در میان این مطالب یکی از کاربران توییتر از ظهور پدیده سهم‌خوابی در بازار سرمایه خبر داد و این پدیده را این‌گونه تشریح کرد: «خیلی از مردم که در اوج بازار وارد شدند، در زیان هستند و چاره‌‌‌‌‌‌‌ای جز نگهداری سهم ندارند. جالب است بدانید در طول تاریخ بورس بیشترین سود را سهم‌خواب‌‌‌‌‌‌‌ها کرده‌اند. در یک مثال سهم فرابورس از سال ۹۲ تا الان ۹۵‌برابر شده، یعنی ۱۰‌میلیون شده ۹۵۰میلیون تومان!» او با این توییت استدلال آن دسته از کارشناسان که به مردم توصیه می‌‌‌‌‌‌‌کنند نگاهشان به بازار سهام بلندمدت باشد تا سود خوبی نصیبشان شود، یادآور شد اما نگفت سهامدارانی که با دعوت مسوولان بلندپایه کشور سرمایه‌‌‌‌‌‌‌های خود را وارد بورس کردند با این امید که بتوانند بخشی از ارزش پول خود را حفظ کنند، ولی اکنون ضرر زیادی دیده‌‌‌‌‌‌‌اند چه باید بکنند!

سامانه معاملاتی بورس (TSETMC) در جریان معاملات دیروز بازار سهام با اختلال مواجه و باعث شد دادوستدهای بورس با حدود یک ربع تاخیر آغاز شود. گرچه اختلال هسته معاملاتی برای سهامداران به روندی عادی تبدیل شده اما دلیل نمی‌شود که به آن اعتراض نکنند. دیروز نیز که سامانه معاملات مختل شد سهامداران که پشت مانیتور‌‌‌‌‌‌‌های خود نشسته و منتظر آغاز معاملات بودند، اعتراضشان را در صفحه‌‌‌‌‌‌‌های خود در فضای‌مجازی نوشتند. آنان از مسوولان می‌‌‌‌‌‌‌پرسیدند؛ پس کی قرار است معضلاتی که عدم‌ به‌‌‌‌‌‌‌روزرسانی هسته معاملاتی برای بازار ایجاد می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند، برطرف شود؟!

به گزارش اقتصاددان به نقل از دنیای اقتصاد  ،یکی از این کاربران در اعتراض به وضعیتی که سهامداران در بازار سرمایه دارند، نوشت: «یه روز ما هستیم، هسته هست، پول نیست. یه روز پول هست، ما هستیم، هسته نیست. یه روز هسته هست، پول هست ولی جمعه است!» کاربر دیگری هم به کنایه نوشت: «هسته ظاهرا گازوئیلیه. هوا سرد شده، دیر استارت می‌خوره.‌» البته پس از پایان نیمه اول بازار بود که روح‌‌‌‌‌‌‌الله دهقان، مدیرعامل شرکت مدیریت فناوری بورس دلیل تاخیر در آغاز معاملات را قطعی برق و نه مشکل سامانه‌‌‌‌‌‌‌ها و هسته معاملات اعلام کرد.

در همین حال کاربران از اینکه بازار سهام همچنان درجا می‌زند، نگران بودند و حتی برخی از احتمال ریزش جدید شاخص سخن می‌‌‌‌‌‌‌گفتند. یکی از آنها نوشت: «دیگه کم‌کم دارم نگران میشم که یه افت دیگه داشته باشیم. این درجازدن‌های بورس بیش از حد شده. امیدوارم دوباره وارد یه دوره افت جدید نشیم.‌» برخی از کاربران هم موانعی را که بر سر راه رشد بازار سرمایه وجود دارد، معرفی می‌کردند‌ و از قانون‌گذاران می‌خواستند فکری به حال این معضلات کنند. یکی از این کاربران نوشت: «آن بورس که سرخطی و دامنه‌نوسان و حجم مبنا و سودنقدی خواری و انحصارپروری و مانع‌‌‌‌‌‌‌گذاری بر سر راه تشکیل نهادهای مالی و فعالان بازار سرمایه دارد، برکت ندارد، فرهنگ ندارد، شگون ندارد.‌» کاربر دیگری هم از قانون‌گذاران پرسید: «یعنی ۴۹‌میلیون نفر سهامدار عدالت آنقدر ارزش نداشتند که در پیش‌نویس طرح اصلاح قانون بازار اوراق بهادار، یک بند بهشون اختصاص بدید؟» کاربر دیگری یکی از مشکلات بازار سهام را این‌گونه تشریح کرد: «گاهی در شرکت‌های بورسی وابسته به دولت، تصمیماتی اتخاذ شده که به نفع سهامدار نبوده. از جمله ادغام موسسات مالی مشکل‌دار در یک بانک سالم یا پرداخت بدهی‌های فوتبالی از جیب شرکت یا فروش محصول به قیمت غیر‌واقعی.» او سپس از قانون‌گذاران پرسید؛ چرا قانون بازار اوراق‌بهادار برای این چالش‌‌‌‌‌‌‌ها، راهکاری ارائه نداده است؟

علی سعدوندی

کارشناس اقتصادی

در دو هفته گذشته به مدد رسانه ملی با دو عضو کمیسیون بودجه همکلام شدم. درد اینجاست که به‌نظر می‌رسید حتی تفکیک بودجه ارزی از ریالی به گوش نمایندگان محترم مردم نرسیده است.