تاریخ انتشار : دوشنبه 26 اردیبهشت 1401 - 11:28
کد خبر : 87853

پول سمی

پول سمی

نویسنده : دکتر فاطمه پاسبان استاد موسسه پژوهش‌های برنامه‌ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی در اقتصاد نقدینگی شامل پول و شبه پول است. پول، طبق تعریف شامل اسکناس و مسکوک در دست اشخاص به علاوه سپرده‌های دیداری است و شبه پول شامل سپرده‌های غیردیداری است. دو شاخص نقدینگی و پایه پولی در کشور دو عامل

نویسنده : دکتر فاطمه پاسبان استاد موسسه پژوهش‌های برنامه‌ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی

در اقتصاد نقدینگی شامل پول و شبه پول است. پول، طبق تعریف شامل اسکناس و مسکوک در دست اشخاص به علاوه سپرده‌های دیداری است و شبه پول شامل سپرده‌های غیردیداری است. دو شاخص نقدینگی و پایه پولی در کشور دو عامل اثرگذار برای تورم به شمار می روند .البته قابل ذکر است که  رابطه بین تورم و نقدینگی در ایران در دوره‌های مختلف بر حسب شرایط اقتصادی ، اجتماعی و سیاسی کشور  متفاوت بوده و این نکته را گوشزد می­نماید که تورم  نشات گرفته از تخریب و بی توجهی  به تولید و افزایش توان اقتصادی واقعی جامعه است.

اطلاعات آماری بانک مرکزی  نشان می­دهد که نقدینگی در آذر ماه با ۲٫۶ درصد رشد ماهانه به ۴ هزار و ۴۲۸ هزار میلیارد تومان رسید که در مقایسه با آذر سال گذشته ۴۱.۴ درصد رشد داشته است. همچنین نقدینگی در آذر ماه امسال در مقایسه با اسفند سال گذشته ۲۷.۴ درصد افزایش یافته است. طی ۹ ماه نخست ۱۴۰۰، بالغ‌بر ۹۵۳ هزارمیلیارد تومان نقدینگی خلق ‌شده که به‌ازای هر نفر ایرانی معادل ۱۱ میلیون تومان است. عملکرد هشت‌ماهه بودجه در سال ۱۴۰۰ بالغ‌بر ۴۸۲ هزارمیلیارد تومان است و پیش‌بینی می‌شود تا انتهای سال، این مبلغ به ۷۲۰ هزارمیلیارد تومان برسد و این به آن معناست که خلق نقدینگی ایجادشده طی سال‌جاری، بیش از ۱٫۶ برابر بودجه عمومی کل کشور بوده است.ارقام حاکی از آن است که تا انتهای سال بر حجم نقدینگی اضافه خواهد شد. با توجه به بودجه پیشنهادی کشور در سال ۱۴۰۱ انتظار می­رود رشد نقدینگی ادامه خواهد داشت و با ادعای بودجه انقباضی(که نیست) باز هم کشور در مسیر افزایش تورم خواهد بود مگر طرحی نو با خردورزی و مشارکت همگانی مردم تدوین و اجرایی شود . به دو مورد از لایحه بودجه ۱۴۰۱که منجر به کسری بودجه و در نتیجه افزایش نقدینگی خواهد شد، اشاره می گردد:

پیش بینی فروش نفت حدود ۱.۲ میلیون بشکه در روز و قیمت نفت حدود ۶۰ دلار درنظر گرفته شد و سهم دولت از صادرات نفت ۳۸۱ هزار میلیارد تومان معادل ۲۵ درصد از کل بودجه است که نسبت به سال ۱۴۰۰ رشد دارد. با توجه به تحریم و نامشخص بودن مذاکرات برجام و … دیپلماسی سیاسی و اقتصادی نامشخص احتمال تحقق چنین رقمی پایین است.
درآمدهای مالیاتی و گمرکی در بودجه سال بعد با ۷۳ درصد رشد به حدود ۵۶۲ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است.  با توجه به رکود و کاهش قدرت خرید واقعی مردم چنین رقمی دست نیافتنی است .

مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.

ع

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

اقصاددان رسانه با مجوز برخط اخبار اقتصاد - فناوری - کسب و کار - اجتماعی و ....