تاریخ انتشار : دوشنبه 29 آبان 1402 - 22:19
کد خبر : 147575

سید اسماعیل محمدی‌مهر در گفت‌وگو با اقتصاد دان

سید اسماعیل محمدی‌مهر در گفت‌وگو با اقتصاد دان

سید اسماعیل محمدی‌مهر در گفت‌وگو با اقتصاد دان بررسی کرد توسعه نیافتگی کهگیلویه و بویراحمد با نقش‌آفرینی مردم تغییر می‌کند / تفکر قومی و قبیله‌ای در سیاست مانع توسعه کهگیلویه بزرگ شده است باید شایسته‌سالاری در انتخاب مدیران در اولویت باشد در شهرستان‌های کهگیلویه هیچ نشانی از صنعت نیست به جز نام خالی یک پتروشیمی

سید اسماعیل محمدی‌مهر در گفت‌وگو با اقتصاد دان بررسی کرد

توسعه نیافتگی کهگیلویه و بویراحمد با نقش‌آفرینی مردم تغییر می‌کند / تفکر قومی و قبیله‌ای در سیاست مانع توسعه کهگیلویه بزرگ شده است باید شایسته‌سالاری در انتخاب مدیران در اولویت باشد در شهرستان‌های کهگیلویه هیچ نشانی از صنعت نیست به جز نام خالی یک پتروشیمی / در دوره یازدهم تنها سه نماینده، کمیسیون قضایی و حقوقی را در اولویت خود قرار داده بودند..

به نام خدا
جناب آقای دکتر سید اسماعیل محمدی مهر دانش آموخته رشته دکتری مهندس شیمی بیوشیمی و بیوتکنولوژی، نویسنده بیش از ۷ کتاب تخصصی و ۱۶ مقاله علمی پژوهشی در حوزه صنعت و پتروشیمی، شاغل در صنعت نفت و پتروشیمی.

جناب آقای دکتر محمدی، قبل از اینکه وارد سؤالات تخصصی بشویم، با مردم کهگیلویه بزرگ مهمترین مباحث تان را آزادانه مطرح کنید.
وقتی سخن از مردم سالاری در یک حکومت به میان میآید ناگزیر فرآیند و نتیجه انتخابات اهمیتی مضاعف پیدا میکند و درنتیجه موضوع اصلی برای احزاب و جریانات سیاسی، ارائه پاسخ معتبر به دغدغه رأی دهندگان و جلب اعتماد آنها برای پیروزی درانتخابات خواهد بود.در این بین و در بحث کارزار انتخابات بیشترین عوامل مؤثر در مشارکت مردم عبارتند از: دوقطبی شدن کارزار انتخابات که مؤثر از تأیید صلاحیت کاندیداهای انتخاباتی می باشد، بروز هیجانات محیطی که مؤثر از حضور چهره های شاخص در انتخابات می باشد، فرهنگ سیاسی جامعه و گفتمان تبلیغاتی حاکم بر شهرستان، و در آخر انتظارات رأی دهندگان می باشد. با نگاهی به گذشته می توان متوجه شد بیشترین تأثیر وتأثر از این عامل ها را انتظارات رأی دهندگان و عملکرد حزب حاکم دانست، که نشان دهنده اهمیت پرداختن به دغدغه اصلی جامعه به عنوان انتظار محوری در فرآیند انتخاب جریان سیاسی و همچنین عملکرد حزب حاکم به عنوان ارائۀ پاسخ معتبر عملی به این انتظارات دانست. به گونه ای که اگر نماینده منتخب نتواند این دغدغه را به خوبی شناسایی کند و درصدد رفع عملی این دغدغه برنیاید، به خودی خود مسیر را برای اقبال جامعه نسبت به جریان سیاسی رقیب گشوده است و به عبارت دیگر پیروزی نهایی در انتخابات از آن جریانی خواهد بود که دغدغه اصلی مردم را بهتر و زودتر فهم کرده و در پی ارائه پاسخ معتبر به این دغدغه برآمده است. لهذا بیشترین دغدغه مردم شهرستان در برهه کنونی را می توان معضل اشتغال، اعتیاد و ازدواج دانست که شهرستان کهگیلویه بزرگ در رأس این معضلات قرار دارد و باید نمایندگان منتخب مردم پاسخگو وعده های عمل نشده خود باشند.

سوال دوم پس از ۴۴ سال، تمام ظرفیت های فکری، سیاسی، مدیریتی با حجم بزرگی از ذخایر بی نظیر نیروی انسانی را به نحوی که شایسته مردم بود، بکار نگرفتند. نتیجه آن هم نرخ بالای بیکاری، فقر، محدودیت ها و محرومیت هایی است که همه می دانیم. تحلیل جنابعالی را بشنویم.

خطه زرخیز شهرستان کهگیلویه بزرگ با همه ظرفیت های کم نظیر در بسیاری از بخش ها نظیر معدن، گردشگری، کشاورزی، همجواری با شهرستان های دارای صنعت نفت و پالایشگاهی و با همه تلاش های صورت گرفته، همچنان از استان های کم برخوردار و توسعه نیافتۀ کشور محسوب می شود که این مورد باید با نقش آفرینی مردم تغییر نماید. برای جبران این مهم باید شایسته سالاری در انتخاب مدیران در اولویت باشد و در ادامه می توانیم با تشکیل کمیته های تخصصی شامل؛ کمیته شناسایی و جذب نخبگان، فعالان و افراد مؤثر در حوزه سرمایه گذاری، کمیته شناسایی فرصت ها و مزیت های سرمایه گذاری در شهرستان، کمیته شناسایی و جذب سرمایه گذاران بخش خصوصی، عقب افتادگی ها را جبران و روند توسعه و اشتغال را سرعت بخشید.
سوال سوم چرا سیاست در کهگیلویه بزرگ به اقتصاد مردم و توسعه شهرستان هیچ کمکی نمی کند؟

ریشه این مشکل درتوسعه فکر سیاسی مردم شهرستان هایی است که تفکر قومی و قبیله ای دارند و این توسعه همواره با آسیب‌ها و چالش‌های گوناگونی مواجه بوده است. باید خاطر نشان شویم، قبیله گرایی برای هزاران سال واحد سازمانی اساسی جامعه خاورمیانه بوده است. قبیله گرایی ذاتی با دموکراسی در تضاد نیست و فقط هنگامی مانع سیستم های دموکراتیک مانند احزاب سیاسی می شود که وفاداری های قبیله ای بر سیستم های کلان ملی و مردمی غلبه می کند. در واقع، ساختارهای قبیله ای، سازمان های غیر دولتی بسیار قوی و فراگیری هستند که به حل بحران هایی کمک می کند که نهاد رسمی قدرت قادر به حل کردن آن نیست. علاوه بر نقشی که قبیله گرایی در ساختار قضایی و حل و فصل آن دارد، در ساختار اقتصادی نیز به عنوان پیشران توسعه در استان است. شکل گیری کلونی های خانوادگی در بخش خصوصی اقتصاد، منجر به توسعه این بخش خواهد شد. در واقع، علت تضاد و کشمکش بین قبیله گرایی و توسعه نیافتگی منوط به نقش آفرینی قبیله گرایی درعرصه های مختلف سیاسی است. به طور کلی، نگاه قبیله محوری به معنای قبیله خواهی، مانع توسعه استان خواهد شد. ولی اگر قبیله محوری به این معنا باشد که تصمیم گیرندگان شهرستان با نگاه عدالت اجتماعی قبیله را در توسعه شهرستان به کار گیرند، باعث توسعه اقتصادی، رفاهی و سیاسی می شوند. بنابراین بستگی به این دارد که قبیله محوری، قبیله خواهی یا قبیله خوانی باشد. یعنی مسئولان همه قبیله ها را در مکان، زمان و درفرصت مناسب در توسعه شهرستان مشارکت دهند که این نتیجۀ مثبتی در توسعه دارد.

اگر همه اقوام و قبیله ها را بخواهیم و بخوانیم و آنها را به صورت متوازن مشارکت دهیم، خود باعث کمک به توسعه استان می شود. اما اگر تنها برای اقوام و قبیله خود تلاش شود، این خود مانع توسعه است. مخلص کلام این است که بین قبیله گرایی سیاسی و توسعه یافتگی اقتصادی تضاد و ناسازگاری متعددی وجود دارد و دستیابی همزمان به توسعه یافتگی و قبیله گرایی سیاسی ممکن نیست، بلکه با ظهور قبیله گرایی سیاسی، فرایند توسعه یافتگی با چالش های متعددی روبه رو می شود که این چالشها برآیند و ثمرۀ اصلی قبیله گرایی سیاسی است. بر این اساس، قبیله گرایی سیاسی ارتباط متضاد و متناقضی با توسعه اقصاد دارد و توسعه زمانی در جامعه گسترش پیدا می کند که تفکرهای سنتی در آن جامعه نقش آفرینی محدودی داشته باشد.
سوال چهارم به عنوان یکی از نخبگان علمی کهگیلویه چه ملاک هایی را برای انتخابات اسفند ۱۴۰۲ به جوانان بویژه دانشگاهیان توصیه می کنید؟

منتخب مردم باید دارای کفایت باشد، مدیریّت لازم را داشته باشد، مردمی باشد، لبریز از امید و ایمان باشد. اگر یک آدم ناامید و افسرده‌ای را ما در رأس یک کاری گذاشتیم، خب پیدا است که این کار پیش نخواهد رفت. باید لبریز از امید باشند. معتقد به توانمندی‌های جوانان شهرستان باشد. بایستی کسانی بر سرِکار بیایند که معتقد به مردم شهرستان باشند، معتقد به جوانها باشند و واقعاً عنصر جوان را قدر بداند، عملکرد انقلابی و جهادی داشته باشد و حقیقتاً عدالت‌خواه باشد. نه اینکه به لقلقه‌ی زبان اسم عدالت و اقتصاد و پیشرفت آورده بشود! به معنای واقعی کلمه عدالت‌خواه، اقتصاد دان، مدیر و ضدّفساد باشد. یک چنین نماینده ای ان‌شاءالله اگر انتخاب شود، آن وقت می تواند چندین مدیر جوان و مؤمن را در بخشهای گوناگون از صدر تا ذیل بگمارد و با توان جوانان و دانشگاهیان، توسعۀ شهرستان سامان خوبی پیدا می کند.

سوال پنجم-پیشرفت های بزرگی در سالهای ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۸ در حوزه های زیرساختی صورت گرفت. به نظر شما چرا باید دوباره برگردیم به ۲۰ سال سیاست بازی توسعه ستیز؟
جامعه ای که زعمای آن از علم سیاست بی بهره باشند قطعا روبه افول خواهد رفت.

مردم کهگیلویه جزء ممتازترین مردم ایران هستند و از نظرعلمی و فنی، نخبگان کهگیلویه ای می توانند با فرزندان هر کدام از مناطق کشور رقابت کنند و سرآمد باشند. اما کمترین حضور را در کانونهای قدرت ندارند. در صف مدیران کل وزارتخانه ها جای آنها خالیست. درشهرستانهای کهگیلویه هیچ نشانی از صنعت نیست به جز نام خالی یک پتروشیمی. جاده هایمان رنگ خون گرفته اند. اما چرا؟ اگر مدیر یا مسئولی کاری در مدت بیست و اندی سال نکرده است، مطمئنا اکنون نیز نمی تواند. مردم باید بدانند هر مدیری باید پاسخگوی وعده ها و اعمل خود در زمان مدیریت خود باشد. اگر چنین مطالبه ای وجود داشته باشد، مردم به روشنی خواهند دید که عرصه رقابت از وعده دادن به عمل تبدیل خواهد شد.
سوال ششم تخصص، تجربه، کارآمدی و نهایتاً حضور در کمیسیونی که بتواند در توسعه کهگیلویه بزرگ مؤثر باشد. سخن آخرتان را بشنویم
واقعا مایۀ تأسف است که بعد از چندین دوره نمایندگی فعلی در مجلس، کماکان نماینده شهرستان ما عضو کمیسیونی از مجلس می باشد که از کم طرفدارترین کمیسیون‌های مجلس است. در دوره یازدهم تنها سه نماینده،کمیسیون قضایی و حقوقی را در اولویت خود قرار داده بودند. کمیسیون های برتر مانند کمیسیون انرژی، برنامه و بودجه، صنایع و معادن از کمیسیون های مؤثر در پیشرفت حوزه انتخابی است. به طور مثال شهرستان گچساران با حضور نمایندگی جناب آقای دکتر تاجگردون در کمیسیون برنامه و بودجه شاهد تحول در صنعت و پتروشیمی و جاده و… بود. که این مهم با نبودِ ایشان در مسند نمایندگی، درهاله ای از ابهام فرو رفت. همچنین در دوره نمایندگی جناب آقای عدل هاشمی پور تنها در ۴ سال شهرستان کهگیلویه با صنعت و سازندگی آشنا شد که این امر نیازمند زمان برای پیگیری و تحقق اهداف صنعتی بود که متأسفانه این روند در مقطع زمانی کنونی اگر نگوییم قطع شده است بلکه به کندی پیش می رود .در آخر از مردم شریف کهگیلویه بزرگ خواهشمندم با تفکر و تحقیق، بدون تعصب و قوم گرایی، با نگاه به عملکرد کاندیدهای انتخاباتی در زمان تصدی مسئولیت یا مدیریت در هر مسندی، و تنها به امید پیشرفت صنعت، تسریع روند اشتغال جوانان، شایسته سالاری مدیران به جای قوم سالاری، رای بدهند.
از شما سپاسگزاریم

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

اقصاددان رسانه با مجوز برخط اخبار اقتصاد - فناوری - کسب و کار - اجتماعی و ....