ریشه فسادهای مالی در ایران

‍ دلایل فساد های مالی :
مدیران اجرایی نابجا ، ضعف در نظارت و حسابرسی

هیچ جای دنیا نمیتوان و نباید در جستجوی یک نظام مالی و اقتصادی صد در صد سالم و بدون انحراف بود.

ایران نیز از سایر نقاط دنیا مستثنی نیست اما آنچه حائز اهمیت است وسعت و کثرت این انحرافات است.

در کشورهایی که دارای نظام مالی و اقتصادی منسجم هستند کوچکترین انحراف ؛ علامتی بازدارنده برای ادامه مسیر می باشد .

حال آنکه در اقتصادهای ضعیف بروز این زوایع شروعی برای شکافهای عمیق و صاتع کننده سیناپس هایی در ابعاد مختلف حتی خارج از حوزه های اقتصادی هستند.

در چنین کشورهایی برای حل مشکلات موجود ابتداعا اقدام به تدوین قوانین حمایتی از کالاها و محصولات استراتژیک می شود و با تخصیص سوبسید های مختلف در مبادی تامین مواد اولیه ، تجهیزات ، واردات ، صادرات ، معافیتهای مالیاتی ، زمین و … قوانین و آئین نامه های مورد نیاز برای مواجهه با مسائل تهیه و ابلاغ می شود که البته در این مرحله بعضا قوانینی دست و پا گیر نیز مشاهده میشود.
اما در مرحله پیمایش مسیر ؛ اثربخشی اجرای قوانین حمایتی به دو دلیل کاهش می یابد :

نخست عدم اشراف مدیران اجرایی به قوانین موضوعه و همچنین عدم شناخت مناسب از صنعت می باشد که آن هم بدلیل عدم گزیش و انتخاب درست این مدیران است.

دوم عدم نظارت و حسابرسی دقیق ، مستمر و مستقل بر عملکردها است.
برای نیل به این مهم می بایست متولیان امر از جمله سازمان حسابرسی کل کشور بعنوان تنها مرجع تخصصی تدوین استانداردهای حسابداری و حسابرسی ؛ نقش و جایگاه دستگاه ها و نهادهای نظارتی و گواهی بخش را در کاهش فساد برای جامعه شامل آحاد مردم عادی تا مراجع تصمیم ساز و تصمیم گیر معرفی و نهادینه نمایند.

متاسفانه بارها و بارها شاهد تفسیر نادرست قوانین و استفاده ناصحیح از ارزهای تخصیصی به کالاها و محصولات حمایتی بودیم.

این پدیده برای برخی محصولات و کالاهای استراتژیک از جمله دارو بشدت حس می شود و مقابله با آن نیازمند حضور مدیرانی با دید و شم اقتصادی بالا و از طرفی نظارت در تخصیص و خرج دارد صرفا پیش بینی اعتبار و نهایتا تخصیص ارزهای مختلف ( دارای سوبسید ) افاقه نخواهد کرد چرا که بدون نظارت مستقل ، مستمر و کافی ، این راهکارها صرفا منشا فساد مالی و از طرفی برطرف نشدن نارسائیها از جمله کمبود دارو خواهند شد.

کما اینکه تجربه این نوع الگوریتم رفتار اقتصادی در مورد حل سایر بحرانها علیرغم وجود انواع قوانین و آئین نامه ها و سیستم ها و دستگاه های نظارتی ؛ بدلیل فقدان مدیران اجرایی واقعی در صنعت و از طرفی عدم اتخاذ سیاستهای حمایتی از استقلال حسابرسان و به دنبال آن عدم اجرای نظارت دقیق ، مستقل و مستمر دستگاه های نظارتی ، نتنها رافع و حلال مشکلات صنایع و جامعه نبوده بلکه موجبات فسادهای مالی نجومی را فراهم نموده است.

۳۰ بهمن ماه ۱۳۹۹
مجید اسمعیل خان طلایی

💠 امید ایرانیان ( نارف )

https://chat.whatsapp.com/HJluVsvrzVdI47YkUAL12X

http://t.me/iraniansomid

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هشت − 1 =

پربازدیدترین ها