تاریخ انتشار : دوشنبه 21 تیر 1400 - 19:14
کد خبر : 53389

ناچار بودیم تعهد دولت قبل در مورد مسکن مهر را ادامه دهیم

ناچار بودیم تعهد دولت قبل در مورد مسکن مهر را ادامه دهیم

رییس جمهور گفت: واحدهای مسکونی را خود مردم باید بسازند این اشتباه است که دولت برود دنبال این کار؛ دولت باید وام و زمین و خدمات را در اختیار مردم بگذارد. اقتصاددان: حسن روحانی در آیین بهره‌برداری از طرح‌های ملی وزارت راه و شهرسازی با بیان اینکه در دولت دوازدهم تلاش مضاعف برای مسکن به

رییس جمهور گفت: واحدهای مسکونی را خود مردم باید بسازند این اشتباه است که دولت برود دنبال این کار؛ دولت باید وام و زمین و خدمات را در اختیار مردم بگذارد.

اقتصاددان: حسن روحانی در آیین بهره‌برداری از طرح‌های ملی وزارت راه و شهرسازی با بیان اینکه در دولت دوازدهم تلاش مضاعف برای مسکن به وجود آمد، اظهار کرد: مردم چه قبل و چه بعد از ازدواج مسئله مسکن و در کنارش اشتغال برایشان اهمیت دارد و در این زمینه دولت مسئولیت بزرگی به دوش دارد. ما در ابتدای کار نمی‌توانستیم کاری کنیم جز انجام تعهد دولت قبل در مورد مسکن مهر که دو سوم آن باقی مانده بود.

وی افزود: این کار سختی بود که محله‌های مسکونی را تکمیل کنیم و خدمات آب و برق و گاز و جاده و مدرسه را به این محلات برسانیم. ولی با آمدن مهندس اسلامی و تلاش ایشان از ابتدای کار این اقدام انجام شد و کار رو به اتمام است و چیزی از پروژه مسکن مهر باقی نمانده است.

روحانی با تاکید بر اینکه احیای بافت فرسوده هم از دیگر اقدامات دولت بود، اظهار کرد: در کنار رقم یک میلیون و سیصد و شصت هزار واحد مسکونی که ساخته شده، ۵۳۴ هزار واحد مسکونی هم تحت عنوان طرح اقدام ملی مسکن انجام شده که از این بین برخی زمین‌هایش واگذار شده و ۴۰ هزار واحد هم تحویل شده و در حال بهره‌برداری است.

رییس جمهوری با اشاره به اقدامات لازم برای امر مسکن در کشور اظهار کرد: اولین اقدام این است که طرح خوبی برای ساختن واحدهای مسکونی، شهرک‌ها و شهرهای جدید داشته باشیم که هرچه بهتر انجام شود، کار با سرعت و کیفیت بهتری پیش می‌رود.

وی با یادآوری معماری سازه‌های باستانی و تاریخی ایران در تخت جمشید و میدان نقش جهان، افزود: معماری در امر ساختمان‌سازی و توجه به فضا و تابش خورشید و ترکیب مصالح بسیار مهم است. گذشتگان ما ساختمانهای عظیمی ساخته‌اند که در مکان‌یابی آنقدر دقیق عمل کردند که الان در برابر باران، طوفان و زلزله مقاوم مانده‌اند.

روحانی یادآور شد: ما الان در تهران شاهدیم که برج‌ها و ساختمانهای بلندمرتبه‌ای را روی گسل‌ها ساخته‌اند. دولت باید سرمایه خود را که زمین است در جای مناسب و با توجه به وضعیت مردم در اختیار آنان قرار دهد تا زمین هایی در اختیار مردم قرار گیرد که مناسب خانه سازی باشد تا محیط زیست و جنگل‌ها نابود نشوند.

رییس جمهوری با تاکید بر اینکه واحدهای مسکونی باید با قیمت مناسب در اختیار جوانان قرار گیرد، گفت: اگر بخواهیم واحد مسکونی ضروری برای یک خانواده در نظر گیریم باید سالی ۵۰۰ هزار واحد مسکونی بسازیم که کار بزرگی است. البته دولت موظف نیست خانه را بسازد اما زمین و تسهیلات لازم را باید در اختیار بگذارد.

روحانی ادامه داد: واحدهای مسکونی را خود مردم باید بسازند این اشتباه است که دولت برود دنبال این کار. دولت باید وام و زمین و خدمات را در اختیار مردم بگذارد. پس قدم‌های مهمی را دولت باید بردارد و قدم‌هایی را هم مردم باید بردارند تا ان شاءالله مردم بتوانند صاحب مسکن شوند.

متن کامل سخنان رییس جمهور به این شرح است:

بسم الله الرحمن الرحیم

حلول ماه مبارک ذی‌الحجه و مخصوصاً روزی که به نام مولای متقیان امیرالمؤمنین و حضرت صدیقه کبری(س) تعلق دارد که روز ازدواج آنها به همین مناسبت، روز ملی ازدواج نامگذاری شده را خدمت مردم عزیز و بزرگوار سرزمین ایرانمان تبریک عرض می‌کنیم.

افتتاح امروز، هشتادمین افتتاحی است که خداوند توفیق داد و انجام دادیم و امروز در مجموع ۵۱ هزار و ۲۳۰ واحد مسکونی در سراسر کشور از مسکن‌های متفاوت که نام برده شد در محله‌های مختلف کشور عزیزمان ایران افتتاح شد و بسیار خوشحالم که در دولت دوازدهم یک تلاش مضاعفی برای مسأله مسکن بوجود آمد.

اهمیت مسأله مسکن به این است که مردم بتوانند زندگی آرامی داشته باشند بعد از اشتغال و ازدواج، یا قبل ازدواج مسأله مسکن حائز اهمیت است.

اشتغال و مسکن دو امر بسیار مهم برای زندگی است که همزمان با ازدواج یا بعد و قبل ازدواج انجام می‌گیرد. در این زمینه دولت مسئولیت سنگینی را بر دوش دارد که حداقل تسهیلات لازم را برای مسکن مردم فراهم کند.

وقتی شروع به کار کردیم. با یک تعهدی مواجه بودیم که دولت قبل انجام داده بود. کاری نمی‌توانستیم بکنیم و ناچار بودیم تعهد دولت قبل که تقریباً یک سوم آن تعهد انجام گرفته بود و دو سوم‌اش باقیمانده بود را انجام دهیم . از مسکن مهری که ۲ میلیون ۲۰۰ هزار واحد مسکن بود، حدود ۷۷۰ هزار تکمیل شده بود، که خدمات آن ۷۷۰ هزار هم که تکمیل شده بود، ناقص بود.

بنابراین حدود یک سوم کار انجام گرفته بود و دو سوم کار بر دوش این دولت قرار گرفت. کار سختی بود که این محله‌های مسکونی را تکمیل کنیم. خدمات مانند آب و برق و گاز و جاده و مدرسه و سایر خدمات که مردم برای زندگی روزمره‌ خودشان نیازمند هستند را هم برسانیم.

الحمدالله با آمدن آقای مهندس اسلامی و تلاش و کوشش فوق‌العاده‌ای که در این زمینه انجام داد و از ابتدا هم قول‌هایش به مردم این بود که مسکن مهر را تکمیل کند و به آنها تحویل دهد. الحمدالله تقریباً رو به اتمام است و چیزی باقی نمانده و امیدواریم در این روزهای پایانی این پرونده را به طور کامل جمع کند که مردم بتوانند زندگی راحتی داشته باشند.

در کنار این برنامه یکی از تأکیدات دولت، احیای بافت فرسوده و بازآفرینی شهری بود. در این زمینه تلاش زیادی انجام گرفت، مجموعاً ۳۷۵ هزار و ۲۳۲ واحد در بافت فرسوده احیا شده است.

یعنی در کنار آن رقم یک میلیون و ۳۶۰ هزار واحد مسکونی که تکمیل شده، ۳۷۵ هزار هم در بافت فرسوده در اختیار مردم قرار گرفته است در این زمینه دولت خدماتی انجام داده و کارهایی را خود صاحبان و مالکان انجام داده و تکمیل کردند و ۵۳۴ هزار واحد هم تحت عنوان طرح اقدام ملی مسکن انجام گرفته که از این تعداد، ۴۰ هزار واحد ، تکمیل شده و مشغول بهره‌برداری است ،بقیه هم در حال اقدام و در مسیر تکمیل است. این هم پروژه بسیار مهمی بوده که آغاز شده و ماهانه از امروز به بعد به طور منظم به افتتاح می‌رسد و در اختیار مردم قرار می‌گیرد.

برای مسکن اقدامات زیادی لازم است. توضیحی که در این جلسه داده شد که شورای عالی شهرسازی و معماری چه اقداماتی باید انجام دهد، در واقع، اولین اقدام، اقدام این معاونت است یعنی باید یک طرح بسیار خوبی برای ساختن واحدهای مسکونی و یا شهرک‌ها و شهرهای جدید داشته باشیم.

هر چه این طرح، دقیق‌تر و کامل‌تر باشد. مسکن زودتر و بهتر ساخته می‌شود. اگر معماری دقیق و درستی نسبت به این ساختمان‌ها انجام بگیرد، مصرف آب و برق‌، انرژی و گاز‌اش کمتر خواهد بود.

علیرغم اینکه ایران از لحاظ معماری ملت خلاقی بودند و وقتی به ۵۰۰ الی ۲۵۰۰ سال پیش برمی‌گردیم ، محاسبات بسیار دقیق ریاضی برای ساختمان‌سازی داشتند.

ساختمان تخت جمشید ۲۵۰۰ سال پیش ساخته شده، ببینید طراحی که شده برای اینکه چه جور آب به همه واحدهای مسکونی برسد، فاضلاب چه جوری دفع شود، کار بسیار دقیق و زیبایی که بیش از ۲۰۰۰ سال پیش در ایران انجام گرفته است.

در اصفهان معماری ۵۰۰ سال پیش را می‌بینید که این معماری چقدر حساب شده و دقیق است، هنوز هم شاید به این زیبایی کمتر داشته باشیم، معماری که یک طرف‌اش مسجد، یک طرفش بازار، یک طرفش حکومت است همه را در یک میدان بسیار عظیم دور خودش جمع کرده است.

همه اثری که در اصفهان و در این میدان بزرگ و عظیم نقش جهان می‌بینیم ، در سایه آن معماری خوب است. اگر شهرسازی و طراحی خوب نبود و محاسبات دقیق نبود، همچین اثری بعد از ۵۰۰ سال به این زیبایی باقی مانده است.

در ایران همیشه سیل و زلزله بوده است بناهای قدیمی بطور دقیق مکان‌یابی شده است به نحوی که یک مسجد عظیم و بزرگ که برای ۷۰۰، ۸۰۰ سال پیش است هنوز سالم مانده است یا در مکانی ساختند که آنجاها کمتر زلزله می‌آید. یعنی دقیقا‌ً اینها را محاسبه کردند. اینکه اصفهان پایتخت ایران شد ، دقیقاً محاسبه شده بوده که مرکز کشور باشد تا دفاع بهتری داشته باشد از نظر آب و هوا و از نظر اینکه آب به اندازه کافی در آن مکان وجود داشته باشد و از نظر زلزله، هم محاسبه شده بود .

در حالی که می‌بینیم در تهران، بیشتر برج‌ها و ساختمان‌های بلند مرتبه در جاهایی ساخته شده که اگر از قبل روی آن فکر می‌شد، روی گسل ساخته نمی‌شد خیلی از این طرح‌ها تغییر پیدا می‌کرد.

بنابراین مسأله معماری و شهرسازی بسیار اهمیت دارد و بزرگترین مسئولیت دولت است که باید در این زمینه انجام دهد.

سرمایه‌ای که دولت در اختیار دارد، زمین است. دولت باید زمین مناسب در جای مناسب و با قیمت مناسب در اختیار مردم قرار دهد. اگر جایی افرادی هستند در عسرت هستند مجانی یا با قیمت کم و خدمات لازم در اختیار آنها گذاشته شود و نگذاریم زمین‌هایی که باید غذای مردم را در آینده تأمین کند. یعنی باغات، زمین‌های زراعی، مراتع، جنگل‌ها، تصرف شود و از بین برود.

از زمینی استفاده کنیم که مناسب مسکن است و برای مسکن باید در نظر بگیریم بنابراین مکان‌یابی و معماری دو اصل مهم برای مسأله ساختمان است و البته مسأله بعدی مسأله مالی است که بانک‌ها به کمک بیایند و یاری کنند.جوان‌ها در آغاز زندگی‌شان از نظر مالی در مشکلات هستند بانک‌ها باید اینها را یاری کنند و وزارت مسکن باید تلاش کند که این واحدهای مسکونی به قیمت مناسب و ارزان در اختیار نسل جوان قرار بگیرد.

آقای مهندس اسلامی محاسباتی که کردند، گفتند سالانه حدود ۵۰۰ هزار واحد مسکونی نیاز داریم البته ممکن است مقداری بیشتر باشد، چون بعضی‌ها هستند که یک واحد مسکونی ندارند، بخاطر ییلاق و شرایط خاص، واحد مسکونی دومی داشته باشند ولی اگر بخواهیم واحد مسکونی ضروری یک واحد برای یک خانواده در نظر بگیریم، پس باز هم باید حداقل سالی ۵۰۰ هزار واحد مسکونی درست کنیم و این خیلی زیاد است. این ۵۰۰ هزار واحد معنی‌اش این است در یک دولت ۲ میلیون واحد مسکونی در دو دولت ۴ میلیون واحد مسکونی ساخته شود و در هیچ دولتی تا حالا نبوده است.

دولت موظف نیست که خانه را بسازد اما تسهیلات به عهده دولت است. یعنی زمین مناسب را باید دولت کمک کند. وام را دولت باید کمک کند در طراحی‌ها دولت باید کمک کند. البته در دولت یازدهم و دوازدهم الحمدالله در زمینه روستایی هم کار بسیار زیادی شده است. برای بخش‌های روستایی که ساختمان‌ها، مقاوم‌سازی شود، کار بسیار بزرگی بنیاد مسکن انجام داد.

در سیل و زلزله تقریباً همه واحدهایی که تخریب شده بود، تکمیل شده و در اختیار مردم قرار داده شده است.

عدد اینها هم عدد بسیار زیادی است. در زلزله غرب کشور واحدهای مسکونی شهری و روستایی، ساخته و در اختیار مردم قرار داده شد که کار عظیم و بزرگی بود . آن واحدها را حساب کنید با بافت فرسوده با واحدهای طرح اقدام ملی مسکن، با تکمیل واحدهای مسکن مهر، در مجموع یک رقم قابل ملاحظه‌ است ممکن است از ۴ میلیون که می‌گویم باید ۲ دولت واحدهای مسکونی آماده کند، یک مقدار فاصله داشته باشد.

البته واحدهای مسکونی را خود مردم باید بسازند و این اشتباه است که دولت واحد مسکونی بسازد و به مردم بدهد. واحد مسکونی را باید مردم بسازند، دولت باید زمین مناسب و ارزان و وام در اختیار آنها بگذارد و به آنها کمک کند.در طراحی و خدمات هم به آنها کمک کند. چون خدمات بسیار مهم است، خدمات را هم دولت باید آماده کند و انجام دهد.

پس دولت باید قدم‌های مهمی را در زمینه مسکن بردارد و قدم‌هایی هم به عهده مردم است. امیدواریم این روند تا پایان دولت که هفته‌های پایانی دولت است ادامه پیدا کند. دولت سیزدهم هم بتواند همین مسیر را با شرایط بهتری ادامه دهد. ان‌شاء الله مردم بتوانند صاحب مسکن مناسب برای زندگی مناسب خودشان باشند.

والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

اقصاددان رسانه با مجوز برخط اخبار اقتصاد - فناوری - کسب و کار - اجتماعی و ....