تاریخ انتشار : سه شنبه 6 تیر 1402 - 10:59
کد خبر : 130269

بورس روی ریل نوسانات

بورس روی ریل نوسانات

چند وقتی می‌شود که بازار سهام روند نوسانی دارد و بازدهی برخی از روزهای معاملاتی مثبت و بازدهی برخی از روزها منفی می‌شود با این وجود ارزش معاملات روزانه بسیار پایین است اما با این وجود انتظار می‌رود بازدهی معاملات اولین ماه تابستان بیشتر از ماه‌های دیگر باشد. باتوجه معاملات بازار در این هفته، به

چند وقتی می‌شود که بازار سهام روند نوسانی دارد و بازدهی برخی از روزهای معاملاتی مثبت و بازدهی برخی از روزها منفی می‌شود با این وجود ارزش معاملات روزانه بسیار پایین است اما با این وجود انتظار می‌رود بازدهی معاملات اولین ماه تابستان بیشتر از ماه‌های دیگر باشد.

باتوجه معاملات بازار در این هفته، به نظر می‌رسد که شروع تابستان برای بورس تهران با روزهای بهتری همراه باشد البته نباید انتظار روزهای یکپارچه مثبت داشت بلکه روند بازار تا حدودی نوسانی خواهد بود. در روزها و هفته‌های گذشته بازار سهام با چالش‌های زیادی همچون کاهش نرخ دلار، حواشی صنعت خودروسازی و قیمت‌گذاری فرآورده‌های پالایشی در بورس‌کالا و امثال این موارد دست و پنجه نرم کرد و اغلب در این مسیر توانایی صعودهای پرقدرت را نداشت؛ اما اکنون احتمال یک روند صعودی متعادل بیش از هر چیزی منطقی به نظر می‌آید.

برگزاری مجامع گروه بانکی در هفته گذشته، انتظار برای مجامع دیگر شرکت‌های بزرگ بازار با چشم‌انداز تقسیم سود و کاهش قیمت سهام یکی از محرک‌های این روزهای بورس تهران است که می‌تواند به ارزندگی بیشتر بازار و تمایل فعالان اقتصادی به خرید سهام کمک کند. در کنار آن چشم‌انداز افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها که شرکت‌ها مدتی است به صورت رسمی به آن اشاره می‌کنند نیز از دیگر عواملی است که این محرک‌ها را قدرت می‌بخشد. اگرچه در این بین همچنان بسیاری از ابهامات به پایان نرسیده‌اند و با قدرت در مسیر بورس تهران مانع می‌تراشند اما شرایط نشان می‌دهد که اثرگذاری آنها کمتر شده و اثر خود را بر روند قیمت‌ها گذاشته‌اند. از این رو انتظار می‌رود که احتمال قوت بخشیدن به محرک‌ها بیش از قبل باشد.

به گزارش اقتصاددان به نقل از تعادل ،  روز شنبه خبر مهم تغییر قیمت دلار نرخ تسعیر محصولات پتروپالایشی از ۲۸۵۰۰ تومان به ۳۸۰۰۰ تومان منجر به ایجاد روندی مثبت در بورس تهران پس از سپری کردن چندین روز کم‌رمق و فرسایشی شد و نماگرهای بازار حتی توانستند افزایش‌های بیش از یک درصدی را به ثبت برسانند اما با این حال خبرهایی که در ادامه این موضوع منتشر شد مانع از سرایت این خوش‌بینی به دیروز بود.روز گذشته مدیریت توسعه صنایع پایین دستی شرکت ملی پتروشیمی در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که به علت لزوم هماهنگی و یکسان بودن نرخ تسعیر ارز در محاسبات قیمت کل زنجیره خوراک و محصولات پتروشیمی، نرخ‌های پایه جدید توسط این شرکت در هفته جاری اعلام نخواهد شد و با انجام بررسی‌ها تا انتهای هفته، به یکشنبه آتی موکول می‌شود. این خبر در کنار اعمال نرخ ۲۸۵۰۰ تومانی برای معاملات روز جاری فرآورده‌های نفتی بورس کالا و انرژی، موجب شده است تا سهامداران بار دیگر دچار سردرگمی شوند که آیا در نهایت قرار است این نرخ تغییر کند یا خیر و همین موضوع موجب شد تا قدرت تقاضایی که در بورس روز گذشته شاهد بودیم، در بازار تکرار نشود. این موضوع باعث می‌شود بازار نیز تاثیر این اخبار نوسانی می‌شود درست است این تاثیر بیشتری روی بورس کالا دارد اما باز هم نوسان اخبار می‌تواند تاثیر منفی روی معاملات بگذارد.

    کارنامه فصلی بورس

شاخص صنایع بورسی در روند معاملات بهار ۱۴۰۲ فراز نشیب‌های زیادی را تجربه کردند. در نهایت صنعت انبوه‌سازی و حمل و نقل با رشد تراز شاخص بیشتر از ۴۵ درصد در صدر بازدهی صنایع بهار قرار گرفتند. روند معاملات بازارسهام در فصل ابتدایی سال ۱۴۰۲ با نوسانات قابل توجهی همراه بود. بهار سال جاری با روند رشد ارزش معاملات خرد آغاز شد. خالص جریان پول حقیقی در روزهای ابتدایی معاملات فروردین ماه مثبت بود و تا انتهای فروردین ماه بیش از ۹ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان پول حقیقی به بورس تهران وارد شد. روند رشدی ارزش معاملات خرد تا نیمه اردیبهشت ماه از مرز ۲۴ همت گذشت و در این دو هفته بیش از ۱۰ همت پول حقیقی دیگر به بازارسهام افزوده شد.

با خاتمه یافتن بخش فراز معاملات در فصل بهار؛ بازار سهام درگیر فرودی با خروج شدید جریان پول حقیقی شد. فرودی که در هفته اول خود ۱۰ هزار میلیارد تومان خروج پول حقیقی از بازار سهام به ثبت رساند. پس از تثبیت نسبی شاخص کل بر سطح حمایتی ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار واحدی، بازار سهام سومین مرحله بهار ۱۴۰۲ را تجربه کرد. در این مرحله ارزش معاملات خرد روزانه به کمتر از ۱۰ همت بازگشت و بازارسهام شاهد افت شدت ورود خروج پول حقیقی بود. با این تفاسیر می‌توان گفت که حدودا فروردین، ماه فراز؛ اردیبهشت، ماه فرود و خرداد، ماه رکود بازار سهام بوده است.

بر اساس آمارهای اکو ایران؛ تغییرات شاخص‌های صنایع بورسی و بازدهی این شاخص‌ها در سه‌ماهه ابتدایی امسال حاکی از شرایط این فصل از بازار سهام بوده است. در بررسی بازدهی شاخص‌های سهامی، نکته قابل تأمل، امکان رشد شاخص صنایعی است که بازدهی متناسب با تغییرات ارزش بنیادی صنعت را نداشته‌اند. برخی دیگر از صنایعی که بیش از تغییرات چشم‌انداز‌ها و ارزش بنیادی شرکت‌هایشان رشد تراز شاخص تجربه کرده‌اند ممکن است با ریزش یا بازدهی اندک شاخص صنعتشان مواجه شوند.

همانطور که گفته شد؛ فروردین، ماه فراز بازارسهام بود. در این ماه شاخص کل ۱۸٫۶ درصد و شاخص کل هم‌وزن ۳۰ درصد رشد تراز داشتند. در بین صنایع نیز بیشترین بازدهی به صنایع حمل و نقل، رادیویی، بیمه و انبوه‌سازی تعلق گرفت. کمترین بازدهی صنایع در این ماه نیز به ترتیب به صنایع سرمایه‌گذاری‌ها، کانه‌های فلزی، فلزات‌اساسی، خرده فروشی و محصولات شیمیایی رسید.

بخش ابتدایی اردیبهشت‌ماه در امتداد فروردین بود اما از نیمه دوم اردیبهشت، بازار سهام با فرود ۳۰۰ هزار واحدی شاخص کل مواجه شد. در این ماه شاخص کل بورس تهران ۹ دهم درصد افت تراز داشت و شاخص هم‌وزن با رشد ۴ دهم درصدی همراه بود. صنایع انبوه‌سازی، ماشین‌آلات، بانک‌ها و قند و شکر از صنایع برتر این ماه بودند و صنایع بیمه، سایرمالی، تأمین آب و برق و گاز و اطلاعات و ارتباطات ضعیف‌ترین عملکرد را در اردیبهشت ماه به ثبت رساندند. خرداد ماه غالبا رکودی بود. شاخص کل بورس تهران در سومین ماه از سال ۱۴۰۲ بازدهی منفی ۵٫۶ درصدی داشت و شاخص هم‌وزن نیز ۲٫۳ درصد افت تراز داشت. در این ماه بهترین بازدهی به ترتیب به صنایع سیمان، خرده‌فروشی، اطلاعات و ارتباطات و کانی‌های غیرفلزی رسید. ضعیف‌ترین بازدهی خردادماه نیز به صنایع قند و شکر، کاشی و سرامیک و زراعت تعلق گرفت.

در نهایت، بورس تهران بهار ۱۴۰۲ را با رشد ۱۰٫۹ درصدی شاخص کل و بازدهی ۲۷٫۵ درصدی شاخص هم‌وزن پشت سرگذاشت. در این فصل صنعت انبوه‌سازی با ۵۱٫۸ درصد رشد تراز بهترین بازدهی را به ثبت رساند و صنعت حمل و نقل با رشد تراز ۴۵٫۵ درصدی در دومین جایگاه بیشترین بازدهی فصل بهار قرار گرفت. صنعت لاستیک و پلاستیک، صنعت رادیویی، صنعت رایانه، صنعت سیمان، صنعت مواد دارویی و صنعت بانک‌ها نیز با رشد تراز بیش از ۳۰ درصد بهار سال جاری را پشت سرگذاشتند. در این فصل، صنعت فنی‌مهندسی تنها صنعتی در میان ۳۰ صنعت بزرگ بورس تهران بود که با افت تراز مواجه شد. به ترتیب، صنایع فلزات اساسی، صنعت کانه‌های فلزی، صنعت اداره بازار‌های مالی و صنعت چند رشته‌ای صنعتی در بهار امسال کمترین بازدهی را پس از صنعت فنی‌مهندسی به ثبت رساندند.

    ورود پول‌های جدید به معاملات

بازار روزهای گذشته تحت تاثیر اخبار روندهای متفاوتی را تجربه کرد و در معاملات روز دوشنبه، ۵ تیر ۱۴۰۲، شاخص بورس تهران ۶ هزار و ۵۲۵ واحد نسبت به روز کاری گذشته رشد کرد و تا سطح ۲ میلیون و ۱۹۶ هزار و ۱۲۷ واحد بالا آمد. شاخص کل هم‌وزن بورس نیز با افزایش ۵ هزار و ۹۴۲ واحدی در رقم ۷۵۶ هزار و ۱۸۶ واحدی ایستاد. شاخص کل فرابورس نیز با کاهش ۱۸ واحدی به رقم ۲۸ هزار و ۲۷ واحد رسید. همچنین شاخص هم وزن فرابورس با رشد ۷۲۴ واحد به سطح ۱۳۸ هزار و ۴۸۰ واحد رسید.

روز دوشنبه خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار سهام برای هفتمین روز متوالی منفی شد و ۲۷۸ میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد. در روز مذکور نماد وبملت بیشترین خروج را داشت که ارزش آن ۶۴ میلیارد تومان بود. پس از وبملت، نمادهای کگل، وتجارت و شپنا بیشترین خروج پول حقیقی را داشتند. در سوی دیگر، بیشترین ورود پول حقیقی به نمادهای ونوین، گلدیرا و خگستر اختصاص داشت. در این روز نمادهای کگل، کچاد و فولاد نمادهای سبزپوش بورس بودند که بیشترین اثر را در رشد شاخص کل بورس داشتند. در مقابل شپنا، وبملت و شتران نمادهایی بودند که اثر کاهشی بر شاخص داشتند. ریزش پالایشی‌ها متأثر از خبر کاهش نرخ پایه دلار به ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان بود. این در حالی است که دو روز قبل با خبر افزایش نرخ دلار به ۳۷ هزار تومان نمادهای پالایشی سبزپوش شده بودند. در فرابورس نیز نمادهای شگویا، سپیدار و حگهر بیشترین اثر مثبت را بر شاخص داشتند و نمادهای وسپهر، آریا و فجهان بیشترین اثر کاهنده را بر شاخص کل فرابورس داشتند.

در بین نمادهای پرتراکنش بورس روز گذشته نیز شهر بیشترین تراکنش را داشت و وبملت و خگستر در رتبه‌های بعدی قرار گرفتند. در فرابورس نیز عالیس، زفجر و فرود بیشترین تراکنش را داشتند. در سومین روز کاری هفته ارزش معاملات کل بازار سهام به ۱۴۸ هزار و ۷۵۴ میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه ۱۳۹ هزار و ۸۳۶ میلیارد تومان بود که ۹۴ درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز شامل می‌شود. ارزش معاملات خرد نیز با کاهش ۱۲ درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم ۶ هزار و ۶۱۰ میلیارد تومان رسید.

مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.

 

ع

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

اقصاددان رسانه با مجوز برخط اخبار اقتصاد - فناوری - کسب و کار - اجتماعی و ....