت بیت‌کوین رشدی طولانی را تا قیمت ۱۰۰ هزار دلار در سال ۲۰۲۲ پیش روی خواهد داشت.

نگرانی از طالبان دلار را صعودی کرد

شاخص دلار در بالای میانه کانال ۹۲ واحدی تثبیت شد. به نقل از رویترز، با توجه به عملکرد ضعیف تر از حد انتظار اقتصاد چین، تقاضا برای اسکناس سبز به ویژه در کوتاه مدت بین معامله گران ارز تقویت شده است. از طرف دیگر با توجه به تسلط طالبان بر اکثریت مناطق افغانستان، نگرانی ها از افزایش تنش های ژیوپلتیکی در منطقه خاورمیانه به افزایش تقاضا برای دلار دامن زد. طالبان پس از کنترل بر کابل اعلام کرده است، به زودی حکومتی جدید در افغانستان تشکیل خواهد داد و با توجه به مواضع آن ها می توان انتظار داشت خاورمیانه شاهد تحولات جدیدی باشد.

شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه می‌گیرد، در معاملات امروز با ۰.۱۱ درصد افزایش نسبت به روز گذشته در سطح ۹۲.۶۱۸ واحد بسته شد. (شاخص دلار معمولا در برابر شش ارز مهم جهانی یا ۱۰ ارز برتر جهانی بیان می شود که شاخص دلار در گزارش های ایسنا، شاخص ۱۰ ارزی و در بردارنده تغییرات قیمتی دلار مقابل ارزهای: یورو، پوند انگلیس، روپیه هند، دلار استرالیا، دلار کانادا، دلار سنگاپور، فرانک سوییس، رینگت مالزی، ین ژاپن و یوان چین است) نرخ برابری هر فرانک سوئیس نیز معادل ۱.۰۹۶ دلار اعلام شد.

آیا طالبان به منابع بانک مرکزی افغانستان در آمریکا دسترسی خواهد داشت؟

یک مقام آمریکایی گفته طالبان به منابع بانک مرکزی افغانستان در آمریکا دسترسی نخواهد داشت. پایگاه آکسیوس که این خبر را به نقل از مقام آمریکایی گزارش داده، نوشته: بانک مرکزی افغانستان تا ماه آوریل ۹.۴ میلیارد دلار ذخیره ارزی در خارج از کشور داشته است. رسانه‌ آمریکایی نوشته، نگرانی ناظران بین‌المللی این است که طالبان در صورت دسترسی به منابع ارزی افغانستان با آنها چه خواهد کرد.  یک منابع آگاه به پایگاه آکسیوس گفت: «بخش اعظم دارایی‌های بانک مرکزی افغانستان در حال حاضر داخل این کشور نیستند.» بانک مرکزی کشورها معمولاً دارایی‌هایشان را در قالب طلا یا ارزهای رایجی مانند دلار آمریکا نگهداری می‌کنند. مقام آمریکایی به آکسیوس گفت: «هر دارایی بانک مرکزی دولت افغانستان که در آمریکا نگهداری می‌شود در دسترس طالبان قرار نخواهد گرفت.»

بعد از توافق فوریه ۲۰۲۰ آمریکا و طالبان و امضای «توافقنامه صلح» بین دو طرف، روند خروج نظامیان آمریکایی و متحدان این کشور از افغانستان شروع شد. این در حالی است که طی هفته‌های اخیر طالبان موفق به پیشروی در افغانستان و تصرف شهرهای مهم این کشور شد. گروه طالبان روز یکشنبه وارد کابل شد و دولت اشرف غنی در افغانستان سقوط کرد. ایالات متحده و دیگر کشورهای عضو ناتو در سال ۲۰۰۱ در پاسخ به حملات ۱۱ سپتامبر همان سال در آمریکا، به افغانستان حمله نظامی کردند و از آن زمان، حضور نظامی و اشغالگری آنها در افغانستان ادامه داشت. /فارس

درآمد چند میلیارد دلاری فایزر و مدرنا از دوز سوم واکسن کرونا

رویترز: تحلیل‌گران معتقدند بازار دوز سوم واکسن کرونا می‌تواند میلیاردها دلار درآمد اضافی برای فایزر / ‏بایون‌تک‬و مدرنا به همراه بیاورد و درآمد آن هم‌ردیف درآمد سالانه ۶ میلیارد دلاری واکسن آنفلوآنزا شود. فایزر و شریک آلمانی آن، بایون‌تک و مدرنا، روی هم رفته ۶۰ میلیارد دلار از فروش واکسن‌های خود در ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ درآمد کسب می‌کنند. توافقات کنونی شامل ۲ دوز اولیه واکسن و توافقاتی چندین میلیارد دلاری برای واکسن‌های دوز سوم برای کشورهای ثروتمند است. در آینده طبق تخمین کارشناسان درآمد فایزر / ‏بایون‌تک‬ و مدرنا در سال ۲۰۲۳ از فروش واکسن دوز سوم (بوستر) به ترتیب به ۶.۶ میلیارد دلار و ۷.۶ میلیارد دلار خواهد رسید. پیش‌بینی می‌شود با ورود رقبا به این بازار درآمد سالانه این بازار به ۵ میلیارد دلار برسد. سازندگان واکسن‌ها می‌گویند، شواهدی که نشان می‌دهد سطح آنتی‌بادی افراد واکسن زده بعد از شش ماه کاهش می‌یابد و افزایش نرخ شیوع کرونا در کشورها به علت گونه دلتا، نیاز به دوز سوم واکسن کرونا را بالا برده است. فایزر که پیش از این هر دوز واکسن خود را به دولت آمریکا ۱۹.۵ دلار و به اتحادیه اروپا ۱۹.۵ یورو می‌فروخت، در قراردادهای جدید خود، این مبلغ را ۲۴ درصد بالا برده است.

یک نماینده مجلس: ۶۰۰ هزار میلیارد تومان در سال حقوق می‌دهیم

زنگنه عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: مساله حقوق و دستمزد در حال تبدیل شدن به یکی از معضلات اصلی دولت است و یکی از مطالبات اصلی کارمندان، بازنشستگان و فرهنگیان، ساماندهی حقوق و دستمزد است. زنگنه با اشاره به اینکه بحث حقوق و دستمزد یکی از چالش‌های جدی دولت سیزدهم خواهد بود، گفت: به جهت تورم شدیدی که در چند سال اخیر داشتیم، بحث حقوق و دستمزد یکی از مشکلات اساسی ماست. دولت جدید باید قوانینی مانند قانون خدمات کشوری و قانون برنامه ششم توسعه و احکام آن را مورد توجه قرار دهد. دولت باید یک لایحه جهت اصلاح وضع حقوق و دستمزد به مجلس ارائه کند؛ به این معنا که یا لایحه اصلاح قانون خدمات کشوری و یا یک لایحه دیگر را به مجلس ارائه دهد تا این مسئله ساماندهی شود. ما الان تقریباً ۶۰۰ هزار میلیارد تومان در سال حقوق می‌دهیم در حالی که اگر کل نفتی را که انتظار داریم بتوانیم به فروش برسانیم، ۲۰۰ هزار میلیارد است. بنابراین ما سه برابر فروش نفت حقوق می‌دهیم و اگر همین گونه پیش برویم، هر سال باید از بانک مرکزی استقراض کنیم تا فقط بتوانیم حقوق‌ها را پرداخت کنیم. این یکی از چالش‌های جدی دولت است و باید به سرعت فکری برای رفع این مشکل کند و مجلس هم باید برای رفع این مشکل با دولت همکاری می‌کند. /مهر

این خودرو را ۱۰ میلیون تومان بخرید

بررسی قیمت‌ها در میان آگهی فروش خودرو، از نوسان شدید قیمت خودرو حکایت دارد؛ این در شرایطی است که در حال حاضر در بازار خودرو دیگر خودرو صفر کمتر از ۱۴۰ میلیون تومان وجود ندارد. با این حال، در میان آگهی‌های فروش خودرو، خودروهای قدیمی‌ دیده می‌شود که با قیمت‌های پایین برای فروش گذاشته شده است. یکی از فروشندگان، خودرویی را در یکی از سایت‌های اینترنتی برای فروش معروفی کرده که حدود ۱۰ میلیون تومان برای آن قیمت گذاشته است. به طوری که یک پیکان سدان مدل سال ۷۹ با ۱۸۰ هزار کارکرد ۱۰ میلیون تومان قیمت دارد. در بازار خودرو همچنین پژو آردی مدل سال ۸۱ با ۲۸۸ هزار کارکرد، به قیمت ۲۷ میلیون تومان برای فروش گذاشته شده است. همچنین پراید صندوق‌دار مدل سال ۷۳ در بازار خودرو ۲۷ میلیون تومان قیمت دارد. از سوی دیگر، پژو آردی مدل سال ۸۴ از سوی یکی از فروشندگان، به قیمت ۱۹ میلیون تومان برای فروش گذاشته شده است. /خبرآنلاین

شاخ‌های مجازی اظهارنامه مالیاتی بدهند

وزیر اقتصاد دستورالعمل نحوه پرداخت مالیات شاخ‌های مجازی بالای پانصد هزار دنبال کننده را به سازمان مالیاتی برای اجرا ابلاغ کرد. /جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید

+دغدغه صادرکنندگان با تعطیلات کرونایی

رئیس کنفدراسیون صادرات ایران با ابراز نگرانی نسبت به تعطیلات کرونایی کشور تا یکشنبه هفته آینده گفت: از آنجا که ۴۰ درصد از تولیدات صادراتی کل کشور در گمرکات تهران ارزیابی و پلمب شده و این گمرکات تا یکشنبه هفته آینده تعطیل هستند، متاسفانه صادرات استان تهران تا یکشنبه هفته آینده متوقف خواهد بود که ضروری است که گمرک جمهوری اسلامی ایران برای این موضوع چاره اندیشی کند.

توقف صادرات بنزین برنامه روس ها برای تنظیم بازار داخل

الکساندر نوآک، معاون نخست وزیر روسیه و وزیر نفت پیشین این کشور گفت: دولت روسیه آماده است تا اقدامات سختگیرانه ای برای کاهش قیمت سوخت در داخل انجام دهد. وی هشدار داد، در صورتی که وضعیت وخیم تر شود، این اقدامات شامل توقف صادرات محصولات پتروشیمی است. این مقام روس خاطرنشان کرد، ممنوعیت احتمالی بر فعالیت تاجران تاثیر خواهد گذاشت، نه بر فعالیت تولیدکنندگان نفت خام در این کشور. نوآک با اشاره به روند کاهشی قیمت ها گفت: «ما انتظار داریم که بازار در آینده نزدیک بهبود یابد.» نوآک از شرکت های نفتی این کشور برای کمک به ثبات بخشیدن به بازار نفت داخلی کمک خواست و افزود: افزایش عرضه یکنواخت نفت کمک کننده خواهد بود. وزیر انرژی روسیه در ماه جولای گفته بود دولت این کشور در حال بررسی ممنوعیت صادرات بنزین در بحبوحه افزایش قیمت داخلی سوخت است. قیمت بنزین در روسیه طی چند ماه گذشته به سرعت در حال افزایش بوده است؛ از آنجایی که محدودیت های کرونایی سفرهای بین المللی را دشوارتر کرده، گردشگری داخلی روسیه رونق گرفته و این امر از دلایل افزایش قیمت بنزین عنوان شده است.

برنت وارد کانال ۶۸ دلار شد

قیمت نفت خام در معاملات امروز، سه‌شنبه در حالی تحت تأثیر گسترش سریع کرونای دلتا در جهان و احتمال کاهش تقاضای نفت خام افت کرد که در ابتدای امروز رشد کرده بود. گمانه‌زنی‌ها در مورد اینکه اوپک پلاس به این زودی تولید خود را بالا نخواهد برد باعث شده بود قیمت‌ها در ابتدای امروز رشد کنند اما در ادامه معاملات نگرانی از پاندمی کرونا باعث شد سود اولیه از دست رفته و شاخص‌ها افت کنند. قیمت پیش‌خرید هر بشکه نفت خام برنت، بنچ‌مارک بین‌المللی قیمت نفت، تا ساعت ۱۱:۴۶ به وقت تهران، ۰.۸۲ درصد افت کرد و به ۶۸.۹۴ دلار رسید. قیمت این شاخص در ابتدای معاملات امروز تا ۶۹.۷۷ دلار بالا رفته بود. قیمت پیش‌خرید هر بشکه نفت خام نیمه‌سنگین تگزاس غرب آمریکا، دابلیوتی‌آی، ۰.۷۴ درصد تا این لحظه افت کرد و به ۶۶.۷۸ دلار رسید. قیمت این شاخص صبح امروز تا ۶۷.۶۶ دلار بالا رفته بود. منابع آگاه به رویترز خبر دادند که اوپک پلاس معتقد است بازارهای جهانی علی‌رغم فشارهای آمریکا، فعلاً به افزایش تولید نفت نیازی ندارند.

طلای جهانی از صعود بازماند

قیمت طلا در معاملات روز سه شنبه بازار جهانی تحت تاثیر دلار قوی که تقاضا برای خرید دارایی امن به دلیل شیوع کرونای دلتا را تحت الشعاع قرار داد، کاهش یافت.

بهای هر اونس طلا برای تحویل فوری با ۰.۱ درصد کاهش، به ۱۷۸۵ دلار و۸۰ سنت رسید. بهای معاملات این بازار روز گذشته به ۱۷۸۸ دلار و ۹۷ سنت صعود کرده بود که بالاترین قیمت یک هفته گذشته بود. در بازار معاملات آتی آمریکا، هر اونس طلا با ۰.۱ درصد کاهش، به ۱۷۸۸ دلار رسید. دلار آمریکا که اغلب یک ارز مطمئن شناخته می شود در معاملات روز جاری ۰.۱ درصد صعود کرد. استفن اینس از شرکت مدیریت دارایی اس پی آی گفت: به نظر می رسد اندکی تقاضا برای خرید دلار وجود دارد اما به شکلی نیست که طلا را کاملا از مسیر صعودی خارج کند زیرا احتمالا بانک مرکزی آمریکا در سمپوزیوم جکسون هال به برنامه تعدیل محرک مالی اشاره ای نکند. با این حال روند صعودی طلا نسبتا محدود خواهد بود.

رشد اقتصاد هند شتاب گرفت

اقتصاد هند با آغاز تسهیل محدودیت‌های کرونایی در بسیاری از ایالت‌های این کشور در پی فروکش کردن موج دوم کرونا، نشانه‌های قدرتمندی از ریکاوری از خود نشان می‌دهد. نومورا، شاخص بازگشت به کار شرکت‌های هندی، برای اولین بار از مارس ۲۰۲۰ که پاندمی کرونا در این کشور آغاز شد، به بالای ۱۰۰ واحد رسیده است. این شاخص که داده‌های حمل‌ونقل گوگل و اپل، نرخ مشارکت نیروی کار و تقاضای برق را ردیابی می‌کند، در هفته منتهی به ۱۵ آگوست به رکورد ۱۰۱.۲ واحد رسید.  این در حالی است که در اواخر می که تعداد مرگ‌ومیر ناشی از کرونای دلتا رکورد زده بود، این شاخص تا ۶۰.۴ واحد سقوط کرده بود. تا ۱۴ آگوست میانگین هفت روزه تعداد مبتلایان جدید روزانه هند از ۳۹۱ هزار تن در اواخر می به ۳۶٫۸۷۴ تن کاهش یافته است. نومورا ایندیا اعلام کرد، ریکاوری اقتصادی هند از موج دوم سریع‌تر بوده است. ده ماه طول کشید که بعد از موج اول کرونا شاخص نومورا به ۱۰۰ واحد بازگردد اما در مورد موج دوم تنها سه ماه کافی بود تا دوباره این شاخص از ۱۰۰ واحد فراتر برود.

مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.

ع

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

اقصاددان رسانه با مجوز برخط اخبار اقتصاد - فناوری - کسب و کار - اجتماعی و ....