روز دوشنبه تعدادی از سوختبران منطقه سراوان مورد اصابت گلوله قرار گرفتند. مقامات رسمی میگویند شلیک از مرز پاکستان بوده و در این درگیری دو نفر کشته و چند نفر مجروح شدهاند. اگرچه آماری غیررسمی اعداد دیگری را عنوان میکنند.
از روز دوشنبه تاکنون اخباری از سراوان منتشر شده که ناشی از برخی تنشها در این منطقه است. معاون امنیتی-انتظامی استاندار سیستان و بلوچستان گفته این درگیریها میان نیروهای مرزی پاکستان و افرادی بوده که به صورت غیرقانونی سوخت جابجا میکنند.
به گزارش اقتصاددان به نقل از تجارتنیوز ، به گفته محمد هادی مرعشی، روز گذشته ساعت ۸ صبح، سوختبرانی که سوخت غیرقانونی جابجا میکنند، تجمع کرده بودند. به گفته این مقام مسئول این سوختبران قصد داشتند از محل گذر رسمی وارد شوند. این تجمع حدود دو ساعت طول کشیده و ظاهرا تجمع آنها منجر به تیراندازی از سوی ماموران پاکستانی میشود و درگیری شدت پیدا میکند و جمعیت با شکستن درهای گذر مرزی وارد کشور میشوند.
به گزارش خبرگزاری فارس و به گفته محمدهادی مرعشی در اثرتیراندازی آن سوی مرز، دو نفر کشته و چهار نفر مجروح میشوند.
حمله به فرمانداری سراوان
اما درگیریها گویا به پاسگاه شمسر کشیده شده است. آنگونه که معاون امنیتی-انتظامی استاندار سیستان و بلوچستان گفته: در بین جمعیت افرادی از فرصت استفاده کرده و به سمت پاسگاه شمسر حمله میکنند و یک دستگاه موتور سیکلت از ماموران مرزبانی را آتش میزنند و به سمت خودروهای نظامی نیز سنگ پرتاب کرده و اقدام به ورود به پاسگاه میکنند. حمله به مرزبانی هم منجر به تیراندازی ماموران و مجروح شدن تعدادی از افراد میشود.
اما ماجرای سراوان به همین جا ختم نشد. از روز گذشته، اخبار رسمی و غیررسمی در فضای مجازی منتشر شد. اخباری که میگوید تعداد کشتههای این درگیری بیش از دو نفر بوده و اخباری از قطع اینترنت در این مناطق مخابره شد.
این اخبار، به تجمع مجدد عدهای مقابل فرمانداری سراوان منجر شد. به گفته مرعشی «تا ساعت ۱۰ امروز موضوع کنترل شده بود اما امروز هم عدهای به سمت فرمانداری هجوم آوردند و صحبتهای مسولان را برنتابیدند و شیشهها را شکستند و متفرق شدند.»
روایت واعظی از ماجرای سراوان
ماجرای سراوان به جلسه هیات دولت امروز هم رسید. محمود واعظی، رئیس دفتر رئیسجمهور هم با تایید درگیریهای سراوان گفت: یکسری اقدامات رسمی برای حمایت از ناحیه مردم صورت گرفته تحت عنوان طرح رزاق که بتوانند سوخت را به پاکستان بفروشند. متاسفانه گویا افراد دیگری هم از این دو مسیر سوخت را منتقل و از جای دیگر وارد میکنند. این بار قصد داشتند از معبر اصلی آن را وارد کنند که با پاکستانیها درگیر و تیراندازی میشود و نتیجه آن بروز درگیری و اخباری است که شنیده شده است.
نماینده مردم سراوان هم در ویدئویی از پیگیری درگیریهای سراوان خبر داد. او اگرچه به آمار رسمی کشتهشدگان این درگیریها اشارهای نکرد اما گفت: تعدادی از بهترین عزیزان ما جانشان را از دست دادهاند. از مردم میخواهم که صبر کنند تا مساله را پیگیری کنیم.
طرح رزاق چیست؟
فروش سوخت، یکی از منابع اصلی درآمدی مردم سیستان و بلوچستان است. چندی پیش دولت طرحی با عنوان «طرح رزاق» را مطرح کرد که بر اساس این طرح دولت کارتهایی را برای مرزنشینان صادر کند تا آنها بتوانند به صورت قانونی سوخت را جابجا کنند و دولت هم بر این رویه نظارت داشته باشد.
هدف این طرح به گفته مقامات ایجاد جایگاههای رسمی فروش سوخت است. دولت میگوید این طرح هم جلوی قاچاق ثروت ملی را میگیرد و هم برای مرزنشینان سودآور است.
اما مردم این مناطق میگویند طرح رزاق مشکلاتی دارد. از جمله اینکه این طرح فقط مشمول ساکنانی میشود که تا شعاع ۲۰ کیلومتری مرز زندگی میکنند، در حالی که سوختبری کسبوکار فراگیر ساکنان استان است. از طرف دیگر برخی از مردم منطقه میگویند همه افراد نمیتوانند از این طرح استفاده کنند.
روایتهای مقامات رسمی بیانگر این است که با وجود اجرای طرح رزاق، هنوز عدهای به صورت غیرقانونی سوخت قاچاق میکنند و این بار آنها خواستهاند از مسیر قانونی و اصلی، سوخت را منتقل کنند که نهایتا به تجمع مقابل مرز و درگیری با پاکستانیها کشیده شده است.
مرعشی هم گفته تحریک و فضاسازی گروهک تروریستی جیشالظلم با پخش کلیپی در خصوص زیرسؤال بردن طرح رزاق اشاره کرد و گفت: گروهکهای ضدانقلاب و معاند از قبل با ترسیم نقشه و ترغیب افراد سودجو دست به این اقدام خرابکارانه زدهاند.
ع