تاریخ انتشار : چهارشنبه 16 فروردین 1402 - 12:16
کد خبر : 121156

یارانه کود ایرانی در جیب کشاورزان عراق، افغانستان و ترکیه

یارانه کود ایرانی در جیب کشاورزان عراق، افغانستان و ترکیه

بهای خوراک پتروشیمی ها حدود ۷ برابر شده اما اوره سازان همچنان اوره را به قیمت سال ۹۸ یعنی ۷۹۶تومان می فروشند. همچنین فعالین این صنعت می گویند بخشی از اوره ما به عراق و افغانستان و ترکیه قاچاق می شود.  واحدهای پتروشیمی همچنان هر کیلو اوره را به قیمت ۷۹۶ تومان به شرکت خدمات

بهای خوراک پتروشیمی ها حدود ۷ برابر شده اما اوره سازان همچنان اوره را به قیمت سال ۹۸ یعنی ۷۹۶تومان می فروشند. همچنین فعالین این صنعت می گویند بخشی از اوره ما به عراق و افغانستان و ترکیه قاچاق می شود.

 واحدهای پتروشیمی همچنان هر کیلو اوره را به قیمت ۷۹۶ تومان به شرکت خدمات کشاورزی می فروشند. این در حالی است که این کود در بورس بین ۸ الی ۱۲ هزار تومان قیمت گذاری می شود و قیمت آن در بازار آزاد گاهی به بالای ۱۵ هزار تومان هم می رسد.

قیمت مصوب اوره ای که واحدهای پتروشیمی ناچار به رعایت آن هستند مربوط به سال ۹۸ است. در آن سال قیمت گاز ۷۵۰ تومان بود این در حالی است که واحدهای پتروشیمی امروز گاز را به قیمت ۵ هزار تومان و سوخت را به قیمت ۲۵۰۰ تومان دریافت می کنند

آنگونه که فریبرز کریمایی قائم مقام انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی می گوید: قیمت مصوب اوره ای که واحدهای پتروشیمی ناچار به رعایت آن هستند مربوط به سال ۹۸ است. در آن سال قیمت گاز ۷۵۰ تومان بود این در حالی است که واحدهای پتروشیمی امروز گاز را به قیمت ۵ هزار تومان و سوخت را به قیمت ۲۵۰۰ تومان دریافت می کنند. به عبارت دیگر می توان گفت که در این سال ها ارزش طلب اوره سازان به یک سوم و حتی کمتر از آن رسیده است.

به گزارش اقتصاددان به نقل از بازار ،   او که موافق اصلاح قیمت ها در اقتصاد است، گفت: در طول این چند سال بارها و بارها شاهد اصلاح و افزایش قیمت کالاهای اساسی توسط دولت بودیم. اما از آنجایی که این اختلاف قیمت از جیب دولت پرداخت نمی شود، هیچ اقدامی برای اصلاح آن صورت نگرفته است.

تولید هر کیلو اوره بین ۷ الی ۸ هزار تومان تمام می شود اما اوره سازان مجبورند که آن را به یک دهم قیمت واقعی آن بفروشند

احمد مهدوی ابهری رییس انجمن کارفرمایی پتروشیمی هم با انتقاد از شیوه دولت برای حمایت از کشاورز، گفت: هدف از این یارانه‌ها، اطمینان از تامین محصولات کشاورزی موردنیاز کشور در راستای حفظ امنیت غذایی است ولی با توجه به سازوکار ناکارآمد موجود، مشخص نیست که یارانه پرداختی به چه میزان توسط کشاورزان مصرف شده و منجر به کاهش بهای تمام‌شده محصولات کشاورزی شده یا اینکه با شکل‌گیری بازار سیاه و دلالی در فروش این گروه کودها، به جای اثر بر کاهش بهای تمام‌شده محصولات، باعث تقویت دلالی در این بخش شده است.

او افزود: حتی اگر فرض را بر این بگذاریم که در این روش کشاورز می تواند با قیمت ارزانی کود مورد نیاز خود را دریافت کند، سوال اینجاست که چرا این یارانه باید از جیب سهامدار پتروشیمی و بخش خصوصی پرداخت شود. دولت اگر قصد دارد بخشی را مورد حمایت قرار دهد باید از جیب خود این کار را انجام دهد.

بی توجهی بودجه ۱۴۰۲ به طلب اوره سازان

طلب واحدهای پتروشیمی از شرکت خدمات کشاورزی به ۳۵ الی ۳۶ همت رسیده است. طلبی که مهدوی ابهری رییس انجمن کارفرمایی پتروشیمی می گوید از حدود ۲.۵ سال پیش پرداخت نشده و هر روز بر مقدار آن افزوده می شود. با این وجود به گفته کریمایی قائم مقام انجمن کارفرمایی در بودجه ۱۴۰۲ هم ردیف و منابع مالی برای پرداخت این طلب دیده نشده است.

اوبا بیان اینکه تولید هر کیلو اوره بین ۷ الی ۸ هزار تومان تمام می شود اما اوره سازان مجبورند که آن را به یک دهم قیمت واقعی آن بفروشند، اظهار داشت: در شرایط فعلی که هیچ برنامه ای برای پرداخت طلب اوره سازان وجود ندارد، حداقل کاری که می توان انجام داد این است که اوره با همان قیمت واقعی توسط واحدهای پتروشیمی عرضه شود تا رقم طلب آن ها حداقل بزرگ تر از این مقدار نشود.

بخش زیادی از اوره ای که قرار بود با قیمت یارانه ای به کشاورز برسد قاچاق شده و سر از بازار عراق و افغانستان و ترکیه در می آورد

با وجود خسارتی که قیمت گذاری دستوری به اوره سازان وارد می کند، اما وضعیت بازار کود چنگی به دل نمی زند و همه ساله اخبار متعددی از گرانی و البته کمبود کود در بازار منتشر می شود. به گفته مهدوی ابهری قیمت هر کیلو اوره در بازار آزاد به حدود ۱۵ هزار تومان هم می رسد. رییس انجمن صنفی کارفرمایان پتروشیمی می گوید: بخش زیادی از اوره ای که قرار بود با قیمت یارانه ای به کشاورز برسد قاچاق شده و سر از بازار عراق و افغانستان و ترکیه در می آورد.

مطابق آمار موسسه آب و خاک کشور ۴.۵ میلیون تن کود نیاز کشاورزی ایران است و این درحالی است که به گفته کارشناسان هیچگاه میزان کود کشور به سه میلیون تن در کشور هم نرسیده است. بی شک اصلاح قیمت ها می تواند مقدار تولید اوره را افزایش داده و به نوعی تعادل را به بازار بازگرداند.

مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.

 

ع

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

اقصاددان رسانه با مجوز برخط اخبار اقتصاد - فناوری - کسب و کار - اجتماعی و ....