تاریخ انتشار : یکشنبه 16 آذر 1399 - 14:08
کد خبر : 27047

تورم ۵۰ درصدی در آزمون‌های سراسری

تورم ۵۰ درصدی در آزمون‌های سراسری

 پولی که از جیب داوطلبان می‌رود کجا هزینه می‌شود؟ هزینه آزمون‌های سراسری در سال جدید ۵۰ درصد افزایش داشته این امر باعث اعتراض داوطلبان شده است و خواستار کاهش این هزینه شده‌اند. ثبت‌نام آزمون‌های سراسری یکی پس از دیگری در حال انجام است اما آن چیزی که در این میان بسیار تعجب‌برانگیز است، رشد قابل‌توجه

 پولی که از جیب داوطلبان می‌رود کجا هزینه می‌شود؟

هزینه آزمون‌های سراسری در سال جدید ۵۰ درصد افزایش داشته این امر باعث اعتراض داوطلبان شده است و خواستار کاهش این هزینه شده‌اند.

ثبت‌نام آزمون‌های سراسری یکی پس از دیگری در حال انجام است اما آن چیزی که در این میان بسیار تعجب‌برانگیز است، رشد قابل‌توجه هزینه ثبت‌نام آزمون‌هاست.

به گزارش اقتصاددان به نقل از آتا،  داوطلبان آزمون‌ها نسبت به این افزایش قیمت ناراضی بوده و آن را بسیار گران قلمداد می‌کنند اما دلیل این گرانی‌ها چیست؟ هیئت وزیران در جلسه ۲۲ شهریور ۱۳۹۹ به پیشنهاد وزارت خانه‌های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و به استناد قانون بودجه سال ۱۳۶۴ کل کشور، این هزینه‌ها را در نظر گرفته است.

مجری برگزاری آزمون‌ها در کشور دو نهاد سازمان سنجش و مرکز سنجش آموزش پزشکی هستند. سازمان سنجش همه آزمون‌های کشور از دانشگاهی، غیردانشگاهی و استخدامی را برگزار می‌کند، مرکز سنجش آموزش پزشکی مسئولیت برگزاری آزمون‌های پزشکی و مرتبط با این گروه را بر عهده دارد. شواهد نشان می‌دهد که جامعه آماری که در آزمون‌های مرکز سنجش آموزش پزشکی ثبت‌نام می‌کنند بسیار محدود است و به حدود ۱۵۰ هزار نفر در مجموع می‌رسد.

بنابراین بزرگ‌ترین برگزارکننده آزمون‌ها در کشور سازمان سنجش آموزش کشور است. حساب‌وکتاب‌های نشان می‌دهد که سازمان سنجش آموزش کشور از برگزاری آزمون‌ها می‌تواند درآمد هنگفتی را به دست آورد.

درآمد ۵۴ میلیاردی از آزمون سراسری

سه آزمون پرجمعیت کشور شامل آزمون‌های سراسری، کارشناسی ارشد و دکتری هستند. هزینه ثبت‌نام در آزمون سراسری ۵۴ هزار تومان اعلام شده است در حالی که سال گذشته ۳۷ هزار تومان بود. در سال گذشته یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر در این آزمون ثبت‌نام کردند اگر امسال حداقل یک میلیون نفر در آزمون ثبت‌نام کنند، درآمد حاصل از آزمون سراسری حداقل ۵۴ میلیارد تومان خواهد بود.

درآمد ۶۳ میلیاردی از آزمون کارشناسی ارشد

هزینه آزمون کارشناسی ارشد ۹۰ هزار تومان در نظر گرفته شده در حالی که هزینه این آزمون در سال ۶۱ هزار تومان بوده است. اگر مانند سال گذشته حدود ۷۰۰ هزار نفر در این آزمون شرکت کنند درآمد سازمان سنجش آموزش کشور از این آزمون به حداقل ۶۳ میلیارد تومان می‌رسد.

درآمد ۲۱ میلیاردی در آزمون دکتری

داوطلبان برای آزمون دوره دکتری نیز باید ۱۵۰ هزار تومان پرداخت کنند، تاکنون در این آزمون ۱۴۰ هزار نفر ثبت‌نام کرده‌اند که پیش‌بینی می‌شود تا پایان مهلت ثبت‌نام به حدود ۱۸۰ هزار نفر سال گذشته برسد. هزینه ثبت‌نام در این آزمون در سال ۹۹، ۱۰۰ هزار تومان بود. درآمد حاصل از این آزمون در سال جاری با احتساب آمار ثبت‌نامی کنونی به ۲۱ میلیارد تومان می‌رسد.

درآمد ۵۰ میلیاردی از آزمون استخدامی

در این میان آزمون استخدامی نیز یکی از آزمون‌های پرجمعیت است. در سال ۹۹ تعداد ۵۶۰ هزار نفر شرکت کردند، اگر در نوبت بعدی این آزمون همین تعداد ثبت‌نام کنند، با هزینه ۹۰ هزار تومانی ثبت‌نام، درآمد ناشی از آن به ۵۰ میلیارد تومان خواهد رسید.

هم‌اکنون ثبت‌نام آزمون دوره کارشناسی ارشد فراگیر دانشگاه پیام نور نیز از طریق سازمان سنجش آموزش کشور در جریان است. بیش از ۴۷ هزار نفر در این آزمون با هزینه ۹۵ هزار تومان ثبت‌نام کرده‌اند. با این وجود درآمد ۴ میلیارد و ۴۶۵ میلیون تومان نصیب سازمان سنجش آموزش کشور شده است.

سازمان سنجش آموزش کشور مسئولیت برگزاری آزمون‌های کاردانی پیوسته، کاردانی به کارشناسی ناپیوسته، زبان انگلیسی پیشرفته، آزمون عملی رشته‌های خاص نظیر تربیت‌بدنی و هنر نیز بر عهده دارد که درآمد حاصل از این آزمون‌ها نیز قابل‌توجه هستند. با یک حساب سرانگشتی ساده می‌توان دریافت که درآمد سازمان سنجش از برگزاری چند آزمون ذکر شده به غیر از آزمون‌هایی که حساب نشدند به حدود ۲۰۰ میلیارد تومان می‌رسد.

ظرفیت پذیرش محدود در آزمون‌ها

این در حالی است که ظرفیت پذیرش در هر یک از این آزمون‌ها بسیار محدود است، ظرفیت پذیرش در کنکور سراسری برای رشته‌های با آزمون حدود ۱۹۰ هزار نفر، آزمون کارشناسی ارشد ۱۵۷ هزار نفر و آزمون دکتری حدود ۲۳ هزار نفر است. حال خودتان حساب کنید که چه تعداد عظیمی از داوطلبان بدون گرفتن هیچگونه نتیجه‌ای هزینه تمامی فرآیند آزمون‌ها را پرداخت می‌کنند. به داوطلبان توصیه می‌شود که با وجود گرانی‌ها فقط برای کسب تجربه در آزمون‌ها شرکت نکنند و تا زمانی که از پذیرش خود مطمئن نیستند، متحمل هزینه اضافی نشوند.

علت اصرار سازمان سنجش آموزش کشور برای برگزاری آزمون‌ها

در این میان شاید اکنون بتوان به اصرار سازمان سنجش آموزش کشور برای برگزاری آزمون‌های کشور پی برد و اینکه چرا پذیرش دانشجویان به دانشگاه‌ها سپرده نمی‌شود؟ البته سازمان سنجش آموزش کشور در این باره توضیح می‌دهد که همه این پول‌ها وارد حساب خزانه می‌شود. فاطمه زرین آمیزی، سخنگوی سازمان سنجش آموزش کشور در این باره می‌گوید: قیمت اعلام شده، مصوبه دولت بوده که به سازمان سنجش ابلاغ شده است. سازمان سنجش آموزش کشور به‌عنوان دستگاه اجرایی موظف به انجام مصوبه است و تمام هزینه ثبت‌نام‌ها به حساب خزانه دولت واریز می‌شود.

محل خرج‌کرد هزینه‌های انجام شده کجاست؟

این هزینه‌های هنگفت در حالی از داوطلبان اخذ می‌شود که هیچ مرجع مشخصی برای شفافیت هزینه کرد این آزمون‌ها وجود ندارد. داوطلبان در هر آزمون فقط یک برگ پاسخنامه در کنار یک یا دو دفترچه کاغذی که به صورت سیاه و سفید چاپ شده دریافت می‌کنند به علاوه یک کیک و بیسکوئیت ارزان‌قیمت و یک بطری آب معدنی. این موارد در بدترین حالت و گران‌ترین خرید هم هزینه‌ای بیش از ده هزار تومان ندارند و مشخص نیست چرا باید هزینه ۵ و ۱۰ و ۱۵ برابری برای این آزمون از جیب داوطلبان خارج شود.

البته برگزاری آزمون هزینه‌هایی دیگری از جمله طراحی سوالات و فرآیند تصحیح هم دارد ولی باز هم به نظر مجموع بودجه چند ده میلیاردی برای طراحی سوالات چندین حوزه محدود اندکی غیر منطقی باشد.

شاید برخی بگویند که هزینه برگزاری آزمون‌ها زیاد است ولی در پاسخ به این توجیه می‌توان گفت که اکثر آزمون‌ها در اماکن دولتی نظیر مدارس و دانشگاه‌ها برگزار می‌شود و ممتحنان از معلمان، کارکنان مدارس و دانشگاه‌ها هستند که دستمزد آن‌ها را دولت پرداخت می‌کند.

درست است که ورود و خروج مالی جزء مسائل مهم در شفاف‌سازی مالی سازمان‌ها به شمار می‌رود اما سؤال مهم این است چرا تا این حد هزینه آزمون‌ها گران شده است؟ با این حال افزایش ۵۰ درصدی هزینه ثبت‌نام آزمون‌ها در شرایط سخت اقتصادی کنونی که مردم با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، منطقی به نظر نمی‌رسد.

 

ع

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

اقصاددان رسانه با مجوز برخط اخبار اقتصاد - فناوری - کسب و کار - اجتماعی و ....