شاخص کل بورس تهران امروز پس از منفیشدن در یک ساعت اول، با حمایت برخی نمادها در نهایت با تنها با ۷۳۲ واحد افزایش به کانال ۴۱۰هزار واحدی رسید.
به گرارش اقتصاددان به نقل از اقتصادآنلاین ؛ بورس ایران در روز جاری معاملات معتدلی را تجربه کرد. در ۵ دقیقه ابتدایی پس از شروع معاملات، شاخص کل با بیش از ۱۰۰۰واحد افزایش به عدد ۴۱۰هزار و ۹۷۷ واحد رسید. پس از آن، با ایجاد هیجان منفی میان معاملهگران و شدتگرفتن عرضهها، در ساعت ۰۹:۴۰ به حمایت ۴۰۷هزار واحدی نزدیک شد که البته نتوانست از آن پایینتر برود. رفتهرفته ترس معاملهگران کمتر شد و حمایت در برخی از سهمها باعث شد تا با نزدیکشدن به پایان بازار، ریزش یک ساعت اول جبران شود و شاخص کل با ۷۳۲ واحد رشد نسبت به روز گذشته، در مقدار ۴۱۰هزار و ۶۹۴ واحدی بایستد.
شرکت مخابرات ایران با ۴ درصد افزایش قیمت نسبت به روز گذشته، با بیش از ۴۰۰واحد اثر مثبت، بیشترین تأثیر را روی مقدار شاخص کل داشت. همچنین نمادهای شبندر، کگل، جم، فولاد، حکشتی و همراه نیز از مؤثرترین نمادهای بورسی روی روند شاخص کل بودند.
شاخص کل هموزن نیز نیز تنها با ۰.۱۸ درصد تغییر نسبت به روز گذشته، در عدد ۱۲۶هزار و ۷۸۷ واحدی ایستاد و شاخص کل فرابورس نیز با ۲۴ واحد افزایش به مقدار ۵هزار و ۲۹۷ واحد رسید. در مجموع روز متعادلی را برای دو بورس اصلی کشور شاهد بودیم.
افزایش نرخ دلار، ورود افسارگسیخته نقدینگی و هیجان سیریناپذیر معاملهگران در یک و نیم ماه گذشته، باعث شد تا شاخص کل بورس تهران سریعتر از آنچه تصور میشد، وارد ابرکانال ۴۰۰هزار واحدی شود. بازدهی بورس تهران از ابتدای سال تا به حال به ۱۳۰ درصد رسیده و نسبت به سایر بازارهای موازی، عملکرد درخشانی را از خود به ثبت رسانده است.
مجموع ارزش معاملات خرد بورس و فرابورس نزدیک به ۵هزار میلیارد تومان برآورد شده است که نشانگر اقبال بسیار بالا و البته تعجببرانگیز فعالان بورسی به معاملهکردن در این روزهاست. پول موجود در بازار، بیش از آن که بر اساس تحلیل عوامل بنیادی و صورتهای مالی شرکتها گردش کند، اسیر هیجان و رفتارهای گلهای برخی از معاملهگران شده است. تا جایی که در برخی سهمها شاهد بزرگ و بزرگتر شدن حباب شکلگرفته از ماههای قبل هستیم و نوید روزهای خوشی برای این دسته از شرکتها نمیدهد. این گزاره اصلاً به این معنی نیست که در بازار فعلی شرکتهای ارزنده وجود ندارد. اقتصادآنلاین اعتقاد دارد بازار سهام فعلی همچنان از فرصتهای جذابی برای سرمایهگذاری برخوردار است؛ ولی رفتار برخی بورسبازان شکلگرفته از تئوری احمق بزرگتر، مصطلح در ادبیات اقتصادی، خرید سهامی است که تاکنون رشد قابل توجهی داشته و به امید بالاتررفتن، بدون توجه به عوامل بنیادی، امید به رشدهای فزایندهتری دارد.
متعادلشدن بازار در روز جاری و عرضههای فراوان هم از جانب حقوقیها و هم حقیقیها، این استنباط را به ذهن متبادر میکند که پس از دوره نسبتاً طولانی رشد بازار سهم، خیلی از معاملهگران کمکم به فکر بهرهبرداری از سود کسبشده و نقدکردن پورتفوی خودشان بیفتند و با توجه به سطوح اشباع خرید در بیشتر شاخصهای تکنیکال، به نظر میرسد به یک اصلاح یا استراحت نسبتاً قابل توجه برای بورس نیاز است. البته هجوم نقدینگی تا به حال، تمام پیشبینیهای تکنیکالیستها را نقش بر آب کرده و همچنین تحلیلگران بنیادی نیز با توجه به حجم پول زیاد موجود در بازار و عمق کم، بورس اینروزها را چندان تحلیلپذیر نمیدانند.
با توجه به آن که تجارب گذشته نشان داده نقدینگیهای بسیار بالا و اینچنینی چندان به بازار وفادار نخواهند ماند و کوچکترین اتفاق سیاسی کافیست تا این هیجان مثبت را در جهت عکس به پیش براند، وضعیت فعلی بازار، احتیاط بیشتر سرمایهگذاران را در معاملاتشان میطلبد.
- نویسنده : مهدی فاضل