تاریخ انتشار : دوشنبه 19 تیر 1402 - 21:20
کد خبر : 131636

گوشت و میوه؛ لیدرهای اصلی تورم خوراکی

گوشت و میوه؛ لیدرهای اصلی تورم خوراکی

اصلی‌ترین کالاهای قربانی تورم سالانه منتهی به خرداد ۱۴۰۲ در بخش‌های خوراکی، در گروه‌های گوشتی، خشکبار و میوه‌جات قرار داشته‌اند. اقتصاددان: تورم سالانه منتهی به خرداد ۱۴۰۲ نسبت به تورم سالانه خرداد ۱۴۰۱ که بالغ بر ۵۱ درصد بود، کاهش یافته و به ۴۴٫۳ درصد رسیده است. در سال گذشته بر اثر طرح دولت موسوم

اصلی‌ترین کالاهای قربانی تورم سالانه منتهی به خرداد ۱۴۰۲ در بخش‌های خوراکی، در گروه‌های گوشتی، خشکبار و میوه‌جات قرار داشته‌اند.

اقتصاددان: تورم سالانه منتهی به خرداد ۱۴۰۲ نسبت به تورم سالانه خرداد ۱۴۰۱ که بالغ بر ۵۱ درصد بود، کاهش یافته و به ۴۴٫۳ درصد رسیده است.

در سال گذشته بر اثر طرح دولت موسوم به جراحی اقتصادی و حذف نرخ ارز ترجیحی و افزایش هزینه مواد اولیه و واسطه‌ای برخی اقلام، تورم شدیدی در گروه کالاهای خوراکی رخ داد که تا اردیبهشت ۱۴۰۲ ادامه‌دار بود.
خرداد امسال اثر شوک ناشی از حذف نرخ ارز ترجیحی تخلیه شد و پس از این هر افزایش قیمت در کالاهای خوراکی را دیگر نمی‌توان لزوماً به افزایش نرخ ارز و حذف ارز ترجیحی ارتباط داد.

در نتیجه این رخداد، قیمت برخی کالاها دچار کاهش شده، اما قیمت برخی کالاها هنوز با سرعت زیادی در حال افزایش است.

گوشت و میوه؛ لیدرهای اصلی تورم خوراکی

گوشت و خشکبار و میوه، لیدرهای اصلی تورم کالاهای خوراکی

پسته و گوشت گوسفندی با رقمی بالغ بر ۱۰۶ درصد، رکورددار افزایش قیمت خرداد ۱۴۰۲ در میان ۵۳ کالای مورد بررسی مرکز آمار بوده‌اند. در جایگاه‌های بعدی سیب (۹۸ درصد)، هندوانه (۹۳ درصد) و موز (۸۴ درصد) دارای بیشترین افزایش قیمت بودند.

در یک سال گذشته منتهی به خرداد ۱۴۰۲، کالاهای گوشتی و گروه میوه‌ها و خشکبار بیشترین میزان تورم کالاهای خوراکی در میان اقلام خوراکی سبد مصرفی خانوار را به ثبت رساندند.

کمترین میزان رشد قیمت در کالاهای خوراکی نیز متعلق به روغن و لبنیات و حبوبات بوده است؛ بویژه روغن مایع و روغن جامد که هر دو دچار کاهش قیمت حدودا ۴ و ۸ درصدی شده‌اند.

کاهش تورم به معنای کاهش قیمت‌ها نیست

میانگین رشد قیمت اقلام مختلف در خرداد ۱۴۰۲ حدود ۴۴٫۳ درصد به ثبت رسیده و ۱۹ قلم کالا تورمی بیش از میانگین را تجربه کرده‌اند. این در حالی است که در سال گذشته میانگین رشد قیمت سالانه اقلام خوراکی بالغ بر ۵۱ درصد بوده و ۳۷ قلم کالا تورمی بیش از میانگین داشته‌اند.

این یک حقیقت است که تورم کالاهای خوراکی نسبت به سال گذشته کاهش یافته، ولی این به معنای کاهش قیمت‌ها نیست، بلکه به معنی رشد قیمت‌ها با سرعتی کمتر از پارسال است.

در خرداد سال گذشته با شوک حذف نرخ ارز ترجیحی که به کالاهای اساسی تعلق می‌گرفت، برخی اقلام مانند گروه لبنیات و روغن‌ها و همچنین گروه غلات و نشاسته، دچار تورم شدیدی شدند. با گذشت زمان این فشار به کالاهای دیگر نیز منتقل شد و امسال بقیه گروه‌های کالایی نیز متحمل فشار تورمی شدند.

درحالت کلی وقتی هزینه‌های اولیه بنگاه‌هایی به دلیلی مثل افزایش نرخ ارز بالا می‌رود، حتی اگر با تزریق پول همراه نباشد، می‌تواند به طور مقطعی موجب جهش در قیمت سایر کالاها شود، چراکه هزینه‌های خانوار افزایش یافته است و بنگاه‌های دیگر که با افزایش هزینه اولیه همراه نبوده‌اند نیز به دلیل افزایش عمومی هزینه‌ها، قیمت‌های بالاتری را برای محصولات خود در نظر می‌گیرند.

گوشت و میوه؛ لیدرهای اصلی تورم خوراکی

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

اقصاددان رسانه با مجوز برخط اخبار اقتصاد - فناوری - کسب و کار - اجتماعی و ....