تاریخ انتشار : یکشنبه 1 اسفند 1400 - 13:06
کد خبر : 78588

دستگاه خشک‌کن انجمادی ویژه مواد غذایی رونمایی شد

دستگاه خشک‌کن انجمادی ویژه مواد غذایی رونمایی شد

دستگاه خشک‌کن انجمادی ویژه مواد غذایی که توسط محققان موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی ساخته شده، با حضور معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری رونمایی شد. به گزارش اقتصاددان به نقل از موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، دکتر پیمان صالحی، ضمن بازدید از این مرکز پژوهشی از دستگاه خشک‌کن انجمادی مواد غذایی

دستگاه خشک‌کن انجمادی ویژه مواد غذایی که توسط محققان موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی ساخته شده، با حضور معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری رونمایی شد.

به گزارش اقتصاددان به نقل از موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، دکتر پیمان صالحی، ضمن بازدید از این مرکز پژوهشی از دستگاه خشک‌کن انجمادی مواد غذایی که به همت محققان این موسسه و بر اساس نیاز صنعت غذای کشور طراحی و ساخته شده بود، رونمایی کرد.

معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: شبکه‌سازی به منظور بهره‌گیری مناسب از ظرفیت‌ها، تجهیزات و توانمندی‌های موجود در کشور از اولویت‌های معاونت پژوهشی وزارت علوم است.

وی دستاوردهای موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی را مثبت ارزیابی و تاکید کرد: با توجه به بسترسازی‌های صورت گرفته و همینطور دستاوردهای علمی و فناورانه ارزشمند در موسسه، تجاری‌سازی دستاوردها باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد تا درآمد پایداری را برای موسسه پژوهشی ایجاد کند.

معاون پژوهشی وزارت علوم افزود: با توجه به اینکه خراسان رضوی قطب صنعت غذای کشور است این ظرفیت در منطقه شرق کشور وجود دارد که پتانسیل‌های نیروی انسانی مستقر در موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی با انجام بازاریابی علمی، شاهد مشارکت بیشتر صاحبان صنایع و ارتقاء درآمد اختصاصی موسسه باشند.

مدیر گروه طراحی ماشین آلات مواد غذایی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی در مورد طراحی و ساخت این دستگاه گفت: سالیانه حدود ۳۵ درصد محصولات کشاورزی به صورت ضایعات هدر می روند که صنایع تبدیلی با جلوگیری از ضایع شدن محصولات کشاورزی می‌تواند حجم ضایعات کشاورزی را به حدود ۱۰ درصد در سال کاهش دهند.

دکتر سید مهدی میرزابابایی ادامه داد: خشک کردن محصولات غذایی می‌تواند در کاهش ضایعات کشاورزی تاثیر چشمگیری داشته باشد. این صنعت در بسیاری از زمینه‌ها همانند تولید میوه خشک در مقیاس خانگی قابلیت پیاده سازی دارد، از این رو می تواند به سرعت در بین کشاورزان گسترش یابد.

وی با بیان اینکه کاربرد اصلی دستگاه خشک کن انجمادی خشک‌کردن و افزایش عمر ماندگاری محصولات غذایی می‌باشد افزود: در حال حاضر بهترین روش برای افزایش زمان ماندگاری محصولات روش خشک کردن انجمادی است چراکه کیفیت محصولات خشک شده در این روش به طور قابل توجهی نسبت به سایر روش‌های خشک کردن بهبود می‌یابد.

دکتر محسن حیدری، عضو هیأت علمی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی و مجری این طرح پژوهشی نیز در این رابطه گفت: عملیات خشک کردن انجمادی در دمای پائین و محیط خلاء اتفاق می افتد که علاوه بر حذف کامل رطوبت مواد غذایی، عطر، طعم، رنگ و ظاهر محصول حفظ می شود و مواد مغذی حساس به حرارت حداقل آسیب را متحمل می شوند.

وی افزود: این موضوع باعث افزایش قابل توجه عمر نگهداری محصولات خشک شده به روش انجمادی می‌شود و همچنین به دلیل اینکه تمام فرایند در حالت جامد اتفاق می‌افتد از چروکیدگی و تغییرات ساختاری در محصول جلوگیری شده به طوریکه بافت آن ساختاری کاملاً متخلخل دارد و لذا امکان جذب مجدد رطوبت را فراهم می‌کند.

وی با بیان اینکه این دستگاه برای محصولات گوشتی طراحی و ساخته شده است بیان کرد: در حال حاضر با در اختیار داشتن دانش طراحی آن امکان طراحی و ساخت برای سایر محصولات غذایی در مقیاس های مختلف وجود دارد.

حیدری با بیان اینکه طراحی دستگاه به گونه ای است که تا ۳۵ درصد هزینه‌های ساخت را کاهش می دهد گفت: تفاوت دستگاه حاضر با نمونه موجود در این است که این دستگاه براساس خشک کردن طیف گسترده ای از مواد غذایی طراحی شده در حالی که نمونه های موجود یا در مقیاس آزمایشگاهی هستند و یا برای کاربردهای عمومی طراحی شده و مشخصات فنی آن در خیلی اوقات بیشتر از حد نیاز بوده و همین عامل باعث گران شدن آنها می شود.

مجری این طرح پژوهشی در مورد برخی از ویژگی های نمونه ساخته شده در موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی بیان کرد: مدت زمان خشک شدن در نمونه ساخته شده نسبت به سایر نمونه ها تا ۵۰% کاهش یافته و دستگاه ساخته شده توان منجمد سازی مواد غذایی را تا دمای -۴۰oC در مدت زمان سه ساعت را دارد.

عضو هیأت علمی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی گفت: قیمت دستگاه ساخته شده در حدود یک چهارم قیمت دستگاه های موجود در جهان است که تولید آن در داخل کشور منجر به صرفه جویی ارزی خواهد شد.

حیدری در پایان گفت: با توجه به اجرای موفقیت آمیز این طرح فناورانه، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی این قابلیت را دارد که طراحی و ساخت این دستگاه ها را برای سایر محصولات غذایی در مقیاس های آزمایشگاهی، نیمه صنعتی و صنعتی به انجام رساند.

دکتر قدیر رجب‌زاده رئیس موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی نیز با ارائه گزارشی از عملکرد و دستاوردهای این مرکز پژوهشی گفت: شناسایی چالش‌های ملی در ایمنی و امنیت غذایی و ارائه راهبردهای برون رفت از آنها با پتانسیل های موجود، و همچنین پاسخ گویی به نیاز های پژوهشی و نوآورانه صنعت غذای کشور دئ محور اصلی فعالیت موسسه می باشد.

وی ادامه داد: انعقاد قراردادهای پژوهشی و فناورانه با ۲۵۱ شرکت صنعتی داخلی در حوزه غذا و ۱۳ قرارداد پژوهشی با دانشگاه ها و مراکز پژوهشی خارج از کشور در سه سال اخیر، ایجاد و استقرار دبیرخانه دائمی شبکه ملی پژوهش و فناوری علوم و صنایع غذایی، همکاری در تدوین سند ملی امنیت غذایی کشور و تدوین چارچوب کلی سند ملی توسعه زعفران از جمله مهمترین اقدامات انجام شده در موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی برای پیشبرد اهداف و رسالت های تعیین شده بوده است.

وی به اجرای پروژه مطالعات بازار جهانی صمغ ها و شیره های نباتی و تدوین نقشه راه آنها اشاره و بیان کرد: با توجه به اینکه در سال ۱۳۹۹ برای اولین بار در ۱۰ سال گذشته تراز تجاری کشور در زمینه صمغ ها و شیره های نباتی منفی شده است، رویکردهای اصلی در تدوین این نقشه راه، کاهش وابستگی به صمغ ها و ایجاد زیرساخت های صادرات و توسعه فناوری با هدف افزایش تولید و ارتقای بهره وری بوده است.

رجب زاده همچنین گفت: در طرح “تقسیم کار ملی زیست فناوری” که توسط ستاد توسعه زیست فناوری تدوین شده تولید بسته بندی آنتی باکتریال بر پایه سویه های نوترکیب با قابلیت تولید باکتریوسین به عنوان جایگزین ترکیبات نگهدارنده سنتزی و بهینه سازی تولید فرآورده های سین بیوتیک لاکتیکی بر پایه محصولات لبنی بومی- طراحی استارتر لاکتیکی مهندسی شده با قابلیت کاربرد صنعتی بر عهده موسسه قرار گرفته است که در دست اجراست.

دستگاه خشک‌کن انجمادی ویژه مواد غذایی رونمایی شد

2 16 اقتصاددان نوشته

3 9 اقتصاددان نوشتهc

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

اقصاددان رسانه با مجوز برخط اخبار اقتصاد - فناوری - کسب و کار - اجتماعی و ....