شاخص کل بورس تهران امروز رشد نزدیک به ۰.۸ درصدی را تجربه کرد. به این ترتیب نماگر اصلی بورس تهران به یک میلیون و ۵۱۳ هزار واحد رسید. فضای نسبتا متعادل را در کلیت بازار سهام امروز شاهد بودیم. فارس، شپنا، شتران و شبندر در میان نمادهای با بیشترین اثر مثبت بر شاخص کل قرار […]
شاخص کل بورس تهران امروز رشد نزدیک به ۰.۸ درصدی را تجربه کرد. به این ترتیب نماگر اصلی بورس تهران به یک میلیون و ۵۱۳ هزار واحد رسید. فضای نسبتا متعادل را در کلیت بازار سهام امروز شاهد بودیم. فارس، شپنا، شتران و شبندر در میان نمادهای با بیشترین اثر مثبت بر شاخص کل قرار داشتند. خالص تغییر مالکیت حقیقی به حقوقی در سطح اندک ۵۰ میلیارد تومان قرار داشت و این متغیر نیز تعادل نسبی را در بازار نشان میدهد. بورس تهران همچنان انگیزههای کافی برای ادامه رشد را دارا است، اما شدت عدم قطعیت و ابهام تا حدی بالا بوده و همین موضوع مانعی در برابر رشد پرشتاب بورس است. همین فضا نیز باعث شده که سهام چندان میل به نزول از خود نشان ندهد.
معاملات این روزهای بورس تهران تا حدودی با ابهام همراه است. این ابهام از نوع تحلیلی آن است. به این معنا که قیمتهای جهانی کالا دوباره جهش پیدا کرده و اثر چشمگیر بر سودآوری شرکتهای کالایی دارد؛ با این حال اطمینان کافی از ثبات قیمتکالاها در بازار جهانی در سطوح کنونی وجود ندارد. برای مثال کرک اسپرد شرکتهای پالایشی به صورت میانگین به بیش از ۲۰ دلار رسیده است. چنین سطح کرک اسپرد کمسابقه و شاید بتوان به جرات گفت بیسابقه است. در این خصوص اگر یک شرکت پالایشی در سال، ۱۰۰ میلیون بشکه نفت را پالایش کند و به ازای هر بشکه ۲۰ دلار سود کسب کند به عدد عجیب حدود ۲ میلیارد دلار میرسد که شاید با کم کردن هزینهها سود خالص شرکت به ۴۰ هزار میلیارد تومان برسد (بدون لحاظ اثر موجودی). در حالیکه شرکتهای پالایشی مانند شبندر و شپنا بیش از ۱۰۰ میلیون بشکه در سال پالایش میکنند با توجه به ارزش بازار سهام این شرکتها ایا سهام این شرکتها جذاب است؟ حالا برگزاری مجامع و تقسیم سود سال قبل را نیز در نظر بگیرید.
به گزارش اقتصاددان به نقل از بورسان ، آنچه در پاراگراف قبل گفته شد فرصت چشمگیر سودآوری در صنعت پالایش نفت است؛ اما به هیچعنوان نمیتوان ریسکها را نادیده گرفت و این همان ابهام تحلیلی است که مدیران سرمایهگذاری با آن مواجه هستند. آیا واقعا کرک اسپرد در این سطح میماند؟ به صورت تاریخی عدم تعادلها چندان پایدار نبودهاند، اما در عین حال و در نقطه مقابل، پایداری چند هفته گذشته کرک اسپرد شرکتهای پالایشی و همچنین چشمانداز افزایش تقاضای بیشتر محصولات نفت در فصل گرما مشاهده میشود. ریسک دیگر اینکه آیا دولت به سود این صنعت دستدرازی خواهد کرد؟ تمام این موارد ریسکهای پیش رو است.
صنعت پالایش نفت یک مثال از نمونههای مبهم تحلیلی است بر این اساس فضای مردد بازار سهام کاملا قابل درک است. در چنین شرایطی طبیعتا انگیزه خرید و فروش کاهش پیدا میکند، اما ارزش معاملات بازار در سطوح بالای خود حفظ شده است و این میتواند به تدریج صعود سهام را رقم بزند. برای مثال هر چه ثبات کرک اسپرد شرکتهای پالایشی به هفتههای آینده کشیده شود به تدریج سهام نیز رشد میکند. بر این اساس حتی رشد پرشتاب بورس ریسکی برای برای این بازار محسوب میشود و اتفاقا صعود آهسته و پیوسته بورس تهران منطقی به نظر میرسد.
مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.
ع