تاریخ انتشار : پنجشنبه 27 آذر 1399 - 13:17
کد خبر : 28498

حقوقی‌های پدرخوانده بازیگران بورس

حقوقی‌های پدرخوانده بازیگران بورس

در شرایطی که بازگشت شاخص بورس به کانال یک میلیون و پانصدهزار واحدی،تا حدود زیادی امید سهامداران را برای زنده شدن دوباره بازار افزایش داده بود، با این حال طی روزهای گذشته مجددا صف های فروش سنگین ایجاد شده و بدون دلیل بنیادی خاصی،ترس بر روی معاملات سایه انداخته است.کارشناسان اعتقاد دارند ضعف دستورالعمل بازارگردانی

در شرایطی که بازگشت شاخص بورس به کانال یک میلیون و پانصدهزار واحدی،تا حدود زیادی امید سهامداران را برای زنده شدن دوباره بازار افزایش داده بود، با این حال طی روزهای گذشته مجددا صف های فروش سنگین ایجاد شده و بدون دلیل بنیادی خاصی،ترس بر روی معاملات سایه انداخته است.کارشناسان اعتقاد دارند ضعف دستورالعمل بازارگردانی و همچنین سودجویی برخی از حقوقی ها،باعث شده تا سرمایه مردم بازیچه شود و لازم است سازمان بورس بجای مدارا، با این تخلفات برخورد داشته باشد.

در اقتصاددان به نقل از  اسکناس،محمد مهدی زاهدی نماینده مجلس یازدهم با اشاره با اتفاقات بازار سرمایه گفت: « چه اتفاقاتی ممکن است اعتماد عمومی در بازار سرمایه را خدشه دار کند؟ آیا یک اتفاق طبیعی، فضای مثبت بازار را در کمتر از چند دقیقه به نارضایتی و صفهای فروش تبدیل می کند؟! به نظر می‌رسد دست‌های پنهان یا سیاست‌های پشت پرده‌ای در جریان است که اعتماد عمومی از بازار سرمایه سلب شود.»
در همین خصوص،فعال بازار سرمایه از دستکاری قیمت سهام برخی نمادها در بازار و سوءاستفاده حقوقی‌های پدرخوانده که با سکوت سازمان بورس همراه شده است، انتقاد کرد. بهنام صمدی درباره نوسان‌گیری و رِنج منفی‌کشی توسط برخی حقوقی‌ها با انجام معاملات الگوریتمی که منجر به افت شاخص بورس طی روزهای گذشته شده، گفت: در هیچ کجای دنیا چیزی به اسم دامنه نوسان و حجم مبنا وجود ندارد و ما نمی‌توانیم در بازارهای مالی دیگر کشورها، دامنه مثبت یا منفی ۵ درصد را ببینیم. اما سازمان بورس در ایران چیزی به اسم دامنه نوسان تعریف کرده که این موضوع، خودش یکی از عوامل دستکاری در بازار است.وی ادامه داد: در بورس‌های دیگر کشورها، صف خرید و صف فروش نداریم فقط در بازار سرمایه ایران است که به دلیل وجود دامنه نوسان، برای خرید یا فروش سهام یک نماد، صف خرید در مثبت ۵ درصد یا فروش در منفی ۵ درصد ایجاد می‌شود بنابراین با وجود دامنه نوسان و حجم مبنا، امکان دستکاری را فراهم می‌کنیم؛ چه حقوقی‌ها باشند و چه حقیقی‌ها؛ اما حقوقی‌ها ابزارها و نفوذ بسیار بیشتری برای دستکاری در قیمت‌ها در اختیار دارند.

بازارگردان ها خودشان ذی نفع هستند!

این فعال بازار سرمایه با بیان اینکه دستکاری حقوقی‌ها در بازار مشهود است، یادآور شد: شرکت‌هایی فرآیند بازارگردانی را بر عهده گرفته اند که خودشان هم ذی نفع هستند و اقدام به نوسان گیری می‌کنند.وی با انتقاد از سازمان بورس گفت: اینکه چرا سازمان بورس و اوراق بهادار، با حقوقی‌ها مماشات می‌کند، جای انتقاد جدی دارد. اگر تخلفی از سوی حقوقی‌ها صورت گرفته، چرا برخوردی نمی‌شود؟ چرا اسامی حقوقی‌های متخلف اعلام نمی‌شود؟ آن هم در شرایطی که می‌دانیم این حقوقی‌ها در بازار دستکاری کرده اند.صمدی در پاسخ به اظهار نظر برخی مسئولان سازمان بورس که می‌گویند، اگر دستگاه قضائی وارد بازار سهام شود، سرمایه فرار می‌کند، تأکید کرد: اینکه می‌گویند با ورود دستگاه قضائی به بازار سهام، سرمایه فرار می‌کند، به هیچ عنوان درست نیست اتفاقاً بسیاری از سرمایه گذاران از برخورد با تخلفات حقوقی‌ها استقبال هم می‌کنند.

نحوه ایجاد صفوف خرید و فروش کاذب از سوی حقوقی‌ها

صمدی از دیگر تخلفات حقوقی‌ها را انجام معاملات هماهنگ و فروش‌های سنگین آنها برای یک نماد خاص در هر روز معرفی کرد و گفت: مثلاً در هفته جاری برای نماد فولاد صف خرید سنگین بیش از ۳۰۰ میلیون سهمی ایجاد کردند و تا جایی که توانستند، سهام در اختیار خود از نماد فولاد را به فروش رساندند؛ در حالی که قیمت محصولات جهانی فولاد به دلیل تقاضای بالای چین، جهش سنگینی داشته است اما بازار داخلی ما هیچ واکنشی نداشت هر چند که در معاملات یکشنبه بورس کالا، تا ۳۳ درصد در خرید محصولات فولادی، رقابت ایجاد شد اما واکنش بازار سهام، به عکس این رشد در فروش بود؛ حتی صف فروش هم در معاملات دوشنبه برای فولاد ایجاد کردند؛ دلیل آن هم واضح است؛ برخی حقوقی‌ها در حال دستکاری آن هستند.

چرا بازار سهام ایران مشابه بورس‌های موفق دنیا نیست؟

این فعال بازار سهام تصریح کرد: حقوقی‌ها بازار را از روند خود خارج کرده اند بازار سهام در دنیا بر اساس سودده یا زیان ده بودن یک شرکت تولیدی واکنش نشان داده و درنتیجه برای سهام آن شرکت، تقاضای خرید یا فروش ایجاد می‌شود؛ مثلاً شرکت داروسازی که اعلام می‌کند واکسن کرونا را کشف کرده، قیمت سهام شرکت رشد ناگهانی می‌کند؛ اما در ایران، فولاد مبارکه همزمان در بورس کالا با تقاضای شدید خرید محصولات خود روبه رو می‌شود، اما در بازار سهام، برای فروش سهم‌های این شرکت، صف تشکیل می‌شود.وی ادامه داد: بنابراین برخی حقوقی‌ها، سهام یک شرکت را در کف قیمت خریداری کرده و سپس با دستکاری در معاملات، برای آن صف خرید در قیمت‌های بالا ایجاد می‌کنند؛ حقوقی‌ها در حال سرکوب بازار هستند. حقوقی‌ها با دستکاری معاملات و نوسان گیری، توان خرید را از حقیقی‌ها می‌گیرند.

حقوقی‌های پدرخوانده بازار سرمایه پولدارتر شدند!

وی با تأکید بر لزوم تقویت جایگاه حکمرانی سازمان بورس، خواستار اصلاح قانون مربوطه شده و تأکید کرد: باید این سازمان از ذیل وزارت اقتصاد خارج و به یکی از نهادهای حاضر در دولت تبدیل شود؛ رئیس این سازمان را هم رئیس جمهور یا هیئت دولت انتخاب کنند؛ اگر قرار است تأمین مالی اقتصاد کشور تا ۵۰ درصد در اختیار بازار سرمایه باشد، باید نهاد ناظر را تقویت کنیم. هر چند که در حال حاضر هم سازمان بورس با ساختار موجود، امکان برخورد با متخلفان را دارد اما این سازمان از ابزارهای در اختیار خود استفاده نکرد. نتیجه این شد که پدرخوانده‌های بازار سهام، بزرگ‌تر و پولدارتر شدند و در سازمان بورس، اعمال نفوذ می‌کنند.

 

 

ع

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

اقصاددان رسانه با مجوز برخط اخبار اقتصاد - فناوری - کسب و کار - اجتماعی و ....