یخ بورس آب میشود

بازار سرمایه روزهای حساسی را پشتسر گذاشته و اغلب کارشناسان بر این باورند از این به بعد باید منتظر رشد بورس تهران باشیم. هرچند این صدا، تنها صدایی نیست که از سوی تحلیلگران اقتصادی شنیده میشود اما اگر ترامپ در روزهای باقیمانده از سکونتش در کاخ سفید دست به عملی نابخردانه نزند، میتوان امیدوار بود
بازار سرمایه روزهای حساسی را پشتسر گذاشته و اغلب کارشناسان بر این باورند از این به بعد باید منتظر رشد بورس تهران باشیم.
هرچند این صدا، تنها صدایی نیست که از سوی تحلیلگران اقتصادی شنیده میشود اما اگر ترامپ در روزهای باقیمانده از سکونتش در کاخ سفید دست به عملی نابخردانه نزند، میتوان امیدوار بود که بازار سهام تهران آرامآرام به سمت ثبات برود. البته به نظر میرسد اغلب سهامداران تا این حد به آینده بازار خوشبین نیستند و با همین ذهنیت از اوایل هفته گذشته دست به اعتراض زدهاند. طبق گزارشی که خبرگزاری ایلنا منتشر کرد، تعداد زیادی از سهامداران متضرر در اعتراض به نحوه مدیریت بازار سرمایه جلوی سازمان بورس تجمع کرده و از اساس خواهان بازگرداندن پولهای خود ازسوی این سازمان شدهاند. هرچند این درخواست معترضان چندان منطقی به نظر نمیرسد اما نمایندههای معترضان در توجیه این ادعا میگویند؛ ما فریب تبلیغات حمایتی از بازارسرمایه را خوردهایم و با هزار امید و آرزو دارایی خود را وارد این چاه ویل کردهایم وگرنه ما را چه به بورس؟!
به گزارش اقتصاددان به نقل از صمت ،با توجه به این وضعیت به نظر میرسد اگر این معترضان اعتماد خود را نسبت به اظهارات و قولهای مسئولان از دست نداده بودند تا کنون باید متقاعد میشدند که بازار میتواند از این به بعد در صورت رفتار منطقی سهامداران با رشد خوبی همراه شود. اما همانطور که گفته شد اعتماد نوسهامداران به مدیران بورسی سلبشده تا حدی که یکی از همین فعالان به صمت میگوید؛ اگر اینها به ما بگویند ماست سفید است هم باور نمیکنیم!
ما فقط نظارت میکنیم!
مهدی طغیانی، نماینده اصفهان در مجلس شورای اسلامی و سخنگوی کمیسیون اقتصادی ضمن یادآوری نقش نظارتی مجلس بر حوزههای گوناگون اقتصاد، عنوان کرد: نگاه مجلس به بورس اصلا نگاه دخالت در بازار نیست، نه جایگاه مجلس این اجازه را به ما میدهد و نه ظرفیتهای موجود چنین دخالتی را مناسب میداند. وی با یادآوری انتشار گزارشی از سوی مجلس درباره وضعیت بازار سهام تهران، بیان کرد: ۲، ۳ هفته پیش یک گزارش نظارتی در مجلس قرائت شد و در ادامه طبق آییننامه داخلی مجلس طرحی ارائه کردیم که نظرات پیشنهادی نمایندگان در آن پیشبینی شده بود. علاوه بر این، یک اصلاحیه بر قوانین سازمان بورس هم تصویبشد.
رئیس مجلس پیگیر است!
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با یادآوری تشکیل جلسهای برای رسیدگی به مشکلات بازار بورس تهران گفت: پیگیریهای رئیس مجلس در زمینه بورس همواره وجود داشته و چند روز قبل هم ایشان نشستی را با حضور وزارت اقتصاد و سازمان بورس برگزار کردند تا مشکلات این حوزه بررسی شود. در این جلسه نیز بر لزوم اجرای دقیق مصوبات شورایعالی بورس تاکید شده که حدود دو ماه قبل تصویب شده بود.
مشکل بورس نبود اعتماد است
نماینده مردم اصفهان در مجلس با تاکید بر لزوم تقویت حس اعتماد بین سهامداران، اظهارکرد: به اعتقاد مجلس مشکل اصلی بازار سرمایه نبود اعتماد است، عملکرد مسئولان در اسفند ۹۸ بهگونهای بود که انگار بازار بورس باید در سراسر سال سودآوری بالایی داشته باشد و با همین اظهارات به مردم اطمینان دادند اگر پول خود را وارد بورس کنند بهطور قطع، بازدهی بالایی نصیبشان خواهد شد. البته در روزهای اول همینطور هم بود. برای مثال، هفتههایی در بازار سرمایه داشتیم که افراد در یک هفته کاری بیش از ۲۵درصد سود عایدشان میشد. این در حالی است که میزان بازدهی منطقی بازار سهام در سال حدود ۳۰ تا ۳۵درصد است و آن میزان بازدهی غیرطبیعی بود. از همین رو مشخص بود این روند ادامهدار نخواهد بود و بازار به روال عادی خود بازمیگردد اما متاسفانه مسئولان همواره به مردم اطمینان میدادند که این وضعیت ادامه دارد و بازار بورس فقط سودآور است.
طغیانی در پایان با اشاره به ریزشهای اخیر در بازار سهام، گفت: همین وعدههای مسئولان موجب شد پس از ریزشهایی که بورس تهران تجربه کرد، مردم اعتمادشان را به مقامات از دست بدهند و مشکلات از همانجا شروع شد چون در نتیجه این سلب اعتماد شاهد سنگین شدن صفهای فروش بودیم که همچنان ادامه دارد و باعث تشدید روند ریزشی بازار سرمایه نیز شده است.
بورس در شرایط بسیار خوبی بهسر میبرد!
مصطفی صفاری، کارشناس ارشد بازار سرمایه وضعیت بورس را مطلوب توصیف کرده و گفت: برخلاف آنچه اغلب فکر میکنند بازار بورس درحالحاضر شرایط بسیار خوبی دارد و گزینه بسیار مناسبی برای سرمایهگذاری محسوب میشود.
وی در ادامه با اشاره به پیروزی قریبالوقوع دموکراتها در انتخابات امریکا، عنوان کرد: بهدلیل کاهش زیاد ریسک سیستماتیکی که ایران را تهدید میکرد(انتخابات امریکا)، بازار بورس تهران نیز شرایط تثبیت شدهتری دارد و با آمدن جو بایدن این ریسکها بهشدت کاهش یافته است. از سویی هم گزارشهای ۶ماهه شرکتها بسیار خوب بود، چون تورم و نرخ ارز افزایش داشته و ارزش سهام آنها نیز به تبع مواردی که عنوان شد، بالا رفته است.
جو روانی و شیطنت حقوقیها
صفاری با اشاره به هیجانزدگی سهامداران در بازار سرمایه در پی ریزش قیمت دلار، یادآور شد: متاسفانه جو روانی ناشی از ترس بود که باعث شد بازار تحتتاثیر قرار گیرد، از سویی هم شیطنت برخی حقوقیها که سعی داشتند بازار را در ۵ درصد منفی بخرند اما بازارگردانهایی که تعیین کرده بودند، برعکس عمل کرده و باعث ریزش در بازار شدند.
او افزود: البته شایعاتی مانند افزایش نرخ بهره هم تاثیرات منفی بر بازار داشت، متاسفانه وعدههایی که دولت نتوانسته تاکنون عملی کند نیز باعث شد وضعیت کمی هیجانیتر شود. وعدههایی مثل تزریق یک درصد صندوق توسعه ملی به بازار سرمایه و ایجاد صندوق تثبیت بازار یکی از همین وعدهها بود که تاکنون اجرایی نشده است.
بازی تمام شده است!
این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر تمام شدن جو ترس و هیجانی بازار شد: به اعتقاد من بازی تمامشده است و برای روزهای باقیمانده آبان بازار مثبت خواهد بود. بازارگردانها که قرار نیست فقط روی ۵درصد منفی بخرند، بلکه باید بازار را به گردش بیندازند. البته با توجه به اینکه بخشی از منابع صندوق تثبیت بازار بهتازگی تزریق شد و همچنین قرارگرفتن بیش از ۸۰ شرکت در صف افزایش سرمایه از عواملی هستند که باعث مثبت شدن بازار خواهند شد. این مسائل باعث میشود بازار شادابتر شود و خوشبختانه میتوان انتظار داشت حجم خبرهای منفی که روی بورس اثر منفی میگذاشت، شدیدا کمتر شود. در نتیجه انتظار میرود در طول روزهای پیش رو بازار شرایط بهتری داشته باشد.
انگیزه حقوقیها از شیطنت چه بود؟
این تحلیلگر بازار سهام ضمن اشاره به شکست دونالد ترامپ در امریکا و ترس سهامداران حقیقی از احتمالا پیروزی وی، بیان کرد: یک عده از حقیقیها ترسیده بودند با ابقای ترامپ مشکلات بیشتر شود، با توجه به حجم مبنا خرید میکردند یا اینکه در صف فروش میایستادند. از سویی هم حقوقیها فقط ۵درصد منفیها را میخریدند. برای مثال، یکی از شرکتها که در گزارش ۶ ماهه سود خوبی را ثبت کرده بود، بلافاصله از همان روز تاکنون حدود ۴۰ درصد کاهش قیمت داشته است. دلیل این مسئله نیز همان شیطنت حقوقیها بود که باعث شد ارزش سهام بسیاری از شرکتهای سودآور هم بهشدت افت کند.
وی ادامه داد: متاسفانه نهاد ناظر نیز از این موارد چشمپوشی میکرد هرچند حالا گفته میشود این سیاست یک عده خاصی بوده است اما دیگر گذشتهها گذشته و اکنون باید به فکر فردای بازار بود. بهدلایلی هم که بیان کردم بعید میدانم چنین اقدامات مخربی را در بازار شاهد باشیم.
شستا بازگشایی شود
این کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به لزوم بازگشایی نمادهای بزرگی مانند شستا گفت: معتقدم برخی نمادهایی که مثل شستا بسته هستند باید هرچه زودتر بازگشایی شوند تا افتشان را در شاخص نشان دهند. متاسفانه مسئولان ما به اشتباه تمام توجهشان را روی شاخص کل متمرکز کردهاند. ما در بازار بحثی باعنوان نقدشوندگی داریم که مسئولان در ۳ ماه اخیر بهدلیل ترس از ریزش شاخص ریسک نقدشوندگی را بسیار بالا بردند و متاسفانه بسیاری از سرمایهگذاران نمیتوانستند سهام خود را به نقدینگی تبدیل کنند. به همین دلیل تاکید میکنم شاخص نباید زیاد اهمیت داشته باشد، بلکه باید ریسک سرمایهگذاری را پایین بیاورند تا سهامدار با خیالی آسوده اقدام به خرید و فروش سهام کند. اگر چنین اتفاقی روی دهد بهطور قطع ریزشهای شستا (در صورت بازگشایی) هم مشکلساز نخواهد بود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: خوشبختانه از اواسط هفته گذشته این مشکل تا حدود زیادی رفع شد و به همین دلیل است که اعتقاد دارم روزهای بهتری در انتظار بازار بورس تهران خواهد بود.
رشد شاخص تا کانال یک میلیون و ۷۰۰هزار واحد!
یک تحلیلگر بازار سرمایه با تاکید بر اینکه وضعیت کنونی بورس را نمیتوان با سال ۱۳۹۲ مقایسه کرد، گفت: به نظر من برخلاف سال ۱۳۹۲ که بورس ریزشی ۴ ساله داشت این بار با توجه به پارامترهای مثبت جهانی شاخص کل صعودی خواهد بود و به مرز یک میلیون و ۶۵۰ هزار واحد تا یک میلیون و ۷۰۰ هزار واحد خواهد رسید.
بهزاد صمدی با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری امریکا اظهارکرد: شرایط بازار سرمایه و انتخابات امریکا پیچیده و بازار سرمایه در اوج قیمتهای خود بود. شاخصکل براساس تحلیلهای تکنیکال به حمایت محکم خود رسیده است و میتوان بعد از این شاهد حرکت صعودی شاخص باشیم.
این تحلیلگر بازار سرمایه با تاکید بر اینکه بازار سرمایه ایران نتیجه انتخابات امریکا را هضم کرده، ابراز کرد: البته سوابق تاریخی نشان میدهد تاثیر هیجان انتخابات امریکا بر بازار سرمایه ایران یک تا ۳ روز بوده و امروز هم سومین روز بعد از انتخابات امریکاست. صمدی ادامه داد: برداشت من از تابلوخوانی و حجم معاملات این است که شاهد ورود پول هوشمند به بازار هستیم. نوع تقاضا در ۳ساعت نخست معاملات جمعکردن سهمهای منفی است و بازار در نیم ساعت آخر شاهد محدودههای مثبت خواهد بود.
شاهد صفهای فروش سنگین نخواهیم بود
وی با تاکید بر اینکه فروشندههای هیجانی تخلیه شدهاند، گفت: دیگر شاهد صفهای فروش سنگین نخواهیم بود. از هفته آینده بازار میتواند به اندازه یک تا ۳ هفته متعادل و رو به بالا باشد و به مرز یک میلیون و ۶۵۰ هزار واحد تا یک میلیون و ۷۰۰ هزار واحد برسد. صمدی با تاکید بر اینکه انتظار میرود هفته آینده بازار سرمایه روندی مثبت داشته باشد، توضیح داد: این بازار بعد از انتخاب بایدن بهعنوان ریاست جمهوری امریکا حرکت معقولانه خود را آغاز خواهد کرد و به مرور بهتر میشود.
وی با اشاره به وضعیت بازار پول گفت: البته رئیس کل بانک مرکزی نرخ سود بانکی را تا ۲۳ درصد هدایت کرد که واکنشهای زیادی را در بازا سرمایه بهدنبال داشت اما این موضوع هم نمیتوانداز حرکت صعودی بازار سرمایه جلوگیری کند. این تحلیلگر بازار سرمایه ادامه داد: از نظر تکنیکالی انتظار میرود شاخص در فرآیند شکلگیری یک الگوی کلاسیک باشد. البته ممکن است فرآیند نوسانی بازار ادامه داشته باشد و بعد از موج صعودی باز هم شاهد موج نزولی در بازار سرمایه باشیم، اما موج نزولی بهطور قطع کوتاهتر از موج نزولی کنونی خواهد بود.
وضعیت با سال ۱۳۹۲ قابل مقایسه نیست
صمدی در ادامه با تاکید بر اینکه شرایط کنونی بازار سرمایه با سال ۱۳۹۲ قابل مقایسه نیست، توضیح داد: علاوه بر انتخاب بایدن بهعنوان ریاست جمهوری امریکا، اتفاقات مثبت دیگری در جهان رخ داده است. نخست آنکه خبرهای خوبی از کشف واکسن کرونا به گوش میرسد و از سوی دیگر، طلا و اونس تضعیف شده و کامودیتیها رشد کردند؛ درحالیکه در سال ١٣٩٢ بحران جهانی وجود داشت که شاهد ریزش ۴ ساله بودیم.
این تحلیلگر بازار سرمایه در پایان گفت: درحالحاضر، نرخ دلار بالای ۲۶ هزار تومان در ایران تثبیت شده، گزارش عملکرد شرکتها عالی بوده و در بورس کالا نرخها همچنان بالاست که در سودآوری شرکتهای بورسی تاثیر دارد.
سخن پایانی
در طول هفته گذشته دولت اقداماتی را برای تسهیل روند انجام معاملات در بازار بورس تهران ترتیب داد که مورد استقبال بخشی از سهامداران نیز واقع شد.
این اقدامات که منجر به کاهش ریسک نقدشوندگی داراییهای فعالان شده اثر به نسبت خوبی هم بر وضعیت بازار داشته است. اما برخلاف دولت، مجلس یازدهم دائم بر نقش نظارتی خود پافشاری میکند و معتقد است حق دخالت در این حوزه را ندارد!
هرچند این گزاره تا حدودی درست است اما باید یادآور شد مستاجران فعلی بهارستان با استانداردهای دوگانه نسبت به مسائل اقتصادی کشور برخورد میکنند. بهگونهای که در حوزههای پرالتهابی مانند بورس بر نقش نظارتی خود اصرار میورزند و در اموری همچون یارانهها (از کیسه دولت بخشیدن) نقش مجلس را فراتر از یک نهاد قانونگذار و ناظر میدانند.
ع
برچسب ها :بازار سرمایه ، بازار سهام ، بورس ، سهامداران
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰